Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta7109.04.201412

2083-2014 (633)

Selvitys Rautalankadun piston poistamisesta seudullisilta bussilinjoilta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle selvitetään sitä, että seudulliset bussilinjat eivät tee pistoa Rautalankadulle. Pysäkki 987 "Haartmanni" sijaitsee 200 metrin päässä Kuninkojantien pääväylästä.

Tksjlk § 71

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.4.2014:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 4.12.2013 § 209 joukkoliikenteen kesäaikatauluista. Seudullisen joukkoliikenteen yhteisten aikataulujen myötä Rusko-Turku ja Mylly-Turku –linjastoa sujuvoitettiin siten, että ns. Rautalankadun pisto jätettiin pois reiteiltä. Joukkoliikenteessä on yleisesti pyrkimys poistaa pistot eli poikkeaminen reitiltä yhtä pysäkkiä varten, sillä pistojen takia reitti ei etene kohti määränpäätä ja suurin osa matkustajista joutuu pidentämään matka-aikaansa tästä syystä. Rautalankadun pisto lisää matka-aikaa reitillä 2-4 minuuttia ajankohdasta riippuen. Liitteessä 1 on esitetty pysäkin 987, jota asia koskee, sijainti.

Pysäkiltä 987 nousee bussiin noin 90 henkilöä talviarkipäivänä.

Matkaa nykyiseltä pysäkiltä 987 Kuninkojantien pysäkkiparille 817/819 on 200 metriä. Aurorankadulle linjojen 2 ja 2A varteen on 300-400 metriä. Vuoroväli Aurorankadun pysäkeillä on arkisin 10 minuuttia. Tästä poikkeuksena on pysäkkipari 1552/1553, jolla vuoroväli on arkisin 20 minuuttia.

Alue on rakentunut siten, että kävelymatka jollekin edellä mainituista pysäkeistä on aina kohtuullinen. Pysäkeille on valaistut kevyen liikenteen väylät eikä maasto mäkisyydestään huolimatta poikkea korkeuseroiltaan muusta Turun alueesta. Teiden ylitykseen Aurorankadulla on asianmukaiset suojatiet. Palvelutarjonta Aurorankadulla on hyvä.

Rautalankadun piston poistosta on tullut useita palautteita. Kuninkojantietä pidetään vaarallisena ylitettävänä. Kaupunkisuunnittelusta on todettu, että Kuninkojantien ja Rautalankadun liittymän turvallisuuden parantaminen liikennevaloilla tai kiertoliittymällä ei ole todennäköisesti mahdollista lähivuosina.

Pysäkin 987 kautta kulkee jatkossakin Turun sisäinen linja nro 88, jolla asiakkaat pääsevät asioimaan mm. Länsikeskukseen. Linja 88 on erityisesti suunniteltu palvelulinjamaiseksi palvelemaan vaikeastikin liikkuvia asiakkaita.

Liite 1Pysäkin nro 987 sijainti ja yhteydet joukkoliikenteen linjastoon

Oheismateriaali 1Rautalankadun piston poistoa koskevat palautteet (jaetaan lautakunnalle)

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee tiedokseen selvityksen Rautalankadun piston poistosta.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Nordqvistin Heikkilän kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palKorte Sirpa