Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12719.06.20138

1319-2013 (032, 633)

Valtuutettu Elina Sandeliniin ym. aloite päiväkotiryhmille suunnatusta maksuttomasta joukkoliikenteestä

Tiivistelmä:

Aloitteen tekijä ehdottaa, että päiväkotiryhmät saisivat matkustaa maksutta Turun paikallisliikenteessä. Alle 7-vuotiaat lapset matkustavat tälläkin hetkellä Turussa maksutta ja tämä käytäntö jatkunee seudullisen viranomaisen liikenteen laajentuessa kaupunkiseudulle 1.7.2014. Lautakunnalle ei esitetä, että ryhmien ohjaajien matkat olisivat maksuttomia.

Tksjlk § 127

Elina Sandelin ym. 28.1.2013:

Valtuustoaloite: Maksuton joukkoliikenne päiväkotiryhmille

Maksuttoman joukkoliikenteen tarjoaminen päiväkotiryhmille kannustaa kunnan ylläpitämien liikunta- ja kulttuuripalveluiden sekä virkistys- ulkoilualueiden entistä monipuolisempaan hyödyntämiseen varhaiskasvatuksessa.

Kirjastokäynnit, erilaiset retket ym. ovat tärkeä ja mielekäs osa laadukasta varhaiskasvatusta. Maksuton joukkoliikenne päiväkotiryhmille lisäisi palveluiden saavutettavuutta sekä varhaiskasvatuksen elämyksellisyyttä ja monipuolisuutta. Maksuttomat matkat mahdollistaisivat joukkoliikenteen hyödyntämisen ryhmien liikkuessa myös suhteellisen lähellä sijaitseviin paikkoihin, jotka voivat kuitenkin usein olla pienille lapsille vähän liian pitkiä käveltäviksi, mutta joihin liikkuminen linja-autolla ei ole taloudellisista syistä päiväkotiryhmille mahdollista kuin ehkä satunnaisesti.

Päiväkotiryhmien retkitoiminta ajoittuu tyypillisesti aamupäivään klo 9.00-12.00 välille, joka ei ole erityistä ruuhka-aikaa. Näin ollen voidaan olettaa, että maksuttoman joukkoliikenteen tarjoamisella päiväkotiryhmille on todennäköisesti vain pääasiassa positiivisia vaikutuksia.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 10.6.2013:

Alle 7-vuotiaat lapset matkustavat maksutta Turun paikallisliikenteessä. Päiväkotiryhmät käyttävätkin aktiivisesti Turun joukkoliikennettä erilaisilla retkillään.

Päiväkotiryhmien ohjaajat maksavat paikallisliikenteen matkasta normaalin aikuisten lipun hinnan. Monilla päiväkodeilla on käytössään ryhmäarvokortti tai tavallinen arvokortti, jolla ryhmien ohjaajien matkat maksetaan. Arvokorteilla matkan hinta on 2,00 euroa aikuista kohti, ja päiväkotilapset matkustavat maksutta.

Päiväkotiryhmien matkustaminen muuallakin kaupunkiseudulla helpottuu 1.7.2014 alkaen, kun kaupunkiseudun joukkoliikenne järjestetään yhteisen viranomaisen toimesta ja samat liput käyvät koko alueella. Lautakunnalle on esitetty, että aikuisen kanssa kulkevat alle 7-vuotiaat lapset matkustaisivat jatkossakin maksutta.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee valt. Elina Sandelinin ym. aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLehto Satu
tiedSandelin Elina