Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta18523.10.20137

5229-2013 (065)

Liedon koululaislinjojen hankinta

Tiivistelmä:

Liedon kunnan alueella liikennöitävien koululinjojen hankinta osana muuta liikennekokonaisuutta.

Tksjlk § 185

Suunnittelupäällikkö Henri Hellström 16.10.2013:

Liedon kunta on 20.5.2013 lausunut joukkoliikenteen toteuttamisesta 1.7.2014 alkaen: ”Kunnan sisäisen liikenteen järjestelyjä tulee jatkossa tarkastella lähemmin kytkemällä nykyinen palveluliikenne ja siirtymäajan liikennöintisopimuksilla hoidettavat koululiikenteen vuorot osaksi muuta joukkoliikennettä huomioiden voimassa olevat liikennöintisopimukset ja niiden päättymisajankohdat.

Siirtymäajan liikennöintisopimuksella hoidettavat koululinjat ovat kilpailutettu kilpailussa 2/2013, osana Kaarina/Lieto – Turku – Naantali -linjastoa. Tässä olivat mukana linjat: L1, L2, L3 lukuun ottamatta iltapäivän koulukeskuksesta lähtevää vuoroa ja L4 iltapäivä.

Edellä mainittujen lisäksi Liedon kunta on tukenut ja ostanut myös muita kouluvuoroja seuraavasti: L3 iltapäivällä koulukeskuksesta lähtevä vuoro, L4 aamuvuoro ja L5-linjan aamu- ja iltapäivävuorot. Nämä neljä vuoroa on mahdollista hankkia osana kilpailua 2/2013.

Seudullinen joukkoliikenne ja Liedon kunnan koulutoimi pitivät asiasta yhteisen palaverin 14.10.2013. Koulutoimen mukaan kaikki koululaislinjojen vuorot ovat heille tarpeellisia ja näiden hankkiminen jatkossakin on välttämätöntä. Kohteen 2/2013 suoritehinnoilla tämänhetkisellä hintatasolla linjojen L3, L4 ja L5 neljän vuoron lisähankinta kustantaa noin 120 000€ vuodessa. Tältä osin Liedon kunnan nettoluku kasvaa lautakunnan budjetissa. Lisäkustannuksia näistä vuoroista ei ole tulossa Liedon kunnan joukkoliikennekustannuksiin, vaan tämä luku korvaa aikaisemmin koululaislippuihin ja ostovuoroihin varatut rahat. Linjojen ostokustannusta pienentää myös koulumatkansa itse maksavat matkustajat.

Kouluvuorojen hankinta tarkoittaa kohteessa käytettävien linja-autojen lukumäärän lisäämistä kahdella autolla. Liikennöitsijä on ilmoittanut halukkuutensa vuorojen hoitamiseen asiasta käydyssä neuvottelussa. Sopimuksen mukaan kohteeseen tulee lisätä uuden liikenteen alkaessa alle 10 vuoden ikäinen ensisijaisesti T-tyypin linja-auto. Liedon koululaislinjat kulkevat teillä, joilla saattaa olla hankalaa liikennöidä T-tyypin linja-autolla. Siksi voi olla järkevämpää lisätä kohteeseen M-tyypin linja-auto, mikäli matkustajamäärät mahdollistavat pienemmän linja-auton käyttämisen.

Lautakunnan tulee myös päättää Liedon koululaislinjan L5 linjanumerosta ja -reitistä.

Liite 1Liedon koululaislinjat vuoroineen

Liite 2Koululaislinjan L5 reitti

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 16.10.2013:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

Lisäksi lautakunta oikeuttaa seudullisen joukkoliikenteen sopimaan lisättävien linja-autojen tyypistä M tai T oletettavien matkustajamäärien perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiedon kunta
tiedTurun Linja-autoilijain Oy (TLO Oy)
tpvHellström Henri
tpvKortelainen Niko
tpvTervonen Jouko


Liitteet:

Tksjlk § 185
Liite 1:Liedon koululaislinjat vuoroineen
Liite 2:Koululaislinjan L5 reitti