Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10821.05.201410

5465-2014 (633)

Toisen asteen opiskelijoiden koulumatkatukikortti

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että toisen asteen opiskelijoita varten perustetaan koulumatkatukikortti. Sen hankkimiseen kannustetaan ensimmäisen kuukauden maksuvapautuksella.

Tksjlk § 108

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 12.5.2014:

Toisen asteen opiskelijat voivat hakea Kelalta koulumatkatukea päivittäisten koulumatkojen kustannuksiin. Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskeleville. Tuen saaminen edellyttää vähintään 10 kilometrin koulumatkaa.

1.7.2014 alkaen Turun seudun joukkoliikenneviranomainen toimii alueellaan myös koulumatkojen järjestäjänä. Viranomaisen on perustettava koulumatkatukikortti, jota käyttämällä opiskelija voi saada Kelan myöntämää koulumatkatukea. Valmistelussa on lähdetty siitä, että koulumatkatukikortti järjestetään kausikorttina, joka on voimassa 30 päivää kerrallaan. Kortin saaminen edellyttää opiskelua toisen asteen oppilaitoksessa.

Koulumatkakustannusten laskentaperusteet perustuvat Opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseen (14.6.2012/428). Kelan maksama tuki perustuu Turun viranomaisalueella koulumatkan pituuteen, ja Kelalta laskutettava koulumatkatuki osoitetaan kuntien kausilipputuloksi opiskelijan kotikunnan mukaan.

Turun seudun joukkoliikenteen edun mukaista on, että mahdollisimman moni toisen asteen opiskelija käyttää koulumatkoissaan joukkoliikennettä ja hakee sitä varten myös Kelan tukea, jos tuen yleiset myöntämisen edellytykset täyttyvät. Joukkoliikennetoimiston kannattaakin houkutella opiskelijoita hakemaan koulumatkatukikorttia nuorisolle suunnatun kausikortin sijasta. Joukkoliikennetoimiston näkemyksen mukaan sopiva houkutin opiskelijoille on vapautus koulumatkatukikortin ensimmäisestä 30 päivän maksusta. Vapaan jakson jälkeen koulumatkatukikortin hinta olisi sama kuin nuorten 30 päivän kausikortti (36 € sis. alv 10 %).

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 12.5.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että toisen asteen opiskelijoita varten perustetaan koulumatkatukikortti, jonka saaminen edellyttää opiskelua ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa. Koulumatkatukikortti on 30 päivän kausikortti.

Samalla lautakunta päättää, että opiskelijoita kannustetaan hakemaan koulumatkatukikorttia myöntämällä vapautus ensimmäisestä 30 päivän kaudesta. Vapaan jakson jälkeen koulumatkatukikortin hinta on sama kuin nuorten 30 päivän kausikortti (36 € sis. alv 10 %).

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin tältä osin heti kokouksessa.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedKansaneläkelaitos Turun Paikallistoimisto
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedPalvelutoimiston henkilökunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKanerva Tanja
tpvKemppainen Seppo