Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta18423.10.20136

16165-2009 (061)

Reaaliaikaisen aikataulutiedon esittäminen pysäkeillä

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että kaupunkiseudulle hankitaan 33 uutta patterikäyttöistä aikataulunäyttöä. Turussa näyttöjä on tällä hetkellä 24 kappaletta.

Tksjlk § 184

Kehityspäällikkö Jari Paasikivi 16.10.2013:

Reaaliaikaisen asiakasinformaation merkitys on kasvanut viime vuosina ja siitä on tullut monelle joukkoliikennekäyttäjälle jo perusolettamus, että sitä tietoa on saatavilla pysäkeillä ja mobiililaitteilla.

Turun seudun joukkoliikenteessä tähän haasteeseen on vastattu kilpailuttamalla vuonna 2011 pysäkkinäyttöjä, jotka toimivat akuilla. Turun joukkoliikennelautakunta on käsitellyt asiaa Jlk 7.4.2011 § 74 ja Jlk 21.6.2011 § 142. Joukkoliikennetoimisto neuvotteli hankinnasta ja teki sopimuksen siitä Axentia Technologies Ab:n kanssa Turun joukkoliikennelautakunnan valtuuttamana 21.10.2011.

Akkukäyttöiset led-näytöt ovat kustannustehokas tapa tuoda reaaliaikainformaatio nähtäville keskeisillä pysäkeillä, koska erillisiä sähköasennuksia laitteita varten ei tarvita.

Alkuperäisessä tilauksessa ostettiin 20 kappaletta 1-rivisiä näyttöjä ja 4 kappaletta 3-riviä näyttöjä. Näytöt ovat toimineet hyvin ja niistä saatu palaute on ollut pääosin positiivista, toki korjattavaakin on löytynyt ja juuri tällä hetkellä toimittajalla on työn alla 3-rivisten näyttöjen päivittäminen niin, että näytössä voidaan esittää useampaa lähtöä viimeisellä rivillä kierrättämällä tekstiä.

Koska alkuperäisellä tilauksella ei ole voitu kattaa kaikkia niitä pysäkkejä, joissa olisi nousumäärien perusteella luonnollista olla esillä reaaliaikainen matkustajainformaatio hyvän asiakaspalvelun takaamiseksi, ehdotetaan nyt tehtäväksi lisähankinta. Lisähankintaa ei tarvitse kilpailuttaa erikseen, koska osana alkuperäistä hankintaa on jo mahdollistettu myöhemmät lisäostot.

Hankittavaksi Axentia Technologies Ab:lta ehdotetaan:

8 kappaletta 3 rivisiä näyttöjä, á 2.600 €/kpl

25 kappaletta 1- riviä näyttöjä, á 1.600 €/kpl

Lisähankinnan kokonaisarvo on tällöin 60.800 € ja se voidaan kattaa vuoden 2013 budjetin mukaisista määrärahoista. Kyseessä on valtionavustuskelpoinen hankinta (suurten kaupunkiseutujen valtionraha maksimissaan 50 % kustannuksesta).

Esitettävä lisähankinta ei ole päällekkäistä aiemmin lautakunnan päättämän QR-koodien asennuksen kanssa vaan nämä erilaiset tietokanavat täydentävät toisiaan. Koska QR-koodit vaativat käyttäjältä älypuhelinta ja datayhteyttä, ei kaikilla asiakkailla ole mahdollisuutta niitä hyödyntää. Tästä syystä pysäkit, joilla on korkeat käyttäjämäärät, kannattaa varustaa pysäkeille asennettavilla reaaliaikanäytöillä.

Näyttölaitteet sijoitetaan erillisen sijoitussuunnitelman pohjalta viranomaisalueelle. Sijoitussuunnitelma perustuu pysäkkikohtaiseen tarpeeseen sekä kuntien asukaslukuperusteiseen osuuteen.

Oheismateriaali 1Agreement: Battery –operated bus stop timetable displays. Jaetaan lautakunnalle.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 16.10.2014:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tilata Axentia Technologies Ab:lta 8 kappaletta 3-riviä ja 25 kappaletta 1-riviä akkukäyttöisiä LED –pysäkkinäyttöjä yhteishintaan 60.800 € ja valtuuttaa joukkoliikennetoimiston tekemään tarvittavat tilaukset asiassa.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan erikseen tehtävällä tilauksella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAxentia Technologies AB
tpvPaasikivi Jari