Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13319.06.201314

13247-2012 (633)

Kauppakeskus Celsiuksen aloite linjan 2A bussireitin muuttamiseksi

Tiivistelmä:

Aloitteen tekijä ehdottaa linjalle 2A reittimuutosta Celsius-liikekeskuksen kautta. Lautakunnalle esitetään, että reittimuutosta ei toteuteta, koska siihen ei ole taloudellista eikä siirtymäajan liikennöintisopimusten suomaa mahdollisuutta.

Tksjlk § 133

Kauppakeskus Celsiuksen yrittäjä Patrik Anckar ym. 21.11.2012:

Reitin 2A päätepysäkki on tällä hetkellä Ohikulkutien toisella puolella CELSIUS –liikekeskusta vastapäätä Kuninkaankaarella. Reitti olisi ilmeisen helposti jatkettavissa alikulun kautta Vahdontielle Ohikulkutien alta kohti Ruskoa kääntyen Kuninkaanväylälle ja edelleen Kuninkojantielle, Ikean liikenneympyrästä takasin Kuninkojankaarelle ja tästä normaalireittiä takaisin keskustaan.

Lenkki ei todennäköisesti edes vaatisi aikataulun rukkausta. Bussihan seisoo joka tapauksessa päätepysäkillään joitakin minuutteja ennen kääntymistään takaisin kohti keskustaa.

Celsius-liikekeskus on kehittynyt monipuoliseksi liikekeskukseksi harraste- ja sisustusmaailmaan. Paitsi Turun keskustan asiakaskuntaa, toimiva bussireitti palvelisi myös koko alueen työpaikkaliikennettä koko Kuninkaanväylän pituudelta ja lisäisi osaltaan alueen kiinnostavuutta yrittäjien toivomalla tavalla.

Suunnittelupäällikkö Henri Hellström 29.5.2013:

Aloitteessa esitetty reittimuutos ei mahdu linjan autokiertoon ajoaikansa puolesta, esitetystä reittimuutoksesta muodostuu lisäauton tarve linjojen 2/2A hoitamiseen. Tällöin muodostuu vuositasolla merkittävä lisäkustannus liikennöintikuluihin. Päätepysäkille tulee jäädä hieman tasausaikaa paikkaamaan mahdollisia häiriötilanteita. Talvella 2012 - 2013 oli havaittavissa linjoilla 2/2A vaikeuksia pysyä aikataulussaan, ilman lisäautoa linjalle ei ole mahdollista lisätä autojen tämänhetkistä ajosuoritetta.

Kuninkojantiellä kulkevat linjat 19-194, jotka liikennöidään siirtymäajan liikennöintisopimuksella. Linjan 2A siirto Kuninkojantielle aiheuttaisi haittaa siirtymäajan liikennöintisopimukselle. Seudullisen viranomaisen järjestäessä liikenteen 1.7.2014 alkaen, on mahdollista ottaa huomioon vastaavanlaiset reittimuutokset. Tällöin liikenteen lisäyksen kustannuksista osa  kohdistuu yhteistoimintasopimuksen mukaan myös Raisiolle.   

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 31.5.2013:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että linjalle 2/2A ei ole tällä hetkellä taloudellista mahdollisuutta lisätä liikennettä ja että voimassa olevaa siirtymäajan liikennöintisopimusta ei tule loukata reittimuutoksella. Lisäksi lautakunta merkitsee Kauppakeskus Celsiuksen aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jäsen Heikkilä ilmoitti tekevänsä aloitteen, joka koskee Vahdon-Ruskon ja Turun välisen liikenteen muuttamista siten, että linja-auto kiertäisi kauppakeskuksen kautta.

Jakelu

tiedAnckar Patrik