Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta414.01.20158

12000-2014 (14)

61. UITP:n kansainvälinen konferenssi Milanossa 8.-10.6.2015

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 4

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.1.2015:

Kansainvälinen joukkoliikenneliitto UITP järjestää 8.-10.6.2015 joukkoliikenteen 61. maailmankonferenssin. Konferenssi pidetään Milanossa, Italiassa. Kansainvälinen julkisen liikenteen konferenssi pidetään joka toinen vuosi ja se on merkittävin joukkoliikennealan konferenssi maailmassa. Mielenkiintoinen ja Turun seudun joukkoliikenteen kannalta tärkeä aihe on joukkoliikenteen kehittämisnäkökulmien lisäksi mm. EU:n palvelusopimusasetuksen soveltaminen joukkoliikenteessä, sillä EU-laki ylittää kansallisen lainsäädännön. Myös esimerkiksi joukkoliikenteen hinnoittelu- ja vyöhykemallit ja kokemukset raitiotien toteutuksesta antavat Föli-alueen viranomaiselle tärkeää tietoa. Konferenssin luennot tarjoavat mahdollisuuden päivittää joukkoliikennetiedot ajan tasalle alan parhaiden asiantuntijoiden opastuksella. Kyse on siis katsauksesta tulevaan toimialalla, joka kehittyy nyt nopeammin kuin koskaan.

Kattavan luentotarjonnan lisäksi konferenssin yhteydessä järjestetään laajamittainen julkisen liikenteen palveluja ja kalustoa kuvaava näyttely. Mukana on arviolta yli 300 näytteilleasettajaa. Erityisen kiinnostavaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen kannalta on perehtyä sähköbussien toimintaan ja sähköbussivaihtoehtoihin sekä latausinfraan ja akkuteknologiaan, sillä joukkoliikennettä viedään Turussa lähivuosina sähköiseen suuntaan.

Pidän erittäin toivottavana, että lautakunnan puheenjohtajisto osallistuu konferenssiin. Lautakunnan puheenjohtajistolla on erityisen tärkeä rooli joukkoliikenteen tulevaisuudenvisioiden ohjaamisessa. Näkemyksen muodostaminen joukkoliikenteen kehittämismahdollisuuksista edellyttää tietoa myös siitä, miten muualla joukkoliikennettä kehitetään. Tämän tiedon saa kattavimmin joukkoliikenteen maailmankongressista.

Osallistumisvaihtoehtona on osallistua koko luentosarjaan näyttelyineen tai pelkkään näyttelyyn, johon kuuluu muutamia luentoja. Ehdottomasti kattavimman ja parhaan hyödyn saa osallistumalla sekä luentosarjaan että näyttelyyn. Myös pelkkä näyttely on erittäin mielenkiintoinen ja avaa joukkoliikenteen tulevaisuutta erityisesti kalustokysymyksissä.

Arvio konferenssimatkan kokonaiskustannuksista (luentosarja + näyttely) henkilöä kohden on:

Osallistumismaksu 1.350 €
Yöpymiset   480 €
Lennot   320 €
Päivärahat   200 €
Yhteensä2.350 €

Ilmoittautumismaksussa on huomioitu 470 euron alennus, joka saadaan, kun konferenssiin ilmoittaudutaan 30.1.2015 mennessä. Osallistumisen kustannukset on sisällytetty vuoden 2015 talousarvioon.

Arvio konferenssimatkan kokonaiskustannuksista henkilöä kohden, jos osallistutaan vain näyttelyyn:

Osallistumismaksu        0 €
Yöpymiset   480 €
Lennot   320 €
Päivärahat   200 €
Ruokailut   150 €
Yhteensä1.150 €

Ohjelma kokonaisuudessaan on luettavissa Internetistä: Milanon UITP:n konferenssin ohjelma

Oheismateriaali 1UITP:n Milanon maailmankonferenssin 2015 kutsukirje ja ohjelmakooste

Kh:n johtosäännön 17 § 1 mom. 12. kohdan mukaan konsernihallinnon hallintoryhmän johtaja päättää yksittäisen luottamushenkilön luottamustoimen hoitamiseen liittyvästä matkasta maan rajojen ulkopuolelle sekä osallistumisesta koulutukseen ulkomailla.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta esittää konsernihallinnon hallintoryhmän johtajalle, että lautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja voisivat osallistua UITP:n joukkoliikennekonferenssiin 8.-10.6.2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä ehdotuksesta. Esittelijän tekemä täydennys: "Puheenjohtajisto informoi lautakuntaa seminaarin tärkeimmistä asioista matkan jälkeen."

Puheenjohtaja Nordqvist ja varapuheenjohtaja Laulumaa ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn. Tilapäisenä puheenjohtajana toimi tämän asian osalta jäsen Maaskola.

Jäsen Miikkolan hylkäysehdotus raukesi kannattamattomana. Miikkola jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Miikkolan eriävä mielipide oli seuraava: ”Kehnoa esimerkkiä poliittiselta johdolta, kun kaupungin työntekijöitä samaan aikaan lomautetaan ja eri toimialoilla on yt-neuvottelujen uhka.”

Jakelu

esiHeikkinen Tuomas