Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta1605.02.20144

1249-2014 (032, 633)

Nousukorvausneuvottelut

Tiivistelmä:

Kaupunkiseudun ulkopuolelta tulevaa bussiliikennettä koskevat nousukorvausneuvottelut ovat käynnissä. Lautakunta käy asiasta lähetekeskustelun.

Tksjlk § 16

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 31.1.2014:

Turun paikallisliikenteen liput kelpaavat Turun ulkopuolelta tulevassa liikenteessä Turun rajojen sisällä. Kyse on ns. kuntalippusopimuksesta, jossa Turku maksaa seudulta tuleville liikennöitsijöille nousukorvausta. Nousukorvaus on tällä hetkellä 1,311 euroa (alv 0). Liikennöitsijä saa nousukorvauksen kaikista sähköisesti kirjatuista nousuista. Liikennöitsijä saa kaikki kertalippujen myynnistä saamansa tulot lyhentämättömänä, mutta toisaalta liikennöitsijä ei saa korvausta kertalipuilla tehdyistä vaihtomatkoista. Sopimus on tehty vuonna 2010 ja se on voimassa 30.6.2014 saakka.

Joukkoliikenteen viranomaisen järjestämä liikenne laajenee Raisioon, Naantaliin, Kaarinaan, Lietoon ja Ruskolle 1.7.2014. Turun omalle kuntalippusopimukselle ei ole enää tarvetta, koska suurin osa nykyisistä kuntalippusopimuslinjoista muuttuu samalla kaupunkiseudun itse järjestämäksi liikenteeksi. Sen sijaan olisi hyvä tehdä nousukorvaussopimus muutamista linjoista, jotka tulevat viranomaisalueen ulkopuolelta ja joiden avulla viranomaisen ei itse tarvitsisi järjestää liikennettä ko. alueelle. Nämä paikat ovat Piikkiö ja Empo Kaarinassa ja Petäsmäki Raisiossa. Nousukorvausratkaisu hyödyttäisi parhaimmillaan kaikkia osapuolia, sillä asiakkaan ei tarvitsisi erotella mihin bussiin hänen lippunsa kelpaa, kauempaa tuleva liikenne saisi kaupunkiseudun matkustajista tuloja ja viranomaisen ei tarvitsisi järjestää ko. alueelle uutta liikennettä. Nousukorvaussopimuksella on erityistä merkitystä Kaarinalle ja Raisiolle, mutta seutuliikenne täydentäisi sisääntuloväylillä palvelutarjontaa myös Turussa.

Nousukorvausasiasta on keskusteltu alustavasti J. Vainion Liikenne Oy:n kanssa 22.10.2013 ja TLO Oy:n kanssa 25.10.2013. Varsinaisia nousukorvausneuvotteluja on pidetty 24.1.2014 ja 29.1.2014. Neuvotteluissa on ollut J. Vainion Liikenne Oy:n, TLO Oy:n ja joukkoliikennetoimiston edustus.

Nousukorvausneuvotteluissa näkemykset kohtuullisesta korvauksesta ovat vielä kaukana toisistaan. Tämänhetkiset liikennöitsijöiden hintatarjoukset ovat kalliimpia kuin mitä itse järjestetyn liikenteen hinta olisi. Osa liikennöitsijöiden matkamäärätiedoista kuitenkin vielä puuttuu eivätkä laskelmat ole siksi aivan vertailukelpoisia. Neuvottelut jatkuvat 11.2.2014.

Lautakunta käy nousukorvausasiasta lähetekeskustelun.

Oheismateriaali 1Muistiinpanot 24.1.2014 neuvottelusta, muistiinpanojen liite jaetaan lautakunnalle

Oheismateriaali 2Muistiinpanot 29.1.2014 neuvottelusta

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee nousukorvauksia koskevan neuvottelutilanteen tiedokseen ja käy asiasta lähetekeskustelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.