Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta5519.03.20141

3136-2014 (633)

Kannustaminen joukkoliikenteen mobiilisovelluksen käyttämiseen

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 55

Kehittämispäällikkö Jari Paasikivi 18.3.2014:

Taustaa

Joukkoliikenne on ottamassa käyttöön mobiilimaksamisen tuomalla käyttäjille sovellukset, jotka mahdollistavat joukkoliikenteen bussilippujen hankinnan niin luottokortti, puhelinoperaattori (alussa vain Sonera) sekä erillisellä jälkilaskutteisella palvelulla (Collector Finance/ IQ Payments). Palveluun tulee tarjolle niin kertalipputuotteet kuin matkailijatuotteetkin. Pitempikestoisia kausituotteita ei toistaiseksi ole päätetty viedä vielä mobiilituotteiksi palveluun liittyvien hinnoitteluratkaisujen vuoksi. Teknisesti kausituotteiden mukaan ottaminen on mahdollista ja asiasta on keskustelu myös palvelun tarjoajan kanssa. On sovittu, että asiaan palataan kun palvelun käyttöönoton ensimmäinen vaihe on valmistunut ja nähdään miten asiakkaat ottavat uuden palvelun vastaan.

Asiakkaille tarkoitetun sovelluksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu ajoneuvoihin asennettava tarkastussovellus, joka on toteutettu sekin matkapuhelintekniikkaa hyödyntäen.

Koska mobiililippupalvelu on uusi, haluaa joukkoliikennetoimisto edistää palvelun käyttöönottamista. Käyttöönoton tueksi on suunniteltu viestintä ja markkinointikampanjaa osana joukkoliikenteen uuden brändin ja seudullisuuden viestintää. Koska mobiilipalvelun käyttöönotto vaatii asiakkaalta palveluun rekisteröitymistä, voidaan tässä palvelussa hyödyntää osittain kohdennettua viestintää ja markkinointia. Joukkoliikennetoimiston tarkoituksena ei ole toistaiseksi kohdentaa asiakkaille mitään markkinointia tai kampanjointia esim. ostokäyttäytymisen mukaan vaikka palvelu antaakin siihen tekniset mahdollisuudet. Yhdessä toimittajan kanssa on kuitenkin mietitty uuden palvelun käyttöönoton kannustamiseksi 3 euron suuruista kannustinta uuden asiakkaan rekisteröityessä palveluun. Tällä pyritään edistämään ihmisten halua kokeilla uutta palvelua ja bussilippujen hankintatapaa. Asiakas voi käyttää tarjotun ”bonuksen” esim. yhteen ilmaiseen aikuisen kertalippuun tai saada 3 euron alennuksen yhden matkailijatuotteen ostosta.

Koska mobiililippupalvelussa kertaliput maksavat saman verran kuin ajoneuvosta käteisellä ostettavat tuotteet (lisäksi mobiililippupalvelussa on käytössä maksutapalisä), eikä palvelussa ole toistaiseksi käytettävissä arvotilin tyyppistä ominaisuutta, joka mahdollistaisi yksittäisen matkan alennetun hinnan, niin käyttäjien kiinnostusta palveluun tulee tukea nyt muilla viestinnällisillä keinoilla ja aktiivisella markkinoinnilla. Kun näemme millaiseksi palvelun käyttö muodostuu ja millaista asiakaspalautetta palvelusta saadaan, voidaan miettiä jatkossa miten uuden tyyppisiä tuotteita kannattaisi tuoda osaksi palvelua tai miten esim. kohdennetulla markkinoinnilla tai ostamiseen liittyvillä bonus-järjestelmällä voitaisiin sitouttaa asiakkaita matkustamaan enemmän.

Mobiililippupalveluun tavoitellaan saatavan noin 5.000 rekisteröitynyttä käyttäjää vuoden 2014 aikana. Ostovolyymin tavoitellaan olevan vähintään 10.000 ostoa kuukaudessa, joka vastaa nykyisen SMS-lippupalvelun ostojen kolminkertaistamista.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 18.3.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää antaa mobiilippupalveluun rekisteröityvälle kuluttajalle 3 euron arvoisen bonuksen palveluun rekisteröitymisestä. Asiakas voi käyttää summan esim. ilmaiseen aikuisen kertamatkaan tai alennukseksi hankkimassaan matkailijatuotteessa. Palvelussa sallitaan vain yksi rekisteröityminen henkeä kohden. Kannustin on käytössä korkeintaan vuoden 2014 loppuun asti, joukkoliikennetoimisto voi lopettaa kannustimen jo aikaisemmin, mikäli palveluun tulee asiakkaille muita etuisuuksia.

Päätös saadaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen asian käsittelyn aloittamista kehittämispäällikkö Paasikivi esitteli lautakunnalle mobiililippusovellusta.

Jakelu

tiedIQ Payments Oy
tpvJokinen Martti
tpvPaasikivi Jari