Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta14804.07.20146

13722-2013 (032)

Rinnakkaiskortin muuttaminen perustuotteeksi

Tiivistelmä:

Seutulipun rinnalle tarvitaan Föli-alueella rinnakkaiskortti, jonka saa ilmaiseksi seutulippua ja sen latauskuittia vastaan. Lautakunnalle ehdotetaan, että rinnakkaiskortti voidaan vaihtaa Turun seudun joukkoliikenteen perustuotteeksi seutulipun viimeisenä voimassaolopäivänä.

Tksjlk § 148

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 26.6.2014:

Turun seudun joukkoliikenneviranomainen ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat sopineet seutulipun käytöstä Turun viranomaisalueen joukkoliikenteessä. Sopimuksen mukaan seutulippuun sisältyy vaihto-oikeus Turun seudun kuntien järjestämään liikenteeseen. Vaihto-oikeus on järjestetty rinnakkaiskortilla, jonka voi hankkia seutulippua ja sen latauskuittia vastaan. Rinnakkaiskortti on ilmainen asiakkaalle, mutta sen lunastamisesta peritään viiden euron korttimaksu.

Turun viranomainen hyväksyy seutulipun käytön alueellaan ja perii siitä nousukorvausta, joka on 1.7. alkaen Turun sisäisen liikenteen osalta 1,65 euroa (alv 0) per nousu ja Turun kaupunkiseudun järjestämän muun liikenteen osalta 1,85 euroa (alv 0) per nousu. Korvaushinta perustuu Turun viranomaisalueen joukkoliikenteen järjestämisen hintaan.

Asiakas voi muuttaa hankkimansa rinnakkaiskortin Turun seudun joukkoliikenteen perustuotteeksi (arvo tai kausikortti). Turun seudun joukkoliikenteen kannalta on edullisinta, jos rinnakkaiskortti vaihdetaan perustuotteeksi siinä vaiheessa, kun seutulippu on loppumassa tai jo loppunut. Tällöin nousukorvaukset voidaan periä mahdollisimman pitkälti toteutuneen käytön mukaan.

Toisaalta Turun seudun joukkoliikenteen kannalta on edullista, jos asiakkaat sitoutuvat hankkimaan Föli-alueen perustuotteen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Oleellista on, että Föli-tuote tulee voimaan vasta seutulipun päättymisen jälkeen.

Tähän mahdollisimman varhaiseen vaihtamiseen voidaan kannustaa esimerkiksi antamalla rinnakkaiskortin hankkimisen yhteydessä toinen kortti, joka tulee voimaan siinä vaiheessa, kun seutulipun ja sen rinnakkaiskortin voimassaoloajat päättyvät. Matkakortin hankintahinta joukkoliikennetoimistolle on 2,48 €, mikä on vähemmän kuin kaksi saamatta jäänyttä nousukorvausta. Asiakkaalle kannattaa siis antaa matkakortti vaikka ilmaiseksi, jotta hän sitoutuu käyttämään seutulippua sen päättymisajankohtaan asti.

Föli-tuotteiden myynti kaupunkiseudun myyntipisteissä on alkanut 16.6. Samassa yhteydessä on tullut esille tarve antaa ohje rinnakkaiskortin vaihtamisesta Föli-perustuotteeksi.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 26.6.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää edellä kuvatuilla perusteilla, että seutulippujen rinnakkaiskortti voidaan vaihtaa Turun seudun joukkoliikenteen perustuotteeksi jo seutulipun viimeisenä voimassaolopäivänä. Asiakkaita kannustetaan hankkimaan Föli-perustuote jo rinnakkaiskortin hankinnan yhteydessä antamalla perustuotekortti ilman viiden euron korttimaksusta asiakkaan ostaessa kausi-, arvo- tai Tupla-tuotteen.

Samalla lautakunta päättää, että päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJokinen Martti
tiedSeudullisen joukkoliikenteen palvelupisteet
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedKanerva Tanja
tiedKemppainen Seppo
tiedMartinez Sinikka
tpvPaasikivi Jari