Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12919.06.201310

14126-2012 (633)

Jäsen Valtosen ym. aloite QR-koodien lisäämisestä pysäkkikohtaisiin aikatauluihin

Tiivistelmä:

Aloitteen tekijä ehdottaa, että pysäkkien aikataulukoihin lisättäisiin QR-koodit, joiden avulla älypuhelimilla voi helposti lukea esimerkiksi kyseisen pysäkin reaaliaikaisen aikataulun. Lautakunnalle esitetään, että se valtuuttaa joukkoliikennetoimiston hankkimaan QR-koodijärjestelmän.

Tksjlk § 129

Turun kaupungin joukkoliikennelautakunnan sd-ryhmä, Jussi Valtonen ym. 13.12.2012:

Taustaa

Nykytilanteessa Turun joukkoliikenteen sisäisen liikenteen bussipysäkeiltä löytyvät pysäkkikohtaiset aikataulut, josta matkustaja voi halutessaan tarkistaa ajankohdan, jolloin seuraavan bussin on arvioitu olevan kyseisellä pysäkillä. Ajat perustuvat toteutuneista ohitusajoista laskettuihin keskiarvoihin. Pysäkkikohtaiset aikataulut ovat helpottaneet myös niin kutsuttujen satunnaisten matkustajien joukkoliikenteen käyttöä.

Myös matkapuhelimesta on mahdollista katsoa reaaliaikaisesti halutulle pysäkille saapuvien bussien ajankohdat, mikäli matkapuhelimessa on nettiyhteys. Saamiemme käyttäjäpalautteiden ja omakohtaisen kokemuksen pohjalta on kuitenkin käynyt ilmi, että tarvittavan nettiosoitteen kirjoittaminen matkapuhelimen selaimeen saattaa olla hidasta sekä hieman vaivalloistakin.

Aloite

Nettipohjaisen ”Brahe-matkainfo”-sovelluksen käyttöä helpottaaksemme, ehdotamme että bussipysäkeille asennettaviin pysäkkikohtaisiin aikatauluihin, tai muuhun sopivaan paikkaan bussipysäkeissä lisätään seuraavan aikataulumuutoksen yhteydessä kaksiulotteiset kuviokoodit (QR-koodit), joita voidaan lukea älypuhelimiin maksutta asennettavissa olevilla sovelluksilla puhelimen kameraa hyödyntäen.

Nämä QR-koodit sisältäisivät suoran linkin kyseessä olevan bussipysäkin nettinäyttöön. Näin matkustaja koodin älypuhelimellaan luettuaan saisi helposti ja nopeasti puhelimen näytölleen pysäkkikohtaisen aikataulun, josta voisi reaaliaikaisesti tarkistaa seuraavan bussin saapumisajankohdan.

Esimerkki pysäkkikohtaisesta QR-koodista

Oikealla oleva QR-koodi sisältää suoran linkin Turussa sijaitsevan Varkkavuorenkadun bussipysäkin (37) nettinäyttöön. Kyseisen koodin luominen onnistui helposti netissä olevaa ilmaisohjelmaa hyödyntäen.

Kehityspäällikkö Jari Paasikivi 10.6.2013:

QR–koodit yleistyvät monissa eri käyttötarkoituksissa niin erilaisen asiakaspalvelun kuin myynnin edistämisen osa-alueilla. Joukkoliikenteessä on joulukuussa 2012 tehdyn aloitteen pohjalta käynnistetty tarkempi selvitystyö siitä miten QR-koodeja voitaisiin hyödyntää joukkoliikenteen palveluissa.

On tunnistettu ainakin kolme osa-aluetta, joilla pysäkeille asennettavat QR–koodit voisivat helpottaa asiakkaiden pääsyä kiinni eri palveluihin:

  1. Reaaliaikainen matkustajainformaatio (aloitteen mukainen käyttökohde)
  2. Mobiililippujen hankinnan helpottaminen (onnistuu uuden SMS-lippupalvelutoimittajan aloittaessa palvelun tarjoaminen)
  3. Palautteen antamisen helpottaminen (suora linkitys Turun kaupungin ja joukkoliikenteen asiakaspalvelukanavaan)

Tunnistettujen käyttökohteiden osalta on jatkoselvitystä tehty Turun kaupungin konsernihallinnon ja IT-palveluiden kanssa. Ratkaisun hintatason haarukoimiseksi on käyty keskusteluja kahden toimijan kanssa, joilta on saatu arvio toteutuksen hinnasta. Hallintavälineen tarkoituksena on helpottaa pysäkeille asennettujen koodien hallintaa, koska tällaisella välineellä voidaan pysäkille asennettu koodi ohjata uuteen paikkaan, mikäli esim. palvelun tarjoaja vaihtuu joukkoliikenteen matkustajainformaatiopalveluissa. Lisäksi tämä mahdollistaa painaa ennalta säänkestäviä varakappaleita esim. ilkivaltatilanteiden varalle, koska hallintavälineellä voidaan kertoa, että mitkä koodit on asennettu mihinkin ja mihin täten niiden tulisi ohjautua.

Lisäksi on haettu erikseen ratkaisua oikean tyyppisten QR-koodien viemiseksi pysäkeille ja katoksiin, koska koodit ja niiden yhteyteen mietityt NFC-tagit joutuvat säälle alttiiksi ja lisäksi eri pysäkit on varustettu kirjavalla joukolla erilaisia aikataulutelineitä ja muita mahdollisia koodien ja tagien sijoituspaikkoja. NFC- tagi on etäluettava siru, jota voidaan lukea puhelimella, jossa on NFC-ominaisuus, tällaisia puhelimia ovat esimerkiksi pääosa Nokian ja Samsungin uusista älypuhelimista. Joissain tapauksissa voidaan miettiä myös QR-koodin sijoittamista aikataulutaulukon kulmaan, mutta tämän tilan rajallisuuden vuoksi siinä voidaan esittää vain linkki reaaliaika-aikatauluihin. Lautakunnalle näytetään kokouksessa esimerkkihahmotelma siitä, millaiselta pysäkille asetettava QR-koodi ja NFC-tagien ”taulu” voisi näyttää.

Kokonaishinta QR-koodien toteuttamiselle on arvioitu seuraavaksi:

  1. QR-koodien keskushallintaväline, noin 12.000 € seuraavan kahden vuoden aikana
  2. QR-koodit, noin 5-10 €/pysäkki (lopullinen hinta riippuu pohjan koosta sekä vaadittavista ominaisuuksista), arvioitu tarvittavan max. 1000 pysäkille, joista ensimmäisen vuoden aikana noin 500 pysäkille ja loput vuoden 2014 aikana, yhteensä noin 5.000-10.000 €
  3. Aikataulutelineiden uusinta/laajennus, noin 40 €/kpl

a. Arvioitu tarvittavan Turussa 200-300 kpl, noin 8.000-10.000 €

b. Muut kunnat, tarve arvioidaan 2014 tarkemmin, mutta tarve voisi olla noin 200 taulua kokoa alueella

Uusien taulujen asentaminen pysäkeille ja informaation vaihto jo olemassa olevien taulupohjien osalta on ajateltu toteutettavan omana työnä syksyn 2013 aikana.

Näin ollen koko QR-koodien toteutus maksaisi kokonaisuutenaan noin 25.000 – 40.000 € riippuen toteutuksen laajuudesta ja eri osilta vaadittavista ominaisuuksista.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 10.6.2013:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää valtuuttaa joukkoliikennetoimen toteuttamaan QR-koodihankinnan ja merkitsee Valtosen ym. aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNylund Tero
tpvPaasikivi Jari
tiedValtonen Jussi