Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta21804.12.20131

13722-2013 (032)

Lausuntopyyntö 1.7.2014 voimaan tulevista bussilippujen hinnoista

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se lähettää tärkeimpien lipputuotteiden hintaehdotukset lausunnolle kuntiin. Aikuisten kausikortin hinnaksi esitetään 1.7.2014 alkaen 52 euroa, aikuisten arvokorttimatkan hinnaksi 2,20 euroa ja aikuisten kertalipun hinnaksi 3,00 euroa.

Tksjlk § 218

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.12.2013:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 19.6.2013 § 124, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen lippujen hinta muodostuu kolmesta hintaryhmästä, jotka ovat:

-Perusryhmä (kausikortit henkilökohtaisia, arvokortit tuotteena haltijakohtaisia):

•Aikuinen

-Alennusryhmä 1 (henkilökohtaisia, alennus 20-30 % perushinnasta):

•Nuoret (15-19-vuotiaat), opiskelijat (pääasiassa 20-30-vuotiaita), seniorit (65-vuotiaat ja vanhemmat), vammaiset

-Alennusryhmä 2 (henkilökohtaisia, alennus noin 50 % perushinnasta):

•Lapset (7-14-vuotiaat) ja alle 7-vuotiaat yksin matkustavat lapset

Lisäksi lautakunta on päättänyt kuntien lausuntojen pohjalta mm. tasataksasta, kerta- ja arvokorttien kahden tunnin voimassaoloajasta ja maksuttomista matkoista.

Joukkoliikenteen yhteistoimintasopimukseen liitettävässä lisäasiakirjassa (14.2.2013) on sovittu, että kultakin kunnalta pyydetään lausunto lipputuotteiden myöntämisehdoista, lipputuotteiden hinnoista ja vapaakorteista.

Esittelyssä käsitellään selkeyden ja vertailtavuuden vuoksi erityisesti aikuisten lippujen hintoja. Kuitenkin noin puolet matkoista tehdään erilaisilla hinnaltaan alennetuilla lipputuotteilla (opiskelijat, nuoret, lapset, seniorit, vammaiset).

Turun kaupungin kannalta hinnoittelussa on tärkeää, että lippujen hinnat eivät nouse merkittävästi nykyiseen verrattuna. Lipun kelpoisuusalueen laajentuessa jonkinlainen korotus lienee kuitenkin hyväksyttävissä. Arvokorttimatkojen osalta hinnankorotus olisi tarpeen seudullisesta liikenteestä riippumatta.

Lautakunta on jo päättänyt kertalipun hinnankorotuksesta Turussa 1.1.2014 alkaen. Uusi hinta on aikuiselta kolme euroa ja lippu on voimassa kahden tunnin ajan. Vaikka hinta koskee tällä hetkellä vain Turkua, lähtökohtana on, että lipunhintaa ei muuteta seudullisen liikenteen alkaessa.

Edulliset lippujen hinnat, erityisesti edullinen kertalippu ja edullinen arvolippu, ovat olleet kuntalaisille tehdyissä kyselyissä korkeimmalle nousseita toivomuksia sen ohella, että yhdellä lipulla voisi matkustaa koko seudulla. Kaupunkiseudun asukkaat ovat toivoneet tätä kotikunnasta riippumatta.

Turun paikallisliikenteen arvokorttimatkojen hinta korotettiin kahteen euroon (aikuisten arvokortti) tammikuussa 2007. Sen jälkeen hintaa laskettiin vuonna 2009 ja hinta on palautettu tammikuussa 2013 takaisin kahteen euroon. Hinta on siis ollut sama tai väliaikaisesti siitäkin alennettu seitsemän ja puolen vuoden ajan, jos korotus toteutetaan 1.7.2014. Tällä ajanjaksolla linja-autoliikenteen kokonaiskustannusindeksi on noussut noin 25 %. Hinnankorotus on ajankohtainen seudullisesta liikenteestä riippumatta.

Kausikorttien hinta on Turussa nyt 48 euroa paitsi netissä ladattuna 44 euroa. Nettilatausten määrä on kasvanut huomattavasti tämän edun myötä.

Kaikkien lipputuotteiden hinnat ovat muuttumassa nykyistä edullisemmiksi Raision, Naantalin, Kaarinan, Liedon ja Ruskon kunnissa.

Kunnille keväällä 2013 esitetyissä kustannus- ja tulolaskelmissa käytettiin ensimmäisen vyöhykkeen hintoina kausikortille 52 euroa, arvokorttimatkalle 2,20 euroa ja kertalipulle 3,00 euroa. Laskelmissa oli mukana myös toinen vyöhyke. Lähes kaikki matkustus arvioitiin kuitenkin tehtävän I-vyöhykkeellä. Kaupunkiseudulle on tulossa tasataksa, mutta laskelmissa käytettyjen hintojen hyödyntäminen on perusteltua alkuperäisen II-vyöhykkeen vähäisen käyttäjämäärän vuoksi. Koska nettokustannusarviot ovat joka tapauksessa karkeita ja virhemarginaalit suuria, tasataksamallin ja lausuntomateriaalissa käytetyn kahden vyöhykkeen mallin välinen kunnille aiheutuva nettokustannusero asettuu alkuperäisten laskelmien virhemarginaalin piiriin.

Kunnille esitetään, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen lipputuotteiden hinnat olisivat 1.7.2014 alkaen seuraavat:

Kausikortit:

Perusryhmä 52 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 30 % perushinnasta) on 36 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 26 euroa.

Arvokortit:

Perusryhmä 2,20 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 23 % perushinnasta) on 1,70 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 1,10 euroa.

Kertaliput:

Aikuinen 3,00 euroa. Lapsi 1,50 euroa.

Tuplakorttien (kausikortin ja arvokortin yhdistelmä, joka antaa asiakkaalle aina edullisimman vaihtoehdon) hinnat perustuvat kausikorttien ja arvokorttimatkojen hintaan.

Yllä esitetyt kausikortit, arvokortit, tuplakortit ja kertaliput sekä nykyiset seutuliput kattavat 99 % joukkoliikenteen matkoista ja joukkoliikenteen taloudesta. Kunnille esitetään, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta voi päättää muiden kuin edellä esitettyjen lipputuotteiden hinnoista.

Joukkoliikenteessä pyritään kannustamaan asiakkaita käyttämään nettilatausta bussikortin lataamiseen. Kunnille esitetään, että ne antavat Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle valtuudet päättää erilaisista lataustapaan liittyvistä eduista.

Joukkoliikenteen houkuttelevuutta tullaan mahdollisesti lisäämään uusilla tuotteilla, joilla esimerkiksi yhdistetään konserttilippu ja joukkoliikennelippu. Kunnille esitetään, että ne antavat Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle valtuudet päättää erilaisista joukkoliikenteen käyttöä lisäävistä tuotteista ja niiden hinnoista.

Lipputuotteet ovat myöntämisperusteensa mukaan joko henkilökohtaisia tai haltijakohtaisia. Kunnille esitetään, että ne antavat joukkoliikennelautakunnalle valtuudet päättää eri lipputuotteiden henkilökohtaisuudesta ja haltijakohtaisuudesta sekä muista vastaavista käyttöperiaatteista.

Kunnilla on mahdollisuus antaa esimerkiksi valtuutetuilleen vapaakortteja, joista kortin saaja maksaa vain arvonlisäveron. Vapaakortin käyttö tulee tilastoida kuten ko. kunnan kuntalaisten kausikorttimatkat, jotka vaikuttavat seudullisen liikenteen nettokustannuksien jakaantumiseen. Poikkeus tästä ovat joukkoliikenteen henkilökunnan (joukkoliikennetoimisto ja linja-autonkuljettajat) vapaakortit, joiden käyttöä ei tule sitoa kuntalaisuuteen ja joiden käyttö ei vaikuta kuntien välisiin maksuosuuksiin.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ehdottaa Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon kunnille, että lipputuotteiden hinnat 1.7.2014 alkaen ovat:

Kausikortit:

Perusryhmä 52 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 30 % perushinnasta) on 36 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 26 euroa.

Arvokortit:

Perusryhmä 2,20 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 25 % perushinnasta) on 1,70 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 1,10 euroa.

Kertaliput:

Aikuinen 3,00 euroa. Lapsi 1,50 euroa.

Lisäksi lautakunta ehdottaa, että kunnat antavat lautakunnalle päätösoikeuden

Lautakunta esittää, että kunnat voivat itse päättää vapaakorttikäytännöstään ja että vapaakorttien käyttökustannukset sidotaan vapaakortin myöntäneeseen kuntaan. Poikkeuksena tästä ovat joukkoliikenteen työntekijöiden vapaakortit (kaupunkiseudun joukkoliikenteen linja-autonkuljettajat ja seudullisen joukkoliikennetoimiston henkilökunta), joita ei sidota kuntalaisuuteen ja joiden käyttö ei vaikuta kuntien välisiin maksuosuuksiin.

Lausunnot pyydetään lähettämään Turun kaupungin seudulliseen joukkoliikennetoimistoon helmikuun 2014 loppuun mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupKaarinan kaupunki
laupLiedon kunta
laupNaantalin kaupunki
laupRaision kaupunki
laupRuskon kunta
laupKaupunginhallitus