Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta9007.05.20149

13722-2013 (032)

Tuplakortin ja matkahuollon matkakorttien käsittely

Tiivistelmä:

Tupla-tuotetta käsitellään kuntien tulojen ja menojen jaossa kuten arvokortteja. Lisäksi linjoille kohdennetaan Matkahuollon matkakorteista saatava nousukohtainen tuotto.

Tksjlk § 90

Ympäristötoimialan kehittämispäällikkö Jari Paasikivi 2.5.2014:

Taustaa

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on 19.6.2013 § 124 päättänyt matkalipputulojen kohdentamisesta. Kyseisessä päätöksessä määritettiin myös, että Tupla-tuotetta käsiteltäisiin kuten kausilippuja. Tupla-tuotetta on matkustajatilastoissa verrattu kausituotteisiin myös nykyisessä Turun sisäisessä matkustajatilastossa.

Tupla-tuote on kuitenkin perusominaisuudeltaan arvokortti, koska mikäli asiakas ei käytä 30 vuorokauden seurantajakson aikana matkoihin yli kausilipun hintaa, käyttäytyy tuote kuten normaali arvokortti ja kortissa jäljellä oleva arvo voidaan käyttää seuraavina kuukausina aivan normaalin arvokortin tapaan. Tämä tekee myös sen, että kohdennettaessa tuloja linjoille, Tupla-tuotteesta kohdentuu arvokorttiin verrattava tulo siihen saakka kunnes asiakas on saavuttanut tilan, jossa on käyttänyt korttia kausikortin hintaa vastaavan summan edestä, jonka jälkeen asiakkaan matkustamisesta ei peritä enää lisää kuluja vaan matkat rekisteröityvät 0 € arvoisina matkoina, joita voitaneen verrata vaihtoihin.

Koska kortti käyttäytyy kuten arvokortti ja asiakkaiden käyttäessä korttia vähän, jää kuntien väliseen rahojen hallintaan korteista mahdollisesti käyttämätöntä arvoa kuukausien ja vuoden vaihteissa. Mikäli korttia käsitellään kausikorttien tavoin, joista on sovittu varojen kohdentuvan kortin haltijan kotikunnalle, luo Tupla-tuote tilanteen, jossa jokaiselle kunnalle olisi kohdennettava erillistä vapaata matkakorttien käyttöarvoa. Tätä ei voida pitää tarkoituksenmukaisena, koska se tekee taloushallinnasta paljon monimutkaisempaa tuomatta kuitenkaan hyötyä tai lisätuloja kenellekään.

Tupla-kortin käsittely voitaisiin toteuttaa yksinkertaisimmin vertaamalla sitä arvokorttiin. Lisäksi asiakkaan saavuttaessa niin sanotun vapaan matkustamisen kauden, kaikki ko. kautena tehdyt matkat rekisteröitäisiin vaihtoihin verrattavina matkoina, joista ei kohdennu tuloa linjalle.

Matkahuolto tarjoaa asiakkailleen kausituotteita (esimerkiksi Turun seudun seutulippu tai opiskelijaseutulippu), joista kuitenkin Turun seudun joukkoliikenne saa tuoton matkakohtaisena nousutuottona. Koska tuotto on nousukohtainen, olisi se yksinkertaisinta kohdentaa suoraan sille linjalle, jolle nousu tapahtuu. Matkahuollon matkatuotteissa ei ole käytössä vaihtokäsitettä Turun seudun joukkoliikenteessä vaan tuotto saadaan jokaisesta noususta.

Vaikka nämä matkahuollon tuotteet ovatkin käyttäjälleen kausituotteita, käyttäytyvät ne Turun seudun joukkoliikenteen näkökulmasta enemmänkin arvokortin kaltaisesti, koska tuottoa tulee aina asiakkaan leimatessa matkakorttinsa ajoneuvossa. Täten luonnollisinta olisi käsitellä niitä lipputulojen jaossa tuotteina, joista tuotto kohdennetaan suoraan linjalle.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 2.5.2015:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Tupla-tuotetta käsitellään 1.7.2014 alkaen kuten arvokorttia, eli tuotto kohdennetaan ko. linjalle. Lisäksi lautakunta päättää, että Matkahuollon matkatuotteista saatava matkatuotto kohdennetaan ko. linjalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJokinen Martti
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKuoppala Pirjo
tpvPaasikivi Jari