Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta19522.10.201413

10600-2014 (633, 123)

Vammaisten arvo-, kausi- ja vapaakorttien myöntämisperusteet

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 195

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 16.10.2014:

 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä on myönnetty vammaisten arvo- ja vapaakortteja samoilla perusteilla, jotka Turun kaupunginvaltuusto on vahvistanut koskemaan invalidikortteja ja invalidivapaakortteja (Turun kaupunginvaltuusto 27.12.1983). Toiminta on perustunut joukkoliikennejohtajan sijaisen 16.6.2014 tekemään viranhaltijapäätökseen. Asia tulisi saattaa pysyvämmälle pohjalle, ja samalla tulisi tarkistaa arvo- ja vapaakorttien myöntämisperusteita. Seudullisen joukkoliikennetoimen johtosäännön mukaan päätösvalta asiassa kuuluu lautakunnalle.

 

Yleisperusteena on ollut, että kortteja on myönnetty toimivaltaisen viranomaisen alueella kirjoilla oleville invalideille, joilla on pysyväisluonteinen invaliditeetti. Vammaispalvelulain 2 §:n mukaan vammaisella henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla on vamman tai sairauden johdosta pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista. Pitkäaikaisuudella tarkoitetaan pääasiassa yli vuoden kestoista haittaa.

 

Haitta-aste on todettu lääkärintodistuksesta. Vapaakortti on myönnetty työssäkäyville invalideille, joiden haitta-aste on vähintään 60 %. Myös kaikki sotainvalidit ovat saaneet vapaakortin. Vammaiskortti on myönnetty alaraajainvalideille, joiden haitta-aste on vähintään 40 % ja muille invalideille, joiden haitta-aste on vähintään 50 %. Vammaisten arvo- tai kausikorttiin oikeutetun henkilön saattaja on saanut kulkea ilmaiseksi.

 

Vammojen ja sairauksien aiheuttamat haitat arvioidaan nykyisin haittaluokituksen perusteella (STM asetus 1649/2009), joten myös vammaisten arvo- ja vapaakorttien myöntämisperusteet pitäisi muuttaa vastaamaan voimassaolevaa luokitusta. Haittaluokituksessa haittaluokka 20 tarkoittaa suurinta haittaa ja haittaluokka 1 pienintä haittaa. Ennen 1.1.1982 vahvistetun haitta-asteen 5 % vastaa yhtä haittaluokkaa.

 

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 16.10.2014:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta vahvistaa seuraavat vammaisten arvo-, kausi- ja vapaakorttien myöntämisperusteet:

 

A.Yleisperusteet

 

1.Vammaisten arvo-, kausi- ja vapaakortteja myönnetään vammaisille, jotka ovat henkikirjoilla toimivaltaisen viranomaisen alueella.

 

2.Vamman tai sairauden aiheuttama haitta on pysyvä ja se on todettu lääkärintodistuksella (haittaluokitus STM:n asetuksen 1649/2009 mukaan).

 

B.Vammaisten arvo- tai kausikortti voidaan myöntää, jos henkilöllä on liikuntakykyä haittaava toiminnanvajavaisuus, jonka haittaluokka on vähintään 8. Vammaiskortin saanti edellyttää Turun seudun joukkoliikenteen vammaiskorttihakemukseen täytettyä lääkärinlausuntoa.

 

C.Vapaakorttiin oikeuttavat:

 

1.Työssäkäyvät vaikeasti vammaiset: vähintään vaikea yleinen toiminnanvajaus (haittaluokka vähintään 11). Työssäkäynti on todistettava vuosittain.

 

2.Kaikki sotainvalidit (edellyttää todistusta).

 

D.Saattaja saa kulkea ilmaiseksi saattotehtävissä, jos saatettavalla on matkakortti, joka oikeuttaa saattajaan.

 

E.Kaikkien hakijoiden on todistettava henkilöllisyytensä. Vapaakortit sekä arvo- ja kausikortit ovat henkilökohtaisia eikä niitä saa luovuttaa toiselle. Jos korttia käytetään väärin, joukkoliikennetoimistolla on oikeus mitätöidä kortti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJoukkoliikennetoimiston henkilökunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSeutukuntien palvelupisteet