Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta16111.09.20135

9980-2013 (633)

Turun kaupungin sisäisen koululaiskorttikorvauksen korotus 1.1.2014 alkaen

Tiivistelmä:

Joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että koululaiskorttien hintaa korotetaan 1.1.2014 alkaen 75 sentistä 90 senttiin matkaa kohden. Hintaa on korotettu viimeksi seitsemän vuotta aiemmin. Kyse ei ole asiakashinnasta vaan kaupungin sisäisestä maksusta. Hinnankorotus lisää joukkoliikennetoimen tuloja noin 100.000 euroa vuodessa. Tämä asiakohta koskee vain Turun kaupunkia.

Tksjlk § 161

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.9.2013:

Taustaa

Turun sivistystoimiala myöntää kaupungin maksaman koululaiskortin niille oppilaille, joiden koulumatkan pituus tai muu syy sitä edellyttää. 1-2-luokan oppilaille kortti myönnetään pääsääntöisesti silloin, kun koulumatka lähimpään kouluun on yli 3 km ja 3-9-luokkalaisille matkan pituuden ollessa yli 5 km.

Koululaiskortti on voimassa Turun sisäisen joukkoliikenteen linja-autoissa arkipäivisin ja oikeuttaa kahteen matkaan koulupäivää kohti. Vaihto-oikeus koulumatkoilla on yksi tunti. Myönnetty koululaiskortti haetaan henkilötunnusta vastaan joukkoliikenteen palvelutoimistosta.

Joukkoliikennetoimi on järjestänyt koulumatkoja varten yhdeksän koululaislinjaa, minkä lisäksi koulupäivinä joukkoliikenteessä on koululaiskuljetusten vuoksi käytössä lisäautoja. Koululaisliikenne on avointa kaikille käyttäjille.

Sivistystoimiala maksaa joukkoliikennetoimelle korvausta koululaiskorteista 75 senttiä matkaa kohti eli 1,50 euroa / koulupäivä / koululaiskorttiin oikeutettu oppilas. Joukkoliikennetoimi on korottanut koululaiskorttien hintaa viimeksi 1.1.2007. Tämän jälkeen linja-autoliikenteen kokonaiskustannusindeksi, joka vaikuttaa suoraan joukkoliikenteen ostokustannuksiin, on noussut noin 25 %.

Lautakunnalle esitetään, että koululaismatkojen hintaa korotetaan 20 % eli 75 sentistä 90 senttiin matkaa kohti. Korotus esitetään toteutettavan vuoden 2014 alussa. Hinnankorotus lisää joukkoliikennetoimen tuloja noin 100.000 euroa vuodessa.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte, suunnittelupäällikkö Henri Hellström ja joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen keskustelivat opetustoimenjohtaja Timo Jalosen kanssa hinnankorotuksesta 20.12.2012. Tällöin sovittiin siitä, että joukkoliikennetoimi nostaa koululaislippujen hintaa vasta 1.1.2014 alkaen, jolloin sivistystoimella on mahdollisuus varautua hinnannostoon budjetoinnissaan. Todettiin, että hintaa on korotettu viimeksi vuoden 2007 alussa.

Samalla sovittiin yhteistyöstä: yläkoulut aloittavat syyskauden syksystä 2013 alkaen klo 8 ja 9 (eikä 9 ja 10 kuten aiemmin) ja koululaisvuoroja ei ajeta lauantaisin muuta kuin kevään (ja tarvittaessa syksyn) päättäjäispäivänä. Ilpoisten ja Rieskalähteen koulujen aloitusaikoja tehdään tasaisemmiksi viikon varrella ja päätöspäivien alkamis- ja päättymisajat toimitetaan joukkoliikennetoimistoon vähintään kuukausi ennen päätöspäivää.

Kummankin hallintokunnan kireässä taloudellisessa tilanteessa on tärkeää, että palvelut voitaisiin hoitaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Yhteistyötä opetuspalvelukeskuksen ja joukkoliikennetoimiston välillä on tiivistetty. Kustannusten oikeudenmukainen jakaminen hallintokuntien välillä on tavoiteltava päämäärä. 

Koululaisliikenteen kustannukset ja tulot

Koululaislinjojen aiheuttamat kustannukset joukkoliikennelautakunnalle tulevat lukuvuotena 2013-2014 olemaan noin 720.000 euroa. Koulupäivinä ajettavien lisävuorojen kustannus oli vuonna 2012 noin 1,4 miljoonaa euroa. Koululaiskorteista saatu tulo sivistystoimialalta oli vuonna 2012 noin 530.000 euroa. Muuta lipputuloa koululaislinjoilta ja koulupäivinä ajettavilta lisävuoroilta saatiin 200.000-300.000 euroa.

Koululaisliikenteen lipputulot kattavat täten noin 35 % kustannuksista (keskimäärin Turun joukkoliikenteessä lipputulot kattavat noin 60 % kustannuksista).

Koulujen lakkauttamisista aiheutuvat kustannukset 

Koulujen lakkautukset aiheuttavat tai saattavat aiheuttaa joukkoliikenteelle lisäkustannuksia. Esimerkiksi koulupiirin muutos, jossa Pääskyvuoren lapset siirtyvät Klassikosta Nummenpakan koulun Aurajoen yksikköön, aiheuttaa linjalle 74 lisäauton, jonka kustannus on noin 40.000 euroa vuodessa.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että koululaiskorttimatkan korvaushinta Turun paikallisliikenteessä 1.1.2014 alkaen on 0,90 euroa matkaa kohti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJokinen Martti
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedJalonen Timo
tiedKanerva Tanja
tiedKuoppala Pirjo
tiedMetsälä Synnöve
tiedTapper Anitta