Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta19513.11.20135

7387-2012 (633)

Vuotta 2012 koskevien seutulippukorvausten laskutus

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että syksyltä 2012 veloittamatta jääneet, Turun Kaupunkiliikenne Oy:n linjoilla tehdyistä seutulippumatkoista aiheutuneet seutulippukorvaukset ovat edelleen laskutuskelpoisia.

Tksjlk § 195

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 6.11.2013:

Turun seudun seutulipulla voi tehdä rajoittamattoman määrän matkoja sekä seudullisessa liikenteessä että Turun kaupungin sisäisessä liikenteessä. Kunkin seutulippuasiakkaan kotikunta korvaa liikennöitsijälle sen osan, jota asiakkaan maksama lipun hinta ei kata. Turun kaupungin sisäisessä liikenteessä liikennöitsijä on Turun kaupunki.

Seudun liikennöitsijöillä korvaus perustuu Matkahuollon sarjalipputaksaan. Turun sisäisessä joukkoliikenteessä korvaus perustuu Turun kaupungin ja seutulippualueen kuntien 1.2.2006 sopimaan maksuperiaatteeseen. Turun perimä korvaushinta määritellään vuosittain edellisen vuoden tilinpäätöstietoihin perustuen. Liikennepalvelujen ostosumma jaetaan vuoden matkustajamäärällä ja näin saatu eurohinta/matkustaja pyöristetään lähimpään viiteen senttiin. Korvaushinta on tällä hetkellä (1.6.2013 alkaen) 1,65 euroa nousua kohtia.

Turun Kaupunkiliikenne Oy:llä on velvollisuus toimittaa seutulipputiedot Matkahuollolle kuukausittain. Matkahuolto tilittää korvaussummat Turun kaupungille Turun Kaupunkiliikenne Oy:n ja muiden sopimusliikennöitsijöiden lähettämien seutulippumatkustustietojen perusteella.

Turun sisäisen liikenteen tulojen seuranta on ajantasaista, mutta ulkopuolisten seutulipputulojen kokonaisuutta seurataan satunnaisotoksin. Lokakuun 2013 alussa selvisi, että Turun Kaupunkiliikenne Oy ei ole toimittanut seutulipputietoja Matkahuollolle syyskuun 2012 ja lokakuun alun 2013 välillä. Tämä tarkoittaa, että Turku ei ole saanut korvausta muilta kunnilta ja Kelalta, kun seutulipun käyttäjät ovat käyttäneet Turun Kaupunkiliikenne Oy:n liikennöimiä linjoja. Turkulaisten seutulippumatkustajien osalta asialla ei ole merkitystä, koska sisäisillä matkoilla Turku maksaa korvauksen itse itselleen.

Matkahuolto tulee laskuttamaan seutulippualueen kuntia vuoden 2013 osalta lisälaskulla Kaupunkiliikenne Oy:ltä nyt lähetettyjen tietojen pohjalta. Kuntien kannalta ei ole merkitystä sillä, että alkuvuodenkin korvaukset laskutetaan vasta loppuvuonna, koska korvaus sisältyy vuoden talousarvioon.

Kaupunkiliikenne Oy:n matkojen laskuttamattomuus koskee vuodelta 2012 syyskuulta, lokakuuta, marraskuuta ja joulukuuta. Lautakunnan tulisi tehdä päätös siitä, että Matkahuolto voi laskuttaa seutulippumatkat tilitettäväksi Turulle, vaikka vuoden 2012 tilinpäätös onkin kunnissa jo suljettu. Laskutus perustuu hyväksyttyyn sisäisen liikenteen korvaushintaan ja todellisuudessa tehtyihin, maksujärjestelmän kirjaamiin matkoihin. Emme ole saaneet vielä tarkkaa tietoa matkamäärästä. Karkeasti arvioiden kyse on Raision osalta 11.000 eurosta, Naantalin osalta 8.000 eurosta, Liedon osalta 5.000 eurosta ja Kaarinan osalta 16.000 eurosta (alv 0). Ruskon ja muiden seutulippukuntien osalta korvaus on vähäinen. Korvaushinta vuoden 2012 syksyllä on ollut 1,60 euroa nousua kohti (alv 0).

Kela korvaa toisen asteen opiskelijoiden seutulippumatkoja vastaavasti kuin kunnat muita seutulippumatkoja. Korvausasia tuodaan kelan osalta lautakunnalle erikseen.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Turun Kaupunkiliikenne Oy:n liikennöimillä linjoilla tehdyt seutulippumatkat syys-joulukuulta 2012 ovat edelleen laskutuskelpoisia. Laskutus tapahtuu normaalin seutulippukäytännön mukaisesti Matkahuollon kautta. Matkojen korvaushinta on 1,60 euroa nousua kohti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tpvOy Matkahuolto Ab
tiedPaimion kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSauvon kunta
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedKuoppala Pirjo
tiedTapper Anitta