Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta21104.12.20136

13572-2013 (001, 020)

Siirtymäajan seutulippua koskevan yhteistyösopimuksen irtisanominen sopimuksen uusimista varten

Tiivistelmä:

Kaupunkiseudun kuntien ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen väliset siirtymäajan seutulippua koskevat sopimukset ehdotetaan irtisanottaviksi ja uudelleen sovittaviksi, koska sopimuksen teon jälkeen joukkoliikenteen viranomainen Turun kaupunkiseudun kunnissa on muuttunut, valtion seutulippukorvausten maksajataho ja maksuperiaatteet ovat muuttuneet, ja viiveajan korttijärjestelmän vaatimukset aiheuttavat muutostarpeita sopimukseen.

Tksjlk § 211

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 29.11.2013:

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus solmivat siirtymäajan seutulippua koskevan yhteistyösopimuksen syksyllä 2010. Raision kaupunki, Naantalin kaupunki, Kaarinan kaupunki, Liedon kunta ja Ruskon kunta tekivät vastaavat sopimukset ELY-keskuksen kanssa. Tällöin Turun kaupunkiseudun seudullista joukkoliikenneviranomaista ei ollut vielä perustettu. Sopimuksissa sovittiin mm. ELY-keskuksen maksamasta seutulipputuesta.

Kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaiseen kuuluvat kunnat eivät enää 1.1.2013 alkaen ole saaneet Varsinais-Suomen ELY-keskukselta seutulipputukea. Seutulipputuki on nyt osa suurten kaupunkiseutujen valtionrahaa, jonka maksaa liikennevirasto. Sopimus on siis vanhentunut siltä osin seudullisen viranomaisen muodostamisen seurauksena.

Nykyinen sopimus koskee seutulippujärjestelmää, joka on kuvattu sopimuksen liitteenä. Järjestelmäkuvauksessa todetaan, että seutulippujärjestelmän tulee pystyä lukemaan kontaktillisia kortteja. Turun kaupunkiseudun uusi maksujärjestelmä, joka otetaan käyttöön kesällä 2014, ei lue kontaktillisia kortteja. Kunhan valtakunnallinen Piletti-järjestelmä valmistuu, käytetään seudullisen liikenteen lippujärjestelmänä kontaktitonta Piletti-korttia. Piletti-järjestelmä ei valmistu kesään 2014 mennessä. Viiveajan järjestelyistä käydään neuvotteluja sekä Turun seudun osalta että valtakunnallisesti. Suurin osa nykyisistä seutulipun käyttäjistä siirtyy käyttämään kaupunkiseudun omaa bussikorttia, kun Turku, Raisio, Naantali, Kaarina, Lieto ja Rusko muuttuvat yhteiseksi joukkoliikennealueeksi kesällä 2014.

Sopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Sopimus esitetään siksi irtisanottavaksi nyt ja että uusi sopimus tehdään Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen ja ELY-keskuksen kanssa alkuvuonna 2014.

Turun yhteistyösopimus on tämän esityksen liitteenä. Seutulippualueen kunnat ovat tehneet ELY-keskuksen kanssa siirtymäajan seutulippua koskevan liikennöintisopimuksen vastaavasti kuin Turun kaupunki. Jatkossa sopimus tehdään Turun, Raision, Naantalin, Kaarinan, Liedon ja Ruskon osalta Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen ja ELY-keskuksen välille.

Muissa yhteistyösopimuksissa, joita tulee päivittää uuden joukkoliikennejärjestelmän myötä, on lyhyemmät irtisanomisajat ja niiden uusimiseen palataan kevätkauden kokouksissa.

Liite 1Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen välinen Siirtymäajan seutulippua koskeva yhteistyösopimus 17.9.2010

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää irtisanoa Siirtymäajan seutulippua koskevan yhteistyösopimuksen Turun osalta. Lisäksi lautakunta päättää irtisanoa Siirtymäajan seutulippua koskevan yhteistyösopimuksen Raision, Naantalin, Kaarinan, Liedon ja Ruskon kuntien osalta ehdolla, että nämä kunnat ilmoittavat hyväksyvänsä irtisanomisen vuoden 2013 loppuun mennessä.

Lautakunta valtuuttaa seudullisen joukkoliikennetoimiston valmistelemaan uuden sopimusluonnoksen Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen ja ELY-keskuksen välille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin tältä osin heti kokouksessa.

Jakelu

tiedKaarina, Lappi Jyrki
tiedKaarina, Ruohonen Raine
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedLieto, Niemi Markku
tiedLieto, Salminen Pirkko
tiedNaantali, Hirvi Mika
tiedNaantali, Suonpää Kimmo
tiedNaantalin kaupunki
tiedOy Matkahuolto Ab
tiedRaisio, Eura Vesa-Matti
tiedRaisio, Korte Antti
tiedRaision kaupunki
tiedRusko, Lehtinen Kari
tiedRusko, Oikarinen Arto
tiedRuskon kunta
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedHellström Henri
tiedKorte Sirpa
tiedPaasikivi Jari


Liitteet:

Tksjlk § 211
Liite 1:Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen välinen Siirtymäajan seutulippua koskeva yhteistyösopimus 17.9.2010