Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta17302.10.20134

10926-2013 (633)

Linjanumerointi Turun kaupunkiseudulla

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen järjestämä seudullinen joukkoliikenne käynnistyy 1.7.2014 alkaen. Seudulliseen liikenteeseen tulee uusia linjoja ja nykyisiä linjoja yhdistetään. Tämän vuoksi tulee päättää näiden linjojen numeroinnista ja tarkistaa myös Turun sisäisten linjojen numerointia seudullisuuteen liittyen. Numeroinnista päättämisen lisäksi kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan tulee vahvistaa seudullisten linjojen reitit.

Tksjlk § 173

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 26.9.2013:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen järjestämä seudullinen joukkoliikenne käynnistyy 1.7.2014 alkaen. Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on hyväksynyt seudullisen joukkoliikenteen ja kuntien viranomaisten välisten neuvotteluiden tuloksena muodostuneen seudullisen linjaston hyväksyessään kokouksessaan 19.6.2013 § 142 – 143 liikenteen kilpailuttamisasiakirjat. Linjat ovat osittain nykyisiä linjoja, mutta osittain myös uusia linjoja.

Seudullisen joukkoliikenteen suunnittelu tarvitsee lopullisen linjanumeroinnin voidakseen suunnitella tulevan kesäkauden 2014 aikatauluja. Myös uuden käynnistyvän seudullisen joukkoliikenteen markkinoinnin kannalta pitää linjanumeroinnin olla selvillä hyvissä ajoin. Linjojen reiteistä ja numeroinnista päättäminen kuuluu kaupunkiseudun joukkoliikennelau­takunnan toimivaltaan.

Linjanumerointia mietittäessä on käytetty hyväksi runkobussilinjaston kehittämisohjelmaa sekä muualla käytettyjä ilmeisen hyväksi havaittuja numerointiperiaatteita. Asiaa on käsitelty lautakunnan valmistelevassa työryhmässä kuntien edustajien kanssa. Runkolinjat tullaan numeroimaan ykkösestä alkaen. Muut Turun sisäiset linjat numeroidaan kaksinumeroisiksi lisättynä tarpeen vaatiessa kirjaintunnisteella reittivariaatioiden erottamiseksi. Seudulliset usean kunnan alueella liikennöivät linjat numeroidaan kolminumeroisiksi. Seutulinjojen numerosarjat valitaan linjan määränpään tai pääliikennöintialueen mukaan. Sektorit määritetään Turun kauppatorilta siten, että Raision ja Naantalin suunta saa numerosarjakseen 200-sarjan, josta alkaen sektorit kiertävät myötäpäivään. Sektoreiden rajoina käytetään luonnollisia pääliikenneväyliä tai kuntien rajoja. Liitteessä no 3 on esitetty sektorijako pääpiirteissään. Numerosarja 100 varataan erityislinjoille, ja se jää toistaiseksi myös Varsinais-Suomen ELY-keskuksen siirtymäajan liikennöintisopimusten seutulinjojen käyttöön.

Seudullisen joukkoliikenteen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen välillä on käyty keskusteluja siitä, että myös V-S ELY:n järjestämiin seutulinjoihin voidaan ottaa käyttöön Turun seudulliseen liikenteeseen määritettyjen sektoreiden mukaiset linjanumerot. Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toimivalta ei ulotu ELY-keskuksen järjestämään liikenteeseen, joten lienee syytä antaa seudulliselle joukkoliikenteelle lupa sopia V-S ELY:n kanssa linjanumeroinnista näiden liikenteiden osalta ottaen huomioon sektorijaottelun.

Toiminnallisista syistä johtuen on järkevää ottaa Turun sisäisiä linjoja koskevat linjanumeroi­den muutokset käyttöön kesäaikataulukauden alkaessa 22. huhtikuuta. Seudullista linjastoa koskevat linjanumeroiden muutokset tulevat voimaan luonnollisesti kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen järjestämän liikenteen käynnistyessä 1. heinäkuuta. Porrastamalla uuden numeroinnin käyttöönottamista seudullinen joukkoliikenne pystyy varmistamaan sen, että muutokset saadaan merkittyä pysäkeille mahdollisimman nopeasti ja joustavasti. Lisäksi muutosten porrastamisella voidaan kesän 2014 aikataulukirjassa pitää Turun sisäisten linjojen aikataulut selkeinä koko kauden.

Turun sisäisillä linjoilla tehdään tässä vaiheessa vain sellaiset numeroinnin muutokset, jotka ovat joko pakollisia tai liittyvät jatkossa seudullisen linjaston muodostumiseen. Muutettavia linjoja ovat nykyisin kolminumeroiset linjat lukuun ottamatta linjaa 100 sekä linja 6, joka liittyy jatkossa Littoisten seudulliseen liikenteeseen. Liitteessä no 1 on esitetty uudet linjanumerot. Numeroinnissa on otettu huomioon Turun sisäisten linjojen numeroinnin kehittäminen siten, että koululais-, työmatka- ja yölinjat numeroidaan jatkossa keskenään samalle kymmensarjalleen. Numeroinnin muutos ei vaikuta linjojen reitteihin.

Seudullisten linjojen osalta kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan tulee linjanumeroista päättämisen lisäksi vahvistaa linjojen reittikadut. Aikaisemmin lautakunnalle on esi­tetty seudullisesta linjastosta pääpiirteittäiset karttapiirrokset. Seudulliset linjat numeroineen ja reitteineen esitetään liitteessä no 2.

Liite 1Turun sisäisen liikenteen uudet linjanumerot 22.4.2014 alkaen

Liite 2Turun kaupunkiseudun kuntien välisten ja muiden kuntien sisäisten linjojen reitit ja linjanumerot 1.7.2014 alkaen (muutettu 2.10.2013)

Liite 3Seudullisten linjojen numerointisektorit

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 26.9.2013:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta oikeuttaa seudullisen joukkoliikenteen sopimaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa sen järjestämän kaupunkiseutua palvelevan liikenteen linjanumeroista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin esittelijän kokouksessa muuttamasta ehdotuksesta yksimielisesti siten, että linjanumerot 6 ja 7 vaihtavat keskenään paikkaa. Lisäksi esittelijä muutti linjanumeroinnin sektorijakoa siten, että 500-sarja jätetään tässä vaiheessa käyttämättä ja sektori 500 yhdistetään sektoriin 600.

Asian esitteli suunnittelupäällikkö Henri Hellström.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedLS-Liikennelinjat Oy
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedSL-Autolinjat
tiedTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tpvAlin Seppo
tpvHellström Henri
tpvKortelainen Niko
tpvPaasikivi Jari
tpvReinvall Timo
tpvTervonen Jouko


Liitteet:

Tksjlk § 173
Liite 1:Turun sisäisen liikenteen uudet linjanumerot 22.4.2014 alkaen
Liite 2:Turun kaupunkiseudun kuntien välisten ja muiden kuntien sisäisten linjojen reitit ja linjanumerot 1.7.2014 alkaen (muutettu 2.10.2013)
Liite 3:Seudullisten linjojen numerointisektorit