Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta11422.05.20131

3538-2013 (065)

Joukkoliikenteen tekstiviestilipun toimittajan valinta ajalle 1.6.2013 (tavoite)- 30.6.2015

Tiivistelmä:

Ei julkinen asia. Salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6.1 § 3 kohta.

Tksjlk § 114

Kehityspäällikkö Jari Paasikivi, hankinta- ja logistiikkakeskus/tuoteryhmäpäällikkö Timo Mykrä 20.5.2013:

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus on pyytänyt Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien toimeksiannosta tarjouksia joukkoliikenteen tekstiviestilipuista.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankintailmoitus julkaistiin HILMA-ilmoituskanavassa 22.4.2013. Tarjouspyyntö julkaistiin internetissä Turun kaupungin sivuilla samana päivänä.

Annettuun määräaikaan, 17.5.2013 klo 11:00, mennessä saapui tarjous seuraavilta neljältä (4) tarjoajalta:

Tarjoukset arvioitiin kolmessa vaiheessa:

1) tarjoajien kelpoisuus

2) tarjouspyynnön mukaisuus

3) tarjousten hintavertailu

Tarjoajien kelpoisuus

Kaikki tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut vaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Hankintalain 46 §:ssä säädetään tarjoajan velvollisuudesta osoittaa tarjouksen olevan tarjouspyynnön mukainen. Hankintalain 46.1 §:ssä on vahvistettu tarjoajan näyttövelvollisuus siitä, että tarjottu palvelu on tarjouspyynnön mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, että tarjouksia arvioidaan lähtökohtaisesti sellaisina kuin ne on toimitettu hankintayksikölle tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä.

Tarjouspyynnössä asetettiin tarjottavalle palvelulle ehdottomia vaatimuksia, jotka tarjousten tulee täyttää. Ehdottomien vaatimusten kohdassa 7 (Järjestelmän luotettavuus, kapasiteetti, tietoturva ja laajennettavuus) on 12 alakohtaa, jotka tarjottavan palvelun tulee täyttää. Kuulalaakeri Oy ei ole tarjouksessaan antanut kuhunkin alakohtaan selvitystä erikseen, vaan on todennut että kohdassa 7 esitetyt vaatimukset ovat pääsääntöisesti toteutettu heidän tarjoamassaan palvelussa.

Vaatimusten kohdan 3 (liite 1,toiminnalliset vaatimukset) alakohdassa 11 edellytettiin, että järjestelmässä tulee olla mahdollista tilata lippu etukäteen myöhemmin asiakkaan määräämänä ajankohtana toimitettavaksi. Kuulalaakeri Oy:n tarjouksessa tähän ei ole saatu selvää vastausta.

Tarjouspyynnössä hinnat pyydettiin kiinteinä ja ilmoitettiin, että tarjous ei saa olla ehdollinen. Kuulalaakeri Oy:n tarjouksen palvelukuvauksessa on viitattu tarjoajan ja teleoperaattorien välisiin sopimuksiin ja niihin liittyviin ehtoihin. Tarjouksen mukaan tilaajan tulee sitoutua kyseisiin ehtoihin ja korvata Kuulalaakeri Oy:lle niistä mahdollisesti syntyvät kustannukset ja vahingot.

Edellä olevien seikkojen perusteella Kuulalaakeri Oy:n tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen ja se tulisi hylätä tarjouspyyntöä vastaamattomana.

Global Network Oy:n, Ina Finland Oy:n ja Netsize Internet Payment Exchange AB:n tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Vertailuun otetaan mukaan vain tarjouspyynnön mukaisia tarjouksia.

Tarjouksista valintaan halvin. Vertailuhintaan lasketaan mukaan aloitusmaksu (kytkentä) sekä tekstiviestilippujen kustannukset yhden käyttäjäorganisaation osalta sopimusajalta (24 kk) siten, että myytyjen tekstiviestilippujen arvioitu määrä kuukaudessa on 5000 kpl. Yhden lipun veroton hinta vertailussa on 6 €. Vertailuhintaan lasketaan myös option 1 liittymiskustannukset (Oulu, Tampere).

Mikäli palvelusta peritään kuukausimaksu, lasketaan vertailuhinta seuraavasti:

aloitusmaksu + provisio %*5000*6€*24 + kuukausimaksu*24

Mikäli palvelusta ei peritä kuukausimaksua, lasketaan vertailuhinta seuraavasti:

aloitusmaksu + provisio %*5000*6€*24

Tarjoajan ilmoittamaan provisioprosenttiin tulee kuulua sekä toimittajan oma provisio että operaattoreiden laskuttamat provisiot.

Optioiden 2 ja 3 hintoja ei oteta mukaan vertailuun.

Suoritetussa vertailussa tarjousten vertailuhinnat hinnat (€) ovat:

Global Network Oy                                            134.880,00 €

Ina Finland Oy                                                   193.600,00 €

Netsize Internet Payment Exchange AB           162.040,00 €

Halvimman tarjouksen jätti Global Network Oy, joka tulisi valita Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien joukkoliikenteen tekstiviestilippujen toimittajaksi.

Tarjoukset ovat nähtävänä kokouksessa.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 20.5.2013

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hylätä Kuulalaakeri Oy:n tarjouksen tarjouspyyntöä vastaamattomana. Lisäksi lautakunta päättää valita Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien joukkoliikenteen tekstiviestilippujen toimittajaksi ajalle 1.6.2013 (tavoite)-30.6.2015 halvimman tarjouksen jättäneen Global Network Oy:n.

Tämän asiakohdan osalta pöytäkirja tarkastetaan kokouksessa.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävillä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tämän asiakohdan osalta pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävillä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Jakelu

aoGlobal Network Oy
aoIna Finland Oy
aoKuulalaakeri Oy
aoNetize Internet Payment Exchange AB
tiedOulun kaupunki
tiedTampereen kaupunki
tpvMykrä Timo
tpvPaasikivi Jari