Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta16720.08.20141

8786-2014 (061, 633)

Rahastuslaitteiden vaihtokustannusten korvaaminen liikennöitsijöille

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että rahastuslaitteiden vaihtokustannukset korvataan liikennöitsijöille niiden liikenteiden osalta, joissa sopimus ei ole edellyttänyt liikennöitsijältä rahastuslaitteiden vaihtoa sopimuskauden aikana.

Tksjlk § 167

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 20.8.2014:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen maksaa ja omistaa Föli-liikenteen linja-autoihin asennettavat Initin rahastuslaitteet. Vuodesta 2011 alkaen kilpailutetuissa liikennöintisopimuksissa edellytetään, että liikennöitsijä vaihtaa kaupungin hankkiman rahastuslaitteen autoihinsa omalla kustannuksellaan. Vuotta 2011 aiemmissa sopimuksissa tällaista ehtoa ei ole, ja viranomaisen tulee siksi korvata rahastuslaitteiden vaihtokustannukset. Liikenteen tilaaja laskee hyväkseen ko. sopimuksiin liittyvien ajoneuvojen kokonaismäärään tilaajan toimesta jo tehdyt demoasennukset, jotka vähentävät liikenteen tilaajan vastuulla olevaa jäljellä olevaa automäärää. Ko. sopimuksiin kuuluu noin 80 linja-autoa, joihin ei vielä ole asennettu uusia rahastuslaitteita.

Liikennöitsijä vastaa siitä, että rahastuslaitteet tulevat oikein asennetuiksi. Liikennöitsijällä on oikeus tilata asennus haluamaltaan taholta tai tehdä asennustyö oman henkilökunnan toimesta. Asennus- ja muutostyöt tulee suorittaa 15.12.2014 mennessä.

Joukkoliikennetoimisto on selvittänyt asennustyön hintatasoa ja saatujen työmäärä- ja hinta-arvioiden pohjalta on tultu siihen tulokseen, että korvaussumman tulee olla 800 euroa (alv 0) ajoneuvoa kohti. Tämä summa kattaa tilaajan koko osuuden asennuksista, asennuksiin liittyvistä tarvikehankinnoista sekä ajoneuvoihin tarvittavista muutostöistä (esimerkiksi muutokset rahastuslaitteiden asennuspöytiin, etälukijoiden kiinnityspaikkoihin tai tarvittaviin asennustolppiin) eikä tilaaja korvaa tämän summan ylittäviä kustannuksia.

Tilaaja ei korvaa vanhojen ajoneuvolaitteiden mahdollista poistamista.

Vuoden 2014 talousarviossa on varauduttu ns. vanhojen sopimusten laiteasennuksien maksamiseen.

Asia koskee kolmea liikennöitsijää, ja he ovat hyväksyneet ehdotetun summan.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että seudullinen joukkoliikennetoimisto korvaa sopimusten nro 1/2005, 2/2006, 1/2007, 1/2008, 1/2009_1 ja 1/2009_2 niistä linja-autoista, joiden uusia ajoneuvolaitteita ei ole jo asennettu pilottivaiheessa, ajoneuvolaitteiden asennuksesta 800 euroa (alv 0) autoa kohti. Liikennöitsijöiden tulee asentaa ajoneuvolaitteet 15.12.2014 mennessä.

Korvaus suoritetaan ko. sopimuksiin liittyen joukkoliikennetoimiston tilaaman ajoneuvomäärän mukaan (tilanne 30.9.2014). Lisäksi korvaus maksetaan vara-autoista liikennöintisopimuksen kappalemäärän mukaan. Tilaaja ei korvaa mahdollisten myöhemmin sopimuskaudella käyttöön otettavien autojen rahastuslaiteasennusta.

Liikenteen tilaaja laskee hyväkseen ko. sopimuksiin liittyvien ajoneuvojen kokonaismäärään tilaajan toimesta jo tehdyt demoasennukset, jotka vähentävät liikenteen tilaajan vastuulla olevaa jäljellä olevaa automäärää.

Maksu suoritetaan jälkikäteen kuukausittain asennustöiden tapahduttua.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJokinen Martti
aoLS-Liikennelinjat Oy
aoOy Andersson Ab
aoSL-Autolinjat
tiedHellström Henri
valpPaasikivi Jari