Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta3726.02.201410

8284-2011 (633)

TLO:n ja Turun kaupungin välisen tietoliikenne- ja palvelinpalveluja koskevan sopimuksen irtisanominen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se valtuuttaa seudullisen joukkoliikenteen hankkimaan nykyisen maksujärjestelmän toimivuuden kannalta tarpeelliset palvelut suorahankintana Western Systems Oy:ltä ja TLO Oy:ltä. Suorahankinta perustuu Hankintalain 27 §:ään.

Tksjlk § 37

Kehityspäällikkö Jari Paasikivi 13.2.2014:

Joukkoliikenne ja Turun linja-autoilijain Osakeyhtiö (TLO) ovat toteuttaneet vuonna 2006 yhteisen tietojärjestelmähankinnan joukkoliikenteen maksujärjestelmästä. Tämän hankinnan myöhempänä osana on toteutettu järjestelmän operointipalveluista erillinen sopimus Turun seudun joukkoliikenteen ja TLO:n välillä. Operointi on kattanut niin palvelimet, tietoliikenne-gatewaypalvelut kuin myös operointitoiminnan, jonka TLO on edelleen hankkinut Western Systems Oy:ltä. Aiemman sopimuksen arvo on ollut noin 2.500 €/kk.

TLO irtisanoi voimassa olleen sopimuksen päättymään 31.1.2014. Irtisanomisilmoituksen saatuaan seudullinen joukkoliikenne aloitti uudet neuvottelut sopimuksen jatkamiseksi TLO:n kanssa, mutta sopimuksen ehdoista ei päästy neuvottelutulokseen.

Alkuperäistä sopimusta vastaavan kokonaisuuden jatkumisen kariuduttua, aloitettiin kartoitus kahden eri vaihtoehdon osalta:

Vaihtoehto 1: Seudullinen joukkoliikenne toteuttaa gateway- ja tietoliikenneratkaisut sekä palvelinpalveluiden hankinnan omien suorien sopimuskumppaniensa kautta ja ostaa operointityön Western Systems Oy:ltä, jolla on jo voimassa oleva suora ylläpitosopimus joukkoliikenteen järjestelmistä.

Vaihtoehto 2: Seudullinen joukkoliikenne pyrkii TLO:n kanssa sopimukseen gateway- ja palvelinpalveluista ja ostaa operointityön Western Systemsiltä kuten vaihtoehdossa 1.

Vaihtoehdon 1 osalta yhteistyö tietoliikenne- ja gateway-palveluissa toteutetaan Sonera Oyj:n kanssa ja kokonaisuus liitetään osaksi seudullisella joukkoliikenteellä jo olemassa olevaa, uutta maksu-ja informaatiojärjestelmää varten avattua gateway-kokonaisuutta. Palvelinpalvelut ostetaan Kuntien Tiera Oy:ltä ja liitetään seudullisen joukkoliikenteen ja Kuntien Tiera Oy:n väliseen, jo voimassa olevaan sopimukseen. Siirtotyöhön tarvitaan asiantuntija-apua Fara Oy:ltä sekä Western Systems Oy:ltä. Lisäksi kaikkien liikennöitsijöiden tulee eriyttää joukkoliikenteen liikennöintisopimuksiin liittyvä kalusto muussa liikenteessä ajettavasta kalustostaan, koska aikaisemmin osin yhteisiä tietokantoja hyödyntäneet maksujärjestelmät joudutaan eriyttämään toisistaan. Samalla voi vaarantua kuntalippusopimusliikenteen tiedonsiirrot sen tiedon valossa mitä joukkoliikennetoimiston henkilöstöllä on tehtyjen selvitysten perusteella.

Vaihtoehdon 2 sopimusneuvottelujen kuitenkin jatkuessa on löytynyt kompromissiehdotus palveluiden yhteistoteutuksen jatkumiselle. Siinä seudullinen joukkoliikenne sitoutuu ostamaan TLO:lta palvelinpalvelut sekä tietoliikenteen gateway-palvelut vähintään vuoden 2014 loppuun asti. TLO sitoutuu omalta osaltaan tarjoamaan palveluita vähintään 30.6.2015 asti. TLO:n tarjoama hinta on 4.400 €/ kk ja sopimuksen irtisanomisaika on 3 kk kummankin osapuolen osalta.

Kumpaankin toteutusvaihtoehtoon liittyy erillisen sopimuksen aikaansaaminen Western Systems kanssa operointipalveluista. Operointipalveluita ei voi tuottaa kuin Western Systems, koska ne liittyvät kiinteänä osana itse tietojärjestelmään ja sen toiminnallisuuksiin. Western Systems on tarjonnut tätä palvelua seudulliselle joukkoliikenteelle hintaan 4.500 €/kk. Lisäksi käytyjen neuvottelujen pohjalta Western Systems on tarjonnut lisäpalveluna osallistumista joukkoliikenteen seudullisen myyntitoiminnan ja maksujärjestelmämuutoksen toteuttamiseen hintaan 2.500 €/kk. Tällä hankinnalla korvataan vanhempainvapaalle maaliskuussa siirtyvän projektisuunnittelijan kriittistä työpanosta joukkoliikenteen myyntitoimintojen muutostilanteessa. Palveluosto jatkuu korkeintaan vuoden 2014 loppuun, joka oli myös projektisuunnittelijan määräaikaisen työsuhteen päättymisajankohta. Ostopalvelu ei ole kokoaikainen työpanos vaan osa projektisuunnittelijan tehtävistä on ohjattu muille seudullisen joukkoliikenteen henkilöille.

Hankinta- ja logistiikkakeskus, tuoteryhmäpäällikkö Timo Mykrä 13.2.2014:

Hankintalain 27 § mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos sopimuksen tekeminen on ehdottoman välttämätöntä, eikä säädettyjä määräaikoja voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi.

TLO irtisanoi palvelinsopimuksen kahden kuukauden irtisanomisajalla. JLT:n neuvottelut kaupungin sopimustoimittajien ja sidosyksikköjen kanssa eivät johtaneet tulokseen kiireellisen aikataulun vuoksi. Ainoaksi vaihtoehdoksi palvelun jatkuvuuden turvaamiseksi jäi kompromissiratkaisu. TLO:lta voidaan hankkia palvelinpalvelut suorahankintana.

Kompromissiratkaisuun sisältyy Western Systems Oy:ltä hankittava operointipalvelu. Hankintalain 27 § mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. Operointipalveluita voi tuottaa vain Western Systems Oy, koska palvelu liittyy kiinteänä osana itse tietojärjestelmään ja sen toiminnallisuuksiin. Western Systems Oy:ltä voidaan hankkia operointipalvelu suorahankintana.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 13.2.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää valtuuttaa seudullisen joukkoliikenteen

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Linja-autoilijain Oy (TLO Oy)
tiedWestern Systems Oy / Rantanen Arto
tiedJokinen Martti
tpvPaasikivi Jari