Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11717.03.20145
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta5819.03.20144

2175-2014 (633)

Uusi joukkoliikennelinja 101 Logomon suuriin yleisötapahtumiin

Tiivistelmä:

Turun kaupunginhallitus on 17.3.2014 päättänyt uuden, Logomon suuria yleisötapahtumia palvelevan linjan perustamisesta. Joukkoliikennetoimisto puoltaa linjan 101 perustamista reitille Kauppatori T1-Eerikinkatu-Humalistonkatu-Ratapihankatu-Koulukatu-Köydenpunojankatu-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Kauppiaskatu-Linnankatu-Kauppatori T1. Asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Kh § 117

Logomo Oy, toimitusjohtaja Päivi Rytsä 23.2.2014:

Logomosta on lyhyessä ajassa tullut valtakunnallisesti merkittävä ja kansainvälisesti noteerattu konsertti-, kokous- ja konferenssitalo sekä luovan alan dynaaminen toimitilakeskus.

Vuonna 2012 Logomon kävijämäärä oli noin 180 000 ja vuonna 2013 noin 260 000. Logomossa järjestettiin erilaisia tilaisuuksia vuonna 2012 noin 500 ja vuonna 2013 noin 700. Yli 1500 kävijän konsertteja oli vuonna 2013 noin 30. Vuonna 2014 suuria konsertteja arvioidaan olevan Logomossa noin 40. Tulevina vuosina suurien konserttien määrä tulee tasaisesti kasvamaan.

Helppo saavutettavuus on asiakasvirtojen tae Logomon tapahtumille ja Byrån yritysten asiakkaille. Logomon läheisyydessä on tällä hetkellä noin 340 parkkipaikkaa. Suurten tapahtumien yhteydessä asiakkaita ohjataan käyttämään julkisia kulkuvälineitä tai saapumaan kävellen. Autoilevia asiakkaita ohjataan käyttämään Logomon pysäköintialueiden lisäksi P-Louhea.

Pystyäksemme tarjoamaan kokonaisvaltaisen hyvän asiakaskokemuksen Logomossa vieraileville kävijöille, meillä on tarvetta parantaa saavutettavuutta. Saadun asiakaspalautteen mukaan asiakkaat haluaisivat käyttää enemmän kaupungin joukkoliikennettä ja näin hyödyntää myös bussikorttia. Logomo viestittää kaupungin joukkoliikenteen aikatauluista omilla kotisivuillaan. Lisäksi Logomo-salin aulassa olevasta näytöstä voi seurata reaaliaikaisesti lähtevien bussien aikatauluja.

Isojen tapahtumien yhteydessä olemassa oleva joukkoliikenteen kapasiteetti ei tule riittämään. Näin ollen Logomo Oy anoo Turun kaupungilta uutta linjaa, jota käytettäisiin nimenomaan suurien tapahtumien (yli 1500 kävijää) yhteydessä. Tämä uudistus parantaisi saavutettavuutta, joka on kriittinen osa hyvää palvelua. Uudistus olisi imagollisesti hyvä asia niin Logomolle kuin Turun kaupungillekin.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 24.2.2014:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen perustamisasiakirjan (yhteistoimintasopimus) liitteessä todetaan, että

”Jäsenkunnat sopivat, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta noudattaa ko. kunnan lausuntonaan antamaa päätöstä seuraavissa asioissa ja joukkoliikennetoimisto valmistelee ne suoraan kuntien päätettäväksi:

-          yhtä kuntaa koskevat liikennöintisopimukset ja kilpailutusvaatimukset,

-          liikennöintisopimusten optioiden käyttö, ei kuitenkaan päätös tarjouskilpailun voittajasta,

-          yhtä kuntaa koskevat aloitteet,

-          yhtä kuntaa koskevat uudet reitit ja merkittävät reittimuutokset,

-          kunkin kunnan palvelutoimistojen ja/tai yhteispalvelupisteiden perustaminen”

Logomo Oy:n aloite koskee vain Turun kaupunkia ja siinä ehdotetaan uuden joukkoliikennelinjan perustamista, joten se tulee käsitellä Turun kaupunginhallituksessa.

Joukkoliikennetoimisto ja Logomo Oy ovat neuvotelleet uuden linjan tarpeesta. Suuria yleisötapahtumia, joissa on vähintään 1500 kävijää, on Logomon arvion mukaan noin 40 vuonna 2014, ja suurten yleisötapahtumien määrä on kasvussa. Ensimmäiset suuret tapahtumat, joihin kuljetusta tarvitaan, alkavat jo maaliskuun 2014 lopussa.

Ehdotettu Logomon linja (linja 101) voidaan hoitaa pääosin yhdellä linja-autolla siten, että bussi kulkee reittiä kauppatori T1-Eerikinkatu-Humalistonkatu-Ratapihankatu-Koulukatu-Köydenpunojankatu-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Kauppiaskatu-Linnankatu-kauppatori T1. Linja voidaan liittää linjan 100 sopimukseen, koska kyse on epäsäännöllisestä liikennetarpeesta. Yhden päivän bruttokustannusarvio on tällöin 400 euroa. Jos tapahtumia on 40, bruttokustannusarvio on 16.000 euroa. Suurimpiin tapahtumiin tarvittaneen lisäauto, jolloin kaiken kaikkiaan bruttokustannukseksi muodostuu noin 20.000 euroa vuonna 2014. Lipputulot kattavat arviolta puolet kustannuksista, jolloin kaupungille kohdistuva nettokustannus on noin 10.000 euroa vuonna 2014.

Joukkoliikennetoimisto puoltaa anomusta, sillä uusi linja parantaisi Logomon saavutettavuutta ja lisäisi joukkoliikenteen palvelutasoa Turussa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Logomon vähintään 1.500 kävijän tapahtumia varten perustetaan uusi joukkoliikennelinja nro 101 reitille Kauppatori T1-Eerikinkatu-Humalistonkatu-Ratapihankatu-Koulukatu-Köydenpunojankatu-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Kauppiaskatu-Linnankatu-Kauppatori T1 ja

että päätös saadaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Ennen asian käsittelyn aloittamista kaupunginhallitus päätti Arven ehdotuksesta yksimielisesti, että esteelliseksi ilmoittautuneen apulaiskaupunginjohtaja Virtasen sijasta asian esittelee johtaja Heikkinen.

Tksjlk § 58

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 18.3.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Logomon vähintään 1.500 kävijän tapahtumia varten perustetaan uusi joukkoliikennelinja nro 101 reitille Kauppatori T1-Eerikinkatu-Humalistonkatu-Ratapihankatu-Koulukatu-Köydenpunojankatu-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Kauppiaskatu-Linnankatu-Kauppatori T1 ja

että päätös saadaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJoukkoliikennetoimiston henkilökunta
tiedLogomo Oy / Päivi Rytsä
tiedKaupunginhallitus
tpvHellström Henri