Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta9107.05.201411

5066-2014 (065, 633)

Liedon kunnan sisäiset bussilinjat

Tiivistelmä:

Liedon kuntaan esitetään perustetavaksi sisäisiä bussilinjoja palvelemaan koulumatkoja ja kunnan sisäisiä asiointimatkoja. Osa linjoista on toiminut aikaisemmin koululaiskuljetuksissa tilausajoperiaatteella. Liedon kunnanvaltuusto on 28.4.2014 hyväksynyt rahoituksen uudelle sisäiselle linjalle. Tämä asiakohta koskee Liedon kuntaa.

Tksjlk § 91

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 2.5.2014:

Liedon kunta ja seudullinen joukkoliikenne ovat alkuvuoden aikana neuvotelleet kunnan koululaiskuljetusten ja palveluliikenteen järjestämisestä ja kilpailuttamisesta. Neuvotteluissa on todettu, että koululaislinjoista on aikaisemmin jäänyt perustamatta Liedon Keskuskoululta Hämeentietä Yliskulmalle ja kunnan rajalle kulkeva linja. Kyseistä linjaa liikennöidään nykyisin Tarvasjoelle ja sieltä Liedonperälle. Lautakunnalle esitetään perustettavaksi linja L6, joka hoitaa liikenteen Keskuskoululta Hämeentietä kunnanrajalle ja tarvittaessa Tarvasjoelle. Seudullinen joukkoliikenne neuvottelee Tarvasjoen kunnan kanssa linjan jatkamisesta Tarvasjoelle. Linjalla L6 ajetaan yksi vuoro klo 14:35 Keskuskoululta. Linjan reitti esitetään liitteessä 1.

Liedon kunnan taholta tuli neuvotteluissa esille ajatus sisäisestä linjasta keskustan, Liedon aseman ja Ilmaristen välillä. Seudullinen joukkoliikenne valmisteli esityksen linjan aikataulusta, reitistä ja hankintakustannuksista. Kun Liedon kunnanvaltuusto 28.4.2014 myönsi kunnanhallituksen esityksen (KH 14.4.2014 § 178) mukaisesti rahoituksen tälle sisäiselle linjalle vuoden ajaksi, esitetään lautakunnalle perustettavaksi 1.7.2014 alkaen linja L7, joka liikennöi Liedon keskustasta Liedon asemalle, josta paluu keskustaan tapahtuu Ilmaristen kautta. Linjan reitti esitetään liitteessä 1 ja liitteessä 2 on linjan aikataulu. Linjojen L6 ja L7 liikennöinti hankitaan liittämälle ne osaksi vuonna 2013 kilpailutettua Lieto/Kaarina – Turku – Naantali -liikennöintikokonaisuutta, jonka mukainen liikenne käynnistyy 1. heinäkuuta.

Koululaislinjalle L3 esitetään reitti- ja aikataulumuutosta heti kouluvuoden alusta alkaen. Linjan lähtöpaikka esitetään siirrettäväksi Säkyläntien ja Arosuontien risteyksestä Paavolan päätepysäkille Säkyläntien varrelle. Tällä muutoksella Liedon pohjoisimmissa osissa asuvat oppilaat pääsevät kohtuullisella kävelymatkalla koululaislinjan kyytiin. Lisäksi muutos palvelee Säkyläntien varrella asuvia. Lähtöaika Paavolasta on klo 7:15, Arosuontien ja Säkyläntien risteyksestä kuten on julkaistussa aikataulussa. Iltapäivän paluuvuorot ajetaan myös Paavolan päätepysäkille asti. Liitteessä 1 esitetään linjan muutettu reitti.

Seudullinen joukkoliikenne ja Liedon kunta ovat valmistelleet nykyisten palvelulinjojen ja pienkalustolla ajettavien koululaiskuljetusten kilpailuttamista. Valmistelussa on päädytty siihen, että nämä ovat jatkossa pienbusseilla ajettavia sisäisiä linjoja, jotka ovat kaikille avointa joukkoliikennettä. Linjat palvelevat pääasiassa koululaisten kuljetuksia. Näistä muodostuu neljä linjaa, joilla on erilaisia reittivariaatioita. Lautakunnalle esitetään perustettavaksi Liedon sisäiset linjat L8, L9, L10 ja L11, joita liikennöidään pienbusseilla. Näiden linjojen tarkemmat reittikuvaukset ja aikataulut tuodaan lautakunnalle hankintapäätöksen yhteydessä.

Liite 1Liedon sisäisten linjojen L3, L6 ja L7 reitit

Liite 2Liedon sisäisen linjan L7 aikataulu

Liite 3Liedon kunnanhallituksen päätös 14.4.2014 § 178

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 2.5.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi päätettiin liittää päätökseen Liedon kunnanvaltuuston 28.4.2014 tekemä asiaa koskeva päätös.

Liite 4Liedon KV 28.4.2014 § 48

Jakelu

tiedLiedon kunta
tpvHellström Henri


Liitteet:

Tksjlk § 91
Liite 1:Liedon sisäisten linjojen L3, L6 ja L7 reitit
Liite 2:Liedon sisäisen linjan L7 aikataulu
Liite 3:Liedon kunnanhallituksen päätös 14.4.2014 § 178
Liite 4:Liedon KV 28.4.2014 § 48