Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8912.09.20125

4106-2012 (633)

Lähetekeskustelu kustannusten ja tulojen jakoperusteista

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 89

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 6.9.2012:

Joukkoliikennetoimisto on aloittanut seudullisen joukkoliikenteen valmistelun lautakunnan tekemän PSA-päätöksen mukaisesti (Tksjlk 16.5.2012 § 45). Päätökset liikennöintikohteista tulevat edellyttämään arviota kunkin kohteen kuntakohtaisista kustannuksista ja tuloista. Tästä syystä lautakunnan on syytä käydä lähetekeskustelu, jonka pohjalta joukkoliikennetoimisto voi tehdä laskelmat.

Kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa todetaan seuraavasti:

”PSA:n mukaisesti hankitun liikenteen kustannukset jaetaan seuraavasti:

Kunkin kunnan sisäisen liikenteen nettokustannuksista (ja näin myös palvelutasosta) vastaa kunta itse. Kunnilla on oikeus ostaa omalla kustannuksellaan lisäliikennettä; kilpailutuksen valmistelee kuitenkin Turun joukkoliikennetoimisto, ellei toisin sovita.

Kuntien välisen liikenteen nettokustannukset jaetaan niiden kuntien kesken, joita ko. liikenne palvelee kuntalaisten matkustuksen (lipputulojen) suhteessa.”

Joukkoliikennetoimisto ehdottaa, että laskelmat laaditaan yhteistoimintasopimukseen kirjatulla tavalla ja arvioidaan sen jälkeen kustannusten jakoperiaatteen toimivuus. Jos periaatetta muutetaan, tulee se edellyttämään yhteistoimintasopimuksen muuttamista. Tämä edellyttää, että kaikki sopijakunnat hyväksyvät tehtävät muutokset. Siinä tapauksessa asia tulee ensin lautakunnan käsiteltäväksi ja lähetettäväksi edelleen kuntien käsittelyyn.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käy lähetekeskustelun kustannusten ja tulojen jakoperusteista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.