Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13511.06.201419

2971-2014 (123)

Työsuhdematkaedun ottaminen käyttöön viranomaisalueen kunnissa

Tiivistelmä:

Turun kaupunki tarjoaa työntekijöilleen työsuhdematkalippuedun. Lautakunnalle esitetään, että muille viranomaisalueen kunnille tehdään ehdotus samanlaisen edun tarjoamisesta kuntien työntekijöille.

Tksjlk § 135

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 4.6.2014:

Työsuhdematkalipusta säädetään tuloverolain 64 §:n 2 momentissa. Työnantajan työntekijälleen antama enintään 300 euron arvoinen joukkoliikenteen henkilökohtainen matkalippu asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten on verovapaata tuloa. Lisäksi matkalippu on verovapaata tuloa 600 euroa ylittävältä osalta 3 400 euroon asti. Verovapaan edun määrä on siten enintään 3 100 euroa vuodessa.

Työsuhdematkalippu voidaan toteuttaa olemassa olevilla matkakortti- ja lippujärjestelmillä tai arvoseteleillä. Työnantaja voi myös sopia lipunmyyntiorganisaation tai liikennöitsijän kanssa, että nimettyjen palkansaajien lipun hinta laskutetaan, joko kokonaan tai osittain, työnantajalta. Verottajan mukaan oleellista on, että eri maksuvälineitä käytettäessä voidaan käyttäjän henkilöllisyys ja maksuvälineen kohdennettavuus tarvittaessa todentaa.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne tarjoaa työnantajille mahdollisuuden sekä arvoseteleihin (työmatkaseteli) että jälkilaskutteiseen käytäntöön. Työmatkaseteli on yksinkertainen tapa järjestää työsuhdematkaetu. Työnantaja ostaa setelit joukkoliikenteen palvelutoimistosta ja jakaa ne työntekijöilleen. Työntekijä lataa bussikorttiaan seteleillä. Työmatkaseteliä voi käyttää myös arvokortin lataamiseen, jolloin työsuhde-etu on houkutteleva myös satunnaisemmin joukkoliikennettä käyttävälle.

Turun kaupunki on tarjonnut työntekijöilleen työsuhdematkalippuedun elokuusta 2007 alkaen. Työsuhdematkalippuun ovat olleet oikeutettuja kaikki pysyvässä palvelussuhteessa olevat sekä ne määräaikaiset työntekijät, joiden palvelussuhde on yhtäjaksoisesti kestänyt tai tulee kestämään yli neljä kuukautta. Työsuhdematkalippuoikeutta ei kuitenkaan ole yli kuukauden kestävällä virka- / työvapaalla olevilla. Etu on ollut 25 prosenttia lipun nimellishinnasta. Työsuhdematkalipun on voinut hankkia 30 päivän tai ja 90 päivän kausilippuna.

Turun kaupunginhallitus päätti 12.5.2014 § 199, että 1.7.2014 jälkeen työsuhdematkalippua voidaan käyttää koko Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen viranomaisalueella. Päätöksen mukaan edun saavat siis heinäkuusta lähtien myös ne Turun kaupungin työntekijät, jotka asuvat Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa tai Ruskolla.

Myös muiden Turun kaupunkiseudun kuntien kannattaisi harkita työsuhdematkaedun tarjoamista työntekijöilleen. Edun tarjoaminen edistäisi joukkoliikenteen käyttämistä ja vahvistaisi kuntien positiivista työnantajakuvaa. Etu kannattaisi tarjota työmatkaseteleinä, koska niiden käyttäminen on yksinkertaista ja myös työntekijöiden kannalta kannustavaa (mahdollisuus ladata arvo-korttia).

Jokainen kunta päättää itsenäisesti edun tarjoamisesta työntekijöilleen. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta voi kuitenkin ehdottaa ja suositella viranomaisalueen kunnille edun tarjoamista.

Oheismateriaali 1Kh:n päätös 12.5.2014 § 199

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.6.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta ehdottaa Kaarinan, Raision ja Naantalin kaupungeille sekä Liedon ja Ruskon kunnille, että myös ne tarjoaisivat työntekijöilleen työsuhdematkaedun Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteeseen. Työsuhdematkaedun myöntäminen olisi positiivinen asia kaupunkiseudun joukkoliikenteen matkustajamäärien kannalta. Se myös vahvistaisi kuntien positiivista työnantajakuvaa.

Samalla lautakunta ehdottaa, että työsuhdematkaetu järjestettäisiin myöntämällä työmatkaseteleitä työntekijöille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaarinan kaupunki
esiLiedon kunta
esiNaantalin kaupunki
esiRaision kaupunki
esiRuskon kunta