Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13211.06.201416

3865-2014 (123, 001)

Veteraanien vapaakortit

Tiivistelmä:

Turun kaupungin sisäisessä liikenteessä on ollut vapaa matkustusoikeus rintamaveteraaneilla, miinanraivaajaveteraaneilla ja puolustusvoimien hoitopaikoissa sairaanhoitotehtävissä vuosina 1939 - 1945 palvelleilla henkilöillä. Lautakunnalle esitetään, että samoilla perusteilla myönnetään vapaa matkustusoikeus koko viranomaisalueella.

Tksjlk § 132

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 2.6.2014:

Turun kaupungin joukkoliikennelautakunnan tekemien päätösten mukaan kaupungin sisäisessä liikenteessä on myönnetty vapaakortteja rintamaveteraaneille, miinanraivaajaveteraaneille ja niille henkilöille, jotka työskentelivät sairaanhoitotehtävissä puolustusvoimien hoitopaikoissa vuosina 1939 – 1945 (Joukkoliikennelautakunta 19.5.1998, 14.10.1999 ja 18.4.2001). Oikeus rintamaveteraanien vapaakorttiin on osoitettava sotilaspassissa tai erillisellä kortilla olevalla tunnusleimalla. Erilliset kortit ovat: valkoinen kortti (rintamasotilas), keltainen kortti (rintamatunnus) ja sininen kortti (naiset/rintamapalvelustunnus). Oikeus vapaakorttiin on ilmennyt myös kuvallisesta Kela- kortista, jos siinä on R-kirjain.

Miinanraivaajaveteraanien vapaakortti on myönnetty Miinanraivaajakilta ry:n nimilistan mukaan. Sota-aikana sairaanhoitotehtävissä puolustusvoimien hoitopaikoissa palvelleiden vapaakortin edellytyksenä on ollut sota-arkiston myöntämä todistus. Kaikkien hakijoiden on ollut todistettava henkilöllisyytensä.

Turun seudun joukkoliikennelautakunnan olisi päätettävä em. ryhmien vapaakorttioikeudesta koko viranomaisalueelle.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 2.6.2014:

EhdotusTurun seudun joukkoliikennelautakunta päättää myöntää vapaakortin Turun seudun joukkoliikenteessä rintamaveteraaneille, miinanraivaajaveteraaneille ja henkilöille, jotka työskentelivät sairaanhoitotehtävissä puolustusvoimien hoitopaikoissa vuosina 1939 – 1945.

Kortin saaminen edellyttää, että hakija on Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon tai Ruskon kuntalainen. Lisäksi oikeus korttiin on osoitettava jollain seuraavista tavoista:

Rintamaveteraanit:

Miinanraivaajaveteraanit:

Sairaanhoitotehtävissä puolustusvoimien hoitopaikoissa vuosina 1939 – 1945 palvelleet:

Kaikkien hakijoiden on todistettava henkilöllisyytensä. Vapaakortti on henkilökohtainen, eikä sitä saa luovuttaa toiselle. Jos korttia käytetään väärin, joukkoliikennetoimistolla on oikeus mitätöidä kortti.

Lisäksi lautakunta päättää, että veteraanien ei tarvitse vaihtaa nykyisiä matkustamiseen oikeuttavia korttejaan vaan nykyiset Turun paikallisliikenteen kortit ja seudun näyttökortit kelpaavat toistaiseksi. Veteraanikorttiin oikeutetun ei tarvitse myöskään maksaa viiden euron korttimaksua.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedPalvelutoimiston henkilökunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKanerva Tanja
tiedKuoppala Pirjo