Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta15521.08.201311

12019-2012 (032)

Valtuutettu Ville Auvisen ym. aloite eläkeläisalennuksen myöntämisestä sairaseläkeläisille Turun kaupungin joukkoliikenteessä

Tiivistelmä:

Aloitteen tekijä ehdottaa, että seniorikortti myönnettäisiin jatkossa sairaseläkeläisille. Lautakunnalle ehdotetaan, että seniorikortti perustuu jatkossakin vain asiakkaan ikään.

Tksjlk § 155

Valtuutettu Ville Auvinen 29.10.2012:

”Tällä hetkellä Turun joukkoliikenteessä saavat henkilökohtaisen arvokortin, jolla yksittäisen matkan saa huomattavalla alennuksella, yli 65-vuotiaat turkulaiset, eli käytännössä vanhuuseläkkeen saajat.

Esitän, että vastaava arvokortin myönnettäisiin myös sairaseläkkeellä oleville. Käsittääkseni esim. matkahuolto myöntää eläkeläisalennuksen myös sairaseläkeläisille. Tämä olisi merkittävä kädenojennus niille turkulaisille, jotka sairauden tähden ovat joutuneet taloudellisestikin ahtaalle."

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 16.8.2013:

Turun joukkoliikenteessä seniorialennukset perustuvat asiakkaan ikään. Seniorikortti on tarkoitettu vähintään 65-vuotiaille turkulaisille. Seniorikortin saaminen ei ole riippuvainen siitä, onko asiakas eläkkeellä. Kortin myöntämisehdot ovat tällä tavalla mahdollisimman yksinkertaiset, eikä joukkoliikenteen palvelutoimistossa tarvitse esittää seniorikortin saadakseen kuin henkilötodistus. Kuntalaisuus tarkistetaan henkilötunnuksen perusteella.

Seniorikorttien hankkimisoikeus laajenee kesällä 2014 myös raisiolaisille, naantalilaisille, kaarinalaisille, lietolaisille ja ruskolaisille 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Kortti on henkilökohtainen.

Alun perin ikärajaksi on valittu 65 vuoden ikäraja eli kansaneläkkeen vanhuuseläkeikä, mutta etuus ei ole perustunut eläkkeellä olemiseen.

Tampereella seniorien etuus perustuu 65 vuoden ikään ja edellyttää, että asiakas on kirjoilla Tampereella. Seniorialennus on henkilökohtainen ja Tampereella sen saa vain klo 9 ja 14 välisenä aikana.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä eläkeläisalennukset annetaan sosiaalisin perustein täyttä kansaneläkettä saaville 50 % alennuksella ja vähennettyä kansaneläkettä saaville 25 % alennuksella.

Turun yksinkertaista ja selkeää seniorikorttijärjestelmää ei tulisi muuttaa perustumaan eläkepäätöksiin. Ikärajaan perustuva seniorikorttien myöntäminen on myös palvelutoimiston palvelun kannalta selkein eikä edellytä asiakkaiden eläkepäätösten ja muiden erityisten todistusten käsittelyä asiakaspalvelupisteissä. 

Kaupungin taloudellisessa tilanteessa mahdollisuudet uusien alennusten antamiseen ovat vähäiset. Asia koskee lipputuotteiden yhdistyessä myös koko kaupunkiseudun kuntia. Pyrimme pitämään ikääntyneiden matkalippujen hinnat edullisina. Voimassa olevan taksan mukaan seniorien matkan hinta on erittäin edullinen. Matka, sisältäen kahden tunnin vaihto-oikeuden, on 1,50 euroa ja klo 9.00-12.59 hinta on alennettu 1,25 euroon.

Koska ajoittain tulee seniorikorttien ikärajan alentamista koskevia ehdotuksia, ikärajan alentamisen vaikutuksia voidaan kuvata tässä samassa yhteydessä.

63- ja 64-vuotiaita turkulaisia oli vuoden 2012 lopussa 5075 henkilöä (Tilastokeskus 31.12.2012). Yli 65-vuotiaita turkulaisia oli 33.900 henkilöä (Tilastokeskus 31.12.2012). Seniorikorteilla tehtiin vuonna 2012 noin 1,77 miljoonaa matkaa (sisältää vaihdot). Turun kaikki yli 65-vuotiaat henkilöt tekivät keskimäärin 52 bussimatkaa henkeä kohden vuodessa. Samalla keskimääräisellä matkamäärällä 63- ja 64-vuotiaat turkulaiset tekisivät 265.000 bussimatkaa vuodessa. Tämä tarkoittaisi noin 138.000 euron vähennystä joukkoliikenteen vuosittaisiin lipputuloihin. Aikuisten arvokorttien keskimääräinen lipputulo on 1,35 euroa matkaa kohti (alv 0) ja seniorikorttien 0,83 euroa matkaa kohti (alv 0).

Joukkoliikenteen lipputuotteissa on useita edullisia vaihtoehtoja, vaikka asiakas ei olisikaan seniorikorttiin oikeuttavassa, vähintään 65 vuoden iässä. Palvelutoimisto neuvoo mielellään sopivan lipputuotteen valinnassa.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, ettei seniorikortin myöntämisperusteita muuteta nykyisestä. Lisäksi lautakunta merkitsee valtuutettu Auvisen ym. aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kehityspäällikkö Jari Paasikivi.

Jakelu

tiedAuvinen Ville
tiedLehto Satu