Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12811.06.201412

5066-2014 (065, 633)

Liedon ja Tarvasjoen koululaislinjat

Tiivistelmä:

Liedon ja Tarvasjoen kuntien koululaiskuljetukset ovat olleet kytketty toisiinsa linja-autovuorojen osalta. Seudullista joukkoliikennettä järjestettäessä näitä kytköksiä ei toteutettu, koska linjat olisivat olleet myös Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimivalta-alueella. Nyt on ilmennyt tarve järjestää tarvittava koululaisliikenne. Tämä asiakohta koskee Liedon kuntaa.

Tksjlk § 128

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 4.6.2014:

Liedon ja Tarvasjoen kunnat ovat yhdessä hankkineet molempien koululaiskuljetuksia palvelleita linja-autovuoroja. Lisäksi näitä kuljetuksia on hoidettu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja liikennöitsijän välisen siirtymäajan liikennöintisopimuksen mukaisilla vuoroilla. Liikennöitsijä on ilmoittanut ELY-keskukselle sopimuksen irtisanomisesta 1.7.2014 alkaen. Liedon kunta on irtisanonut omalta osaltaan kunnan ostaman vuoron, koska kyseinen vuoro on korvattu seudullisen joukkoliikenteen kilpailuttamalla linjalla L5. Nämä toimet ovat johtaneet siihen, että käytännössä Tarvasjoen kunnalta ovat koululaiskuljetukset hävinneet.

Tarvasjoen kunta on lähestynyt seudullista joukkoliikennettä asian tiimoilta, sillä koululaiskuljetukset ovat tarpeellisia ja asia tulisi ratkaista jotenkin. Seudullinen joukkoliikenne sai kunnalta selvityksen tarvittavista vuoroista ja niiden reiteistä. Kyseessä on neljä vuoroa Liedonperän suunnalta Tarvasjoen koululle ja takaisin. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 7.5.2014 § 91 perustaa Liedon koululaislinjan L6, joka hoitaa tarvittaessa Tarvasjoen koululaiskuljetuksia. Kyseisellä linjalla voidaan hoitaa kaksi Tarvasjoen tarvitsemista vuoroista. Toiset kaksi vuoroa voidaan hoitaa muuttamalla linjan L5 reittiä siten, että linja jatkuu Liedonperältä Tarvasjoelle.

Seudullinen joukkoliikenne teki edellä esitettyjen muutosten perusteella suunnitelman Tarvasjoen koululaisvuorojen hoitamisesta. Vuorot voidaan liittää kilpailutettuun liikennekokonaisuuteen, johon sisältyvät Liedon koululaislinjat. Vuorot sopivat jo tilattujen Liedon vuorojen jatkoksi, joten niiden hoitamiseen ei tarvitse lisätä liikenteeseen yhtään bussia. Näin ollen autopäiväkustannuksia ei muodostu. Koska on mahdollista, että Tarvasjoen kunta liitetään Liedon kuntaan 1.1.2015 alkaen, ei tässä tilanteessa ole syytä periä Tarvasjoen kunnalta muuta kuin liikenteestä aiheutuvat linjatunti- ja linjakilometrikustannukset. Seudullinen joukkoliikenne arvioi näiden olevan noin 21 000 euroa syyslukukauden 2014 osalta. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella ei ole huomautettavaa tähän järjestelyyn.

Liite 1Liedon koululaislinjan L5 reitti

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.6.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiedon kunta
tiedTarvasjoen kunta
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tpvHellström Henri
tpvKortelainen Niko
tpvTervonen Jouko


Liitteet:

Tksjlk § 128
Liite 1:Liedon koululaislinjan L5 reitti