Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta5006.03.201314

785-2013 (60)

Joukkoliikennejohtajan päätökset

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 50

5.3.2013 § 4 (2756-2013): Vuoden 2014 rahastuslaitehankinnan siirtymävaiheen ajoneuvolaitteiden ja ohjelmistojen hankinta

Kehityspäällikkö Jari Paasikivi 5.3.2013:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen siirtyessä uuteen maksujärjestelmään vuonna 2014 on lähtökohtana, että liikenteen järjestämisestä vastaava joukkoliikenneviranomainen omistaa maksu- ja informaatiojärjestelmän. Vanhan Turussa käytössä olleen maksujärjestelmän osalta näin ei ole täysin ollut, vaan viranomainen on omistanut keskusjärjestelmän ja myyntipisteohjelmistot, mutta ajoneuvolaitteet ovat olleet liikennöitsijöiden omaisuutta, josta he ovat osana liikennöintisopimuksiaan saaneet korvausta. Tämä on koettu monessa kohdin ongelmaksi esim. kilpailua rajoittavana tekijänä, koska rahastuslaitteiden saatavuus on ollut rajoitettua ja käytettyjen Turkuun soveltuvien laitteiden markkinoita ei ole olemassa.

Siirryttäessä uuteen käytäntöön, joudutaan siirtymävaiheessa sovittamaan uusia ja vanhoja ratkaisuja yhteen. Linjojen 14 ja 15 sekä 12 ja 20 kilpailutuskokonaisuuksissa huomioitiin jo uusi tuleva tilanne ja tarjouspyyntöasiakirjoissa oli maininta siitä, että viranomainen hankkii liikennöitsijöiden käyttöön tarvittavat rahastuslaitteet. Näiden linjojen osalta liikennöinti alkaa kuitenkin noin 2kk ennen uuden maksu- ja informaatiojärjestelmän käyttöönottoa, jolloin täksi siirtymäajaksi tarvitaan vanhan maksujärjestelmän kanssa yhteensopivat laitteet ajoneuvoihin. Asian ratkaisemiseksi on pyydetty tarjousta Fara Oy:ltä. Lisäksi liikennöitsijöiltä (Savonlinjat ja V-S Bussipalvelut) on varmistettu heidän laitetarpeensa, joka on vähintään 11 laitetta.

Fara on tehnyt asiasta tarjouksen, jossa se tarjoaa käyttöömme 15 laitetta kokonaishintaan 13.808,50 €. Ajoneuvotietokoneista ja myyntipäätelaitteista 5 kpl on uusia ja 10 kpl tulee muualta vapautuvista laitteista. Tarjotut 12 kpl itsepalvelulukijoita ovat uusia laitteita.

On tarkoituksen mukaista, että hankitaan kaikki tarjotut laitteet, jotka mahdollistavat liikennöintisopimusten ehtojen täyttämisen joukkoliikennetoimiston osalta. Lisäksi muutama yli jäävä laite varataan uuden maksu- ja informaatiojärjestelmäprojektin käyttöön, sekä varalaitteiksi liikennöitsijöille erityisesti korkean laitetarpeen aikaan (talviliikenne). Varalaitteiden käytöstä sovitaan tarkemmin erikseen liikennöitsijöiden kanssa liikennöitsijäneuvotteluissa.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.3.2013:

Joukkoliikennejohtaja päätti, että joukkoliikennetoimisto hankkii kaikki tarjotut laitteet, jotka mahdollistavat liikennöintisopimusten ehtojen täyttämisen joukkoliikennetoimiston osalta. Ajoneuvolaitteiden ja ohjelmistojen hankintahinta on 13.808,50 euroa alv 0 %. Asennus- ja oheistarvikkeet laskutetaan erikseen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella tilauksella, jossa sovitaan laitteiden toimitusajankohdasta ja muista teknisistä yksityiskohdista. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 6.3.2013:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä joukkoliikennejohtajan päätöspöytäkirjan tietoonsa saatetuksi ja päättää samalla, ettei se siirrä sitä käsiteltäväkseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.