Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8807.05.20147

13572-2013 (001, 020)

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen ja ELY-keskuksen välinen yhteistyösopimus

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen välisen sopimusluonnoksen. Sopimus korvaa aiemmin irtisanotun yhteistyösopimuksen.

Tksjlk § 88

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 2.5.2014:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta irtisanoi ELY-keskuksen kanssa tehdyn Siirtymäajan seutulippua koskevan yhteistyösopimuksen joulukuussa 2013 (Tksjlk 4.12.2013 § 211), sillä sopimus oli sisällöltään vanhentunut. Samalla lautakunta valtuutti seudullisen joukkoliikennetoimiston valmistelemaan uuden sopimusluonnoksen Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen ja ELY-keskuksen välille.

Seudullinen joukkoliikenne on yhdessä ELY-keskuksen kanssa laatinut liitteenä olevan sopimusluonnoksen. Sopimuksella sovitaan periaatteista ja menettelytavoista, joiden mukaan liikenteenharjoittajalle maksetaan korvausta seutulippumatkoilla sekä yleisellä tasolla lippu- ja maksujärjestelmistä, joukkoliikenteen kustannusten jakamisesta ja liikenteen järjestämisen yhteistyöstä.

Sopimuksella sovitaan periaatteesta, jolla seutulipulla tehdyistä matkoista maksetaan korvausta Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaiselle sekä siitä, miten Matkahuollon perimä korvaus matkapalvelujen käytöstä jaetaan kuntien kesken.

Turun viranomainen hyväksyy seutulipun käytön alueellaan ja perii siitä nousukorvausta. Korvaushinta perustuu Turun viranomaisalueen joukkoliikenteen järjestämisen hintaan. Se määritellään vuosittain edellisen vuoden tilinpäätöstietojen laskelmien nojalla. Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen liikennepalvelujen ostosumma jaetaan Turun kaupunkiseudun matkustajamäärällä ko. vuoden aikana ja näin saatu eurohinta/matkustaja pyöristetään lähimpään viiteen senttiin. Kyseessä on verottomasta ostosummasta laskettava veroton hinta. 

Koska sopimuksen tekohetkellä ei ole tilastotietoa muusta kuin Turun sisäisestä liikenteestä, korvaushinta on 1.7.2014 alkaen Turun sisäisen liikenteen osalta 1,65 euroa (alv 0) per nousu ja Turun kaupunkiseudun järjestämän muun liikenteen osalta arviohinta 1,85 euroa (alv 0) per nousu. Yllä todettu tilastotietoon perustuva hinta otetaan käyttöön 1.3.2015 siten, että se perustuu 1.7.2014 - 31.12.2014 toteutuneeseen Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen järjestämisen hintaan. 

Oy Matkahuolto Ab:n esittämän, seutulipun ylläpidon takaavan ylimääräisen kuukausikorvauksen kustannukset sekä muut viiveaikaan liittyvät lisäjärjestelyt jaetaan seutulippualueen kuntien kesken. Matkamäärälle jyvitetty lisähinta on 0,50 euroa (alv 0) nousua kohti. Seudullinen joukkoliikenne laskuttaa 0,50 euron (alv 0) suuruisen lisähinnan suoraan seutulippualueen kunnilta niin kauan, kun Matkahuollon ylläpitämä seutulippu on käytössä ja ylimääräistä kuukausiveloitusta joudutaan maksamaan. Turun viranomaisalueen kunnilta ei laskuteta erikseen tätä lisäkorvausta, vaan ne maksavat lisäosuutensa viranomaisen maksamien muutoskorvausten seurauksena.

Lautakunta on päättänyt 19.6.2013 § 124, että toisen kunnan sisäisessä liikenteessä tehdyistä kausikorttimatkoista maksetaan nousukorvausta liikenteen järjestävälle kunnalle. Korvauksen perusperiaatteena on liikenteen kokonaisostokustannuksen jakaminen kokonaiskäyttäjämäärälle, jolloin saadaan yhden nousun kertakustannus. Koska tilastotiedot matkamääristä ovat käytettävissä vasta vuoden 2014 päätyttyä, tulisi nousukorvausarviona pitää 1.3.2015 saakka tältäkin osin 1,85 euron (alv 0) hintaa.

Liite 1Sopimus lippu- ja maksujärjestelmistä, joukkoliikenteen kustannusten jakamisesta ja henkilökuljetusten järjestämisen yhteistyöstä

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen välisen sopimusluonnoksen lippu- ja maksujärjestelmistä, joukkoliikenteen kustannusten jakamisesta ja henkilökuljetusten järjestämisen yhteistyöstä. Lisäksi se päättää, että siihen saakka, kunnes tilastotiedot kaupunkiseudun joukkoliikenteen järjestämisen todellisista kustannuksista matkaa kohden saadaan, nousukorvausarviona pidetään 1,85 euroa (alv 0) nousua kohti lukuun ottamatta Turun sisäistä liikennettä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus


Liitteet:

Tksjlk § 88
Liite 1:Sopimus lippu- ja maksujärjestelmistä, joukkoliikenteen kustannusten jakamisesta ja henkilökuljetusten järjestämisen yhteistyöstä