Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta4616.05.20125

4794-2012 (033, 633)

Hakemus suurten kaupunkien joukkoliikennerahasta Turulle ja Turun kaupunkiseudulle vuonna 2012

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 46

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 9.5.2012:

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt, että suurten kaupunkiseutujen valtionraha-anomukset lähetetään toukokuun loppuun mennessä.

Valtioneuvoston asetus joukkoliikenteen valtionavustusasetuksista tuli voimaan 15.3.2012.

Asetuksen perusteella liikenne- ja viestintäministeriö avaa haettavaksi valtion talousarvion momentin 31.30.63 mukaiset vuodelle 2012 osoitetut suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennetuet. Haettavaa avustusta on yhteensä 10 250 000 euroa, josta 1 000 000 euroa voidaan käyttää valtakunnallisten informaatio- ja maksujärjestelmien tukemiseen joukkoliikenteen valtionavustusasetuksen mukaisesti.

Suurille kaupunkiseuduille jää haettavaksi muuhun kuin suurten kaupunkiseutujen lippujärjestelmien kehittämiseen 9 250 000 euroa. Kyseistä määrärahaa voidaan valtioneuvoston asetuksen mukaan jakaa suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen palvelutason parantamiseen ja kehittämiseen. Avustusta voidaan myöntää Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymään kuuluvien sekä Tampereen, Turun ja Oulun seutujen kuntien joukkoliikenteen parantamiseen ja kehittämiseen. Avustusta ei voida myöntää yrityksille.

Valtionavustusta voidaan myöntää enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävinä kustannuksina pidetään liikennetarjonnan kehittämisestä, liityntäliikenteen toimintaedellytysten parantamisesta, liikenteen hoidon tehostamisesta, lippujärjestelmän kehittämisestä, lipun hintojen alentamisesta sekä matkustajapalvelujen parantamisesta aiheutuvia kustannuksia.”

Tukisumma 9,25 miljoonaa euroa jakaantuu asukaslukujen suhteessa pääkaupunkiseudulle, Tampereen seudulle, Turun seudulle ja Ouluun. Turun seudun osuus on täten noin 1,3 miljoonaa euroa. Valtionraha on ns. kolmen vuoden siirtomääräraha eli se on käytettävissä kolmen vuoden aikana.

Suurten kaupunkiseutujen valtionavustusta koskeva asia käsitellään vuonna 2012 sekä paikallisessa että seudullisessa joukkoliikennelautakunnassa.

Turun palvelutaso liikennöintikustannuksineen, liikennöintituloineen ja lippujärjestelmineen kuuluu vielä vuonna 2012 Turun paikalliselle joukkoliikennelautakunnalle. 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisella ei ole vielä mahdollisuutta kehittää koko kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelutasoa, sillä siirtymäajan liikennöintisopimukset ovat voimassa kesään 2014 saakka eikä liikenne ole seudullisen viranomaisen järjestämää.

Hakemus tulee yllä todetuista syistä jakaa paikalliseen ja kaupunkiseudulliseen osuuteen. Avustussumma voidaan jakaa karkeasti 1,0 miljoonan osuuteen paikallisen joukkoliikennelautakunnan toimialalla ja 0,3 miljoonan euron osuuteen seudullisen joukkoliikennelautakunnan toimialalla. On huomattava, että avustuksen käyttö edellyttää aina vähintään samansuuruisen panostuksen kunnalta. Seudullisen lautakunnan osalta kyse on tällöin kunkin kunnan omasta panostuksesta, koska esimerkiksi liityntäliikennepaikkojen investoinnit eivät kuulu seudullisen joukkoliikennelautakunnan talousarvioon.

Joukkoliikennetoimisto laatii hakemuksen lautakuntien linjauksen pohjalta.

Turun joukkoliikennelautakuntaa koskeva osuus

Turun joukkoliikennelautakunta päätti 3.5.2012 § 70, että valtion joukkoliikenneraha kohdistetaan Turun osalta Turun ilmasto- ja ympäristöohjelman (Kv:n päätös 26.10.2009 § 239) sekä runkobussilinjastopäätöksen (Kv:n päätös 14.12.2009 § 278) mukaisten toimenpiteiden toteuttamiseen. Raha ohjataan täten pääasiassa bussien runkolinjojen toteuttamiseen ja muuhun joukkoliikennetarjonnan parantamiseen. Jo toteutetut hinnan alennukset ja palvelutason parannukset pyritään säilyttämään valtionrahan avulla ja varaudutaan myös mahdollisten uusien lipputuotteiden kehittämiseen.

Turun joukkoliikennelautakunnan päätös oli aiempien valtionrahapäätösten mukainen. Turku sai vuonna 2011 valtionrahaa 990.000 euroa.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakuntaa koskeva osuus

Valtionavustusasetus mahdollistaa 50 % tuen liityntäliikenteen toimintaedellytysten parantamiselle. Tämä sekä esimerkiksi näyttötaulujen hankinta ovat niitä kohteita, joihin suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennerahaa voidaan käyttää myös seudulla ja valmistautua tulevaan, kaupunkiseudun viranomaisen järjestämään liikenteeseen.

Ehdotan, että suurten kaupunkien valtionrahaa käytetään seudulliselta osaltaan liityntäliikenteen toimintaedellytysten parantamiseen, matkustajapalvelujen parantamiseen ja sisäisen liikenteen hankintaan siltä osin kuin valtionavustusta ei saada muilta momenteilta. Valtionrahan avulla kehitetään joukkoliikenteen lähtökohtia yhteiseen joukkoliikennejärjestelmään.

Muut valtionavustusta koskevat tiedot

Valtakunnallisten informaatio- ja maksujärjestelmien tukemiseen tarkoitettua avustusta tulee hakea elokuun loppuun mennessä.

Seutulipputuki maksetaan toistaiseksi edelleen Ely-keskusten kautta suoraan kunnille.

Liikenne- ja viestintäministeriö tulee siirtämään tilijaottelun muutoksella Liedon, Kaarinan ja Naantalin kunnille/kaupungeille maksetun, yhteensä 130.000 euron valtionavustuksen liikenteen ylläpitämiseen Elyltä Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaiselle. Tämä luku ei sisälly aiempaan 1,3 miljoonan euron summaan.

Liite 1Suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen palvelutason parantamiseen ja kehittämiseen myönnettävän valtionavustuksen hakeminen vuodelle 2012

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että suurten kaupunkien valtionrahaa käytetään seudulliselta osaltaan liityntäliikenteen toimintaedellytysten parantamiseen, matkustajapalvelujen parantamiseen sekä sisäisen liikenteen hankintaan siltä osin kuin valtionavustusta ei saada muilta momenteilta. Valtionrahan avulla kehitetään joukkoliikenteen lähtökohtia yhteiseen joukkoliikennejärjestelmään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorte Sirpa


Liitteet:

Tksjlk § 46
Liite 1:Suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen palvelutason parantamiseen ja kehittämiseen myönnettävän valtionavustuksen hakeminen vuodelle 2012