Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta5619.03.20142

13722-2013 (032)

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen bussilippujen hinnat

Tiivistelmä:

Aikuisten kertalipun hinnaksi esitetään 3 euroa, aikuisten arvokorttimatkan hinnaksi 2,20 euroa ja aikuisten kausikorttihinnaksi 52 euroa. Nuoria, opiskelijoita, invalideja ja senioreja koskeva alennus on 25-30 % ja lasten alennus on 50 %. Kausikortteja koskevaksi nettilatausalennukseksi esitetään kolme euroa. Kertalipuissa ja arvokorttimatkoilla on voimassa kahden tunnin vaihtoaika.

Tksjlk § 56

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 18.3.2014:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta pyysi kaupunkiseudun kunnilta lausunnot bussilippujen hinnoista 1.7.2014 alkaen. Tällöin kaupunkiseudulla alkaa yhteinen joukkoliikenne, joka perustuu tasataksaan. Samalla lipulla voi siis 1.7.2014 alkaen matkustaa sekä Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon että Ruskon kuntien alueella.

Kaikkien kuntien lausunnot olivat myönteisiä ehdotetuille lipunhinnoille. Lausunnot on esitetty liitteenä 1. Tässä asiakohdassa käsitellään vain ne perushinnat, joista kunnat ovat antaneet lausuntonsa, sekä nettilatausalennus.

Kaikki kunnat antoivat lautakunnalle oikeuden päättää muista kuin lausuntopyynnössä mainituista lipputuotteista ja niiden hinnoista, bussikorttien lataustapaan perustuvista eduista sekä lipputuotteiden käyttöperusteista. Nämä asiat tuodaan lautakunnan päätettäviksi kevään aikana.

Lautakunnalle esitetään, että lippujen hinnat 1.7.2014 alkaen ovat:

Kausikortit: Perusryhmä 52 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 30 % perushinnasta) on 36 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 26 euroa.

Arvokortit: Perusryhmä 2,20 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 25 % perushinnasta) on 1,70 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 1,10 euroa.

Kertaliput: Aikuinen 3,00 euroa. Lapsi 1,50 euroa.

Alennusryhmä 1 tarkoittaa nuoria (15-19 v), opiskelijoita, invalideja ja senioreita (65 v ja sitä vanhemmat). Alennusryhmä 2 tarkoittaa lapsia (7-14 v).

Arvokorttimatkoilla ja kertalippumatkoilla on voimassa kahden tunnin vaihto-oikeus.

Kertalippujen hinnat eivät nouse Turussa. 30 päivän kausikorttien hinta nousee Turun nykyiseen hintaan verrattuna neljä euroa (nettilatauksella samoin neljä euroa verrattuna nykyiseen paitsi lasten kausikorteilla kaksi euroa). Arvokorttimatkojen hinta nousee aikuisilla, nuorilla, opiskelijoilla, invalideilla ja senioreilla 0,20 euroa matkaa kohti. Lasten arvokorttimatkojen hinnat pysyvät nykyisinä. Kaupunkiseudun muissa kunnissa kaikki asiakashinnat laskevat nykyisistä.

Jotta nettilatauksen käyttäminen olisi houkuttelevaa, tulee nettilatausta käyttävälle antaa riittävä alennus. Lautakunnalle ehdotetaan, että nettilatausalennus on kolme euroa. Tällöin kausikortin hinnaksi muodostuu nettilatauksella aikuisilla 49 euroa, nuorilla, opiskelijoilla, invalideilla ja senioreilla 33 euroa ja lapsilla 23 euroa.

Naantali ja Rusko kiinnittivät lausunnossaan huomiota markkinoinnin tärkeyteen. Naantali, Lieto ja Rusko totesivat lausunnossaan, että kustannuksia ja tuloja tulee seurata linjakohtaisesti, jotta tiedot muodostavat pohjan jatkossa tehtäville päätöksille. Naantali totesi, että seudullisen joukkoliikennetoimiston tulee neuvotella Rymättylän suunnan siirtymäajan liikennöintisopimuksen järjestelyt. Lieto totesi, että nykyinen palveluliikenne tulee kytkeä osaksi muuta joukkoliikennettä.

Liite 1Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon lausunnot bussilippujen hinnoista 1.7.2014 alkaen

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Turun kaupunkiseudun bussilippujen hinnat ovat 1.7.2014 alkaen:

Kausikortit: Perusryhmä 52 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 30 % perushinnasta) on 36 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 26 euroa.

Arvokortit: Perusryhmä 2,20 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 25 % perushinnasta) on 1,70 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 1,10 euroa.

Kertaliput: Aikuinen 3,00 euroa. Lapsi 1,50 euroa.

Alennusryhmä 1 tarkoittaa nuoria (15-19 v), opiskelijoita, invalideja ja senioreita (65 v ja sitä vanhemmat). Alennusryhmä 2 tarkoittaa lapsia (7-14 v).

Lisäksi se päättää, että kausikortteja koskeva nettilatausalennus on kolme euroa ja että arvo- ja kertalippujen vaihtoaika on kaksi tuntia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Laulumaa, Salminen, Maaskola, Heikkilä, Vartiainen, Kekkonen, Rannikko-Laine, Tavio ja Nordqvist.

Miikkolan Alanderin kannattamana tekemän ehdotuksen, että päätökseen alennusryhmä 1. jälkeen lisätään: ”Rollaattorin käyttäjät saavat matkustaa korvauksetta Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä 1.7.2014 alkaen” puolesta äänesti heidän lisäkseen Tuominen.

Jakelu

tiedIQ Payments Oy
tiedJokinen Martti
tiedJoukkoliikennetoimiston henkilökunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedOy Matkahuolto Ab
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus


Liitteet:

Tksjlk § 56
Liite 1:Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon lausunnot bussilippujen hinnoista 1.7.2014 alkaen