Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta18622.10.20144

7691-2013 (633)

Jäsen Heikkilän aloite Kauppakeskus Celsiuksen liikenteestä

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 186

Jäsen Juha Heikkilä 19.6.2013:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa oli 19.6.2013 käsittelyssä pykälä koskien Kauppakeskus Celsiuksen alueen joukkoliikennejärjestelyjä. Kauppakeskus Celsiuksen yrittäjä Patrik Anckarin aloitteessa todetaan: ”Reitin 2A päätepysäkki on tällä hetkellä Ohikulkutien toisella puolella CELSIUS –liikekeskusta vastapäätä Kuninkaankaarella. Reitti olisi ilmeisen helposti jatkettavissa alikulun kautta Vahdontielle Ohikulkutien alta kohti Ruskoa kääntyen Kuninkaanväylälle ja edelleen Kuninkojantielle, Ikean liikenneympyrästä takasin Kuninkojankaarelle ja tästä normaalireittiä takaisin keskustaan.”

Lautakunnassa asiaan liittyvä päätösesitys oli muotoa: ”Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että linjalle 2/2A ei ole tällä hetkellä taloudellista mahdollisuutta lisätä liikennettä ja että voimassa olevaa siirtymäajan liikennöintisopimusta ei tule loukata reittimuutoksella. Lisäksi lautakunta merkitsee Kauppakeskus Celsiuksen aloitteen käsitellyksi.” mikä tuli yksimielisesti hyväksytyksi.

Katson kuitenkin että Kauppakeskus Celsiuksen alueen joukkoliikenneratkaisut on järjestettävissä pienin muutoksin. Tällä hetkellä Ruskolle ja Vahdolle liikennöivät linja-autot ajavat perusreittiväylänään Kuninkojantie. Näitä (siis Ruskolle ja Vahdolle suuntautuvia) reittejä hieman muuttamalla asia saataisiin hoidettua. Aloitteena esitänkin että Turun joukkoliikennetoimisto ja siirtymäajan liikennettä hoitava liikennöitsijä (Turun Linja-autoilijain Osakeyhtiö) aloittavat neuvottelut mahdollisimman pikaisesti seuraavasta:

Aikaa lisäkierrokseen kuluu noin neljä minuuttia, linja-autoyhteydet Kauppakeskus Celsiukseen saadaan luonteviksi ja olemassa olevia siirtymäajan liikennöintisopimuksia ei loukata.

Suunnittelupäällikkö Henri Hellström 15.10.2014:

Jäsen Heikkilä esittää aloitteessaan 19.6.2013 Ruskon suunnan siirtymäajan liikennöintisopimukseen reittimuutosta. Aloitteessa Ruskolle/Ruskolta kulkevat linjavuorot kiertäisivät Kauppakeskus Celsiuksen kautta.

Liikenteenharjoittaja ei ollut halukas tekemään muutosta voimassa olleeseen siirtymäajan sopimukseensa.

1.7.2014 alkaen Ruskon liikenne on osa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan liikennealuetta. Joukkoliikennetoimisto ei esitä nykyisille linjoille 301-303 reittimuutosta, joka kiertäisi Kauppakeskus Celsiuksen kautta. Linjat 301-303 hoidetaan tällä hetkellä arkisin neljällä linja-autolla. Autojen suunniteltuihin kiertoihin ei ajoajan lisäys sovi. Vaihtoehtoina ovat vuorovälin harventaminen tai viidennen auton lisääminen Ruskon linjojen hoitamiseen.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 15.10.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja jäsen Heikkilän aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkilä Juha