Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta6809.04.20149

3987-2014 (032, 001)

Kuntien maksamien koululaiskorttimatkojen hinnat Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että se pyytää kuntia ilmoittamaan kunnan maksamien koululaiskorttien hinnan. Kyseessä on kunkin kunnan sisäinen asia, koska maksu menee lyhentämättömänä kunnan sisällä opetustoimelta ko. kunnan joukkoliikennetuloihin. Turun kaupungin osalta hintapäätös on jo tehty (Tksjlk 11.9.2013 § 161).

Tksjlk § 68

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.4.2014:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 5.2.2014 § 18 esittää kaupunkiseudun kunnille, että ne yhtenäistävät kouluvuoden työskentelyajat syksystä 2015 alkaen siten, että lukukausi alkaa ja päättyy kunnissa samana päivänä ja että lukuvuoden aikana lomakaudet kuten syysloma ajoittuvat samoille päiville. Lautakunta myös ehdotti, että lukukauden ensimmäisenä päivänä ei olisi poikkeuksellisia koulun alkamisaikoja. Näillä menettelyillä vähennetään kuntien maksamia liikennöintikustannuksia ja selkeytetään bussiliikenteen aikatauluja.

Samalla Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti, että se ei järjestä koulukuljetuksia lauantaipäivinä lukuun ottamatta mahdollisia lukukauden päättöpäiviä.

Kustannusten oikeudenmukainen jakaminen hallintokuntien välillä on tavoiteltava päämäärä. Koululaisliikenne aiheuttaa järjestämiskustannuksia kussakin kunnassa.

Kunnat myöntävät kunnan maksaman koululaiskortin niille oppilaille, joiden koulumatkan pituus tai muu syy sitä edellyttää. 1-2-luokan oppilaille kortti myönnetään pääsääntöisesti silloin, kun koulumatka lähimpään kouluun on yli 3 km ja 3-9-luokkalaisille matkan pituuden ollessa yli 5 km.

Koululaiskortti tulee olemaan voimassa Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen linja-autoissa arkipäivisin ja oikeuttaa kahteen matkaan koulupäivää kohti. Vaihto-oikeus koulumatkoilla on yksi tunti. Myönnetty koululaiskortti haetaan henkilötunnusta vastaan joukkoliikenteen palvelutoimistosta tai ko. kunnan palvelupisteestä.

Koululaiskortteja käsitellään järjestelmässä kausikortteina. Kuntien mahdollisesti erilaiset koululaiskorttihinnat eivät siis tarkoita, että alempi hinta merkitsisi pienempää osallistumista ko. seudullisen linjan kustannukseen.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää pyytää kuntia ilmoittamaan opetustoimelta perittävän koululaiskorttimatkan hinnan 1.8.2014 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

kyseKaarinan kaupunki
kyseLiedon kunta
kyseNaantalin kaupunki
kyseRaision kaupunki
kyseRuskon kunta