Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13219.06.201313

2871-2013 (002, 633)

Jäsen Heikkilän aloite vaatimuksesta käyttää matalalattiabusseja linjalla 280

Tiivistelmä:

Aloitteen tekijä ehdottaa, että linjalla 280 tulisi varmistaa, että kalusto on matalalattiaista kaikkina päivinä klo 7-19. Liikennöitsijä ei pysty takaamaan matalalattiakalustoa kaikkiin vuoroihin eikä viranomaisella ole siirtymäajan liikennöintisopimuksessa oikeutta vaatia sitä. Liikenne siirtyy viranomaisen järjestettäväksi 1.7.2014 alkaen, jolloin kalustovaatimus saadaan täytettyä.

Tksjlk § 132

Juha Heikkilä (vas) 6.3.2013:

Turun Linja-autoilijan Osakeyhtiö toteutti helmikuun puolivälissä laajat ja alueen joukkoliikenteeseen liittyen asiakaspalvelua heikentävät vuoroharvennukset. Turun ja Liedon keskustan (kyseessä linjakokonaisuus 280-285) välillä liikenne kuitenkin säilyy ainakin vuoden 2013 loppuun asti ennallaan kiitos Liedon kunnan päätöksen ostaa lakkautettavaksi aiottu liikenne.

Lieto ja varsinkin Valtatie 10:n vaikutuspiirissä oleva alue on jatkuvan väestönkasvun aluetta ja kuntaan muuttaa runsaasti lapsiperheitä. Tämä on seikka joka pitää ottaa huomioon myös tarjolla olevassa joukkoliikenteessä. Reitillä liikennöivä linja-autokalusto on pääsääntöisesti hyvälaatuista mutta se ei ota riittävästi huomioon lastenvaunuilla tai lastenrattailla liikkuvia matkustajia. Osa vuoroista liikennöidään matalalattiabusseilla, osa ei. Lisäksi on muistettava että Kaarinan pohjoisosan ja osin myös Turun sisäinenkin Valtatie 10:n vaikutuspiirissä oleva joukkoliikenne hoituu linjojen 280-285 välityksellä.

Lautakunnan jäsenen aloitteena esitänkin että Turun joukkoliikennetoimisto ja Turun Linja-autoilijain Osakeyhtiö aloittavat välittömästi neuvottelut siitä että varmuudella kalusto joka liikennöi linjan 280 vuoroja kaikkina päivinä aamuseitsemän ja iltaseitsemän välillä (aloitteeni ei siis koske linjoja 282 eikä 285)molempiin suuntiin on matalalattiabusseja. Tällä tavalla saadaan lisättyä oleellisesti linjakokonaisuuden asiakaspalvelua ja luoda käyttäjiin varmuuden tunnetta siitä milloin vuoro on matalalattiabussi, milloin ei. Tärkeää on että matalalattiabussitarjonnasta informoidaan muun muassa TLO:n nettisivuilla sekä aikatauluissa.

Joukkoliikennetoimisto / suunnittelupäällikkö Henri Hellström 7.6.2013:

Aloite annettiin joukkoliikennetoimistolle valmisteltavaksi. Liikennöitsijältä selvitettiin matalalattialinja-autojen käyttöä linjalla 280. Liikennöitsijä ei pysty takaamaan matalalattia-autoja kaikkiin vuoroihin ja ennalta arvaamattomista tilanteista johtuen aikatauluun ei voida varmuudella merkitä matalalattiaista autoa vuoroon. Liikennettä hoidetaan siirtymäajan liikennöintisopimuksella ja siihen ei ole määritelty vaatimuksia käytettävästä kalustosta.

Siirtymäajan jälkeen joukkoliikennetoimiston valmistelussa on linjalle 280 kalustovaatimuksissa matalalattialinja-autot.

Liite 1TLO:n vastaus Heikkilän aloitteeseen

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 7.6.2013:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee jäsen Heikkilän aloitteen käsitellyksi ja päättää, että 1.7.2014 alkavan liikenteen tarjouspyynnöissä tulee kalustovaatimuksissa edellyttää matalalattialinja-autoja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkilä Juha
tpvHellström Henri


Liitteet:

Tksjlk § 132
Liite 1:TLO:n vastaus Heikkilän aloitteeseen