Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta22004.12.20133

7387-2012 (633)

Kelan korvaamien seutulippumatkojen tietojen korjaaminen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle annetaan tilannekatsaus Kaupunkiliikenne Oy:n ilmoittamatta jättämien seutulippumatkojen aiheuttamista toimenpiteistä Kelan korvaamien matkojen osalta. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 220

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.12.2013:

Turun Kaupunkiliikenne Oy:n tulee toimittaa seutulipputiedot Matkahuollolle kuukausittain. Turun sisäisen liikenteen tulojen seuranta on ajantasaista, mutta ulkopuolisten seutulipputulojen kokonaisuutta seurataan satunnaisotoksin. Lokakuun 2013 alussa selvisi, että Turun Kaupunkiliikenne Oy ei ole toimittanut seutulipputietoja Matkahuollolle syyskuun 2012 ja lokakuun alun 2013 välillä. Tämä tarkoittaa, että Turku ei ole saanut korvausta muilta kunnilta ja Kelalta, kun seutulipun käyttäjät ovat käyttäneet Turun Kaupunkiliikenne Oy:n liikennöimiä linjoja.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsitteli Kaupunkiliikenne Oy:n ilmoittamatta jättämistä seutulippumatkoista aiheutuvaa jälkilaskutusta kokouksessaan 13.11.2013 § 195. Lautakunnalle tuodaan nyt tiedoksi tilannekatsaus Kelan korvaamiin, toisen asteen koululaismatkoihin tarkoitettuihin seutulippuihin liittyen.

Kela maksaa seutulipusta korvausta silloin, kun toisen asteen opiskelijan koulumatka on vähintään 10 kilometriä ja joukkoliikennematka tästä vähintään 5 kilometriä. Lisäksi edellytyksenä on, että joukkoliikennelipun asiakashinta on vähintään 54 euroa. Opiskelija maksaa lipustaan tällöin 43 euroa. Kela maksaa liikennöitsijöille asiakashinnan päälle korvauksen, joka perustuu koulumatkan pituuteen eikä riipu matkojen määrästä. Jos matkoja on vähän, on tulo-osuus kustakin matkasta suurempi kuin silloin, kun matkoja on määrällisesti paljon. Turun kaupungin sisäisessä liikenteessä liikennöitsijä on Turun kaupunki.

Liikennöitsijöille tilitetyt summat ovat virheelliset edellä mainitun Kaupunkiliikenne Oy:n virheen takia. Matkahuolto on nyt laskenut tilitettävät summat korjatuilla tiedoilla liikennöitsijäkohtaisesti korjauslaskutusta varten. Turun kaupungilta on jäänyt puuttumaan yhteensä 55.000 euron summa, jonka Matkahuolto tulee korjauslaskuttamaan seudun liikennöitsijöiltä matkakirjanpidon mukaisesti. Joukkoliikennetoimisto ottaa tai on ottanut yhteyttä niihin liikennöitsijöihin, joiden korjauslasku on 5.000 euroa tai suurempi. Alle 50 euron liikennöitsijäkohtaista summaa ei korjauslaskuteta.

Kaupunkiliikenne Oy:n toimitusjohtaja on ilmoittanut asian selvittelyn yhteydessä, että hän toivoo erillistä sopimusta seutulippumatkatietojen lähettämisestä. Uutta sopimusta ei tarvita, sillä Kaupunkiliikenne Oy:n sopimuksessa kohdassa 16 ”Matkaliput, tariffit ja rahastusjärjestelmä” on todettu, että rahastusjärjestelmästä saatavan tiedon kulku on hoidettava Tilaajalle Turun sisäisen liikenteen käytännön mukaisesti. Tarvittaessa tätä sopimuksenmukaista velvollisuutta voidaan tarkentaa.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee Kelan korvaamia matkoja koskevan tilannekatsauksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAo. liikennöitsijät
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy:n hallitus