Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12819.06.20139

2475-2013 (633)

Valtuutettu Pentti Huovisen aloite suojakatoksen rakentamisesta Yli-Maarian Keinumäentien pysäkille nro 1110

Tiivistelmä:

Aloitteen tekijä pyytää bussikatosta Paimalaan pysäkille nro 1110. Pysäkin käyttäjämäärä on kuitenkin niin vähäinen, ettei se joukkoliikennetoimiston mukaan edellytä katoksen laittamista. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 128

Valt. Pentti Huovinen (kok) 25.2.2013:

Bussipysäkin suojakatos Yli-Maarian Keinumäentien pysäkille no 1110

Viime vuosina on rakennettu Yli-Maarian asuinaluetta ja julkista liikennettä kehitetty. Tähän liittyen Paimalan ja Jäkärlän välille valmistui tarpeellinen kevyen liikenteen väylä muutama vuosi sitten. Samassa yhteydessä siirrettiin kolme julkisen liikenteen pysäkkiä entisiltä paikoiltaan kaupungin keskustan suuntaan.

Siirretty Keinumäentien pysäkki no 1110 ehti olla edellisellä paikallaan runsaat 55 vuotta. Tämä vanha pysäkki oli puiden suojassa. Puut suojasivat niin syksyn sateilta kuin talven tuulilta ja lumituiskuilta. Vajaat 100 m Jäkärlän suuntaan siirretyllä uudella pysäkillä ei tätä suojaa ole. Pysäkki on paikassa, johon peltoaukealta tulevat puhurit sopivat erityisen hyvin. Julkista liikennettä käyttävät lähistöllä asuvat perheet pienten lastensa kanssa, koululaiset ja vanhukset. Koska pysäkille sen sijainnin takia joudutaan tulemaan ajoissa, on tuulen ja sateen suoja enemmän kuin tarpeellinen.

Kyseessä olevan Keinumäentien pysäkin no 1110 siirrosta ovat paikalliset asukkaat käyneet kirjeenvaihtoa menneen valtuustokauden aikana joukkoliikennelautakunnan kanssa. Asiasta on myös kirjoitettu Turun Sanomien mielipidesivuilla. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Tällä aloitteella ehdotan, että Keinumäentien pysäkille no 1110 rakennetaan suojakatos.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 10.6.2013:

Turun Kiinteistöliikelaitos tekee hankintasopimuksen Turun kaupungin ylläpitämille katualueille hankittavista uusista bussikatoksista. Viimeisimmät katossopimukset on tehty JCDecaux:n ja Clear Channel:in kanssa. Kaikki sopimuksiin kuuluvat katokset on jo toimitettu Turun kaupungille, ja uusien katosten hankkimisesta ja hankintatavasta päätetään mahdollisimman pian. Juuri tällä hetkellä kaupungilla ei ole yhtään vapaana olevaa bussikatosta.

Turun kaupungin alueen maanteille hankittavista katoksista päättää Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Joukkoliikenteen rahastusjärjestelmästä saadaan tarkat tiedot kultakin Turun paikallisliikenteen pysäkiltä alkavista matkoista (nousuista). Pysäkiltä 1110 nousuja on ollut vertailuviikon (vko 41/2012) aikana 30 kappaletta. Tämä on Turun joukkoliikenteen mittakaavassa hyvin vähäinen käyttäjämäärä. Esimerkiksi sellaisia pysäkkejä, joista joukkoliikennetoimistoon on saapunut pysäkkikatostoiveita ja joilla käyttäjämäärä on vähintään 200 nousua viikossa, odottaa tällä hetkellä 16 kappaletta. Runkobussilinjojen pysäkit ovat ensisijaisia katosten hankinnassa.

Aloite on toimitettu tiedoksi ELY-keskukselle, joka vastaa ko. maantien katosasioista.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi ja valtuutettu Huovisen aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHuovinen Pentti
tiedLehto Satu