Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta7809.04.20141

4031-2014 (633)

Matkahuollon seutulippu: Tilannekatsaus ja jatkotoimenpiteet

Tiivistelmä:

JLT:n ja Matkahuollon välinen sopimus esitetään päätettäväksi ja korvattavaksi uudella sopimuksella, joka mahdollistaisi Turun seudun seutulipun ja opiskelijaseutulipun teknisen toteutuksen ja kelpoisuuden varmistamisen 1.7.2014 jälkeiselle ajalle. Lisäksi esitetään aloitettavaksi oman seutulipputuotteen valmistelu yhdessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja kuntien kanssa. Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: Viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 11.2 §:n 3 kohta.

Tksjlk § 78

Kehittämispäällikkö Jari Paasikivi 4.4.2014:

Matkahuolto on esittänyt muutoksia nykyiseen seutulippukäytäntöön esittämällä muutoksia nykyiseen JLT:n ja Matkahuollon väliseen lipputuotteiden kelpoisuudesta tehtyyn sopimukseen (ns. operaattorisopimus) sekä esittämällä uuden sopimuksen tekemistä JLT:n ja Matkahuollon välille, jossa sovitaan seutulipputuotteen hallinnasta ja siitä perittävistä kiinteistä palkkioista.

Taustana asialle ovat JLT vastuualueen laajentuminen ja sitä kautta Matkahuollon vähenevä liiketoiminta alueella. Lisäksi osana Turun seudun joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmän kilpailutuksen lähtökohtia linjattiin, että vanhaa Matkahuollon matkakorttijärjestelmää ei enää toteuteta osaksi JLT:n uutta järjestelmäkokonaisuutta, koska valtakunnallinen TVV lippu- ja maksujärjestelmä yhtiön tuotteet tulevat korvaamaan matkahuollon tuotteet. Tuolloin tavoiteaika ns. Piletti matkatuotteille oli 1.7.2014.

Matkahuollon esittämät muutokset sopimuksiin nostavat Turun seudun joukkoliikenteen kustannuksia merkittävästi nyt käytössä olevien matkatuotteiden osalta, jonka lisäksi Matkahuollon seutulipun käyttö hieman hankaloituu jatkossa, koska asiakkaat tarvitsevat JLT:n linjoilla rinnakkaiskortin matkustusoikeuden esittämiseen ja tämän kortin erillisen aktivoinnin aina ostetulle kaudelle JLT:n palvelupisteessä.

Kustannusten kohoamisen ja asiakaskokemuksen mahdollisen heikentymisen vuoksi on joukkoliikennetoimiston ja ELY-keskuksen välisissä keskusteluissa noussut esille myös uuden JLT:n liikkeelle laskeman seutulipun mahdollisuus. Tämän ratkaisun periaatteellisena mahdollistajana on valtiovallan suunnalla tehty muutos valtion avustuksen myöntämisen perusteissa, joka on poistanut avustuksen kohdentamisen vain tietyn tyyppisille seutulipputuotteille. Omalla lipputuotteella voidaan mahdollisesti saavuttaa parempi kustannustehokkuus sekä parempi asiakkaiden käyttökokemus seutumatkustamisessa.

Kokoukseen tuodaan tarkempi esittely asiasta ja viimeiset tiedot Matkahuollon esittämiksi sopimusten lähtökohdiksi

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.4.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta

  1. Valtuuttaa seudullisen joukkoliikenteen päättämään nykyisen matkahuollon kanssa sovitun sopimuksen lipputuotteiden kelpoisuudesta teknisen ympäristön muuttumisen myötä sopimuksessa mainittujen ehtojen mukaisesti sekä valtuuttaa neuvottelemaan Matkahuollon kanssa uudesta sopimuksesta Turun seudun seutulipun ja opiskelijaseutulipun kelpoisuuden osalta.
  2. Lisäksi lautakunta valtuuttaa seudullisen joukkoliikenteen aloittamaan JLT:n liikkeelle laskeman seutulipputuotteen toteuttamisen valmistelun yhdessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja lipun kelpoisuusalueen kuntien kanssa ellei kohdan 1 mukaisesta sopimuksesta päästä yhteisymmärrykseen 5.5.2014 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

valpKorte Sirpa
valpPaasikivi Jari