Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta701.02.20126

898-2012 (065, 633)

Turun seudun joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmäselvitys

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 7

Suunnittelija Timo Ahokanto 19.1.2012:

Turun seudun joukkoliikenne elää poikkeuksellisen suurta murrosvaihetta. Muutoksia seudun joukkoliikenteeseen aiheuttavat seutuliikenteen osalta 30.6.2014 alkaen päättyvät siirtymäajan liikennöintisopimukset. Seudullisen viranomaisen tehtävänä on päättää 1.7.2014 jälkeen harjoitettavan linja-autoliikenteen järjestämistapa. Samassa yhteydessä ratkaistaan toimivaltaisen viranomaisen toimivalta-alueen sisäinen taksajärjestelmä, matkojen hinnoittelu sekä kustannusten ja tulojen jakaminen kuntien kesken. Lisäksi joukkoliikenteen informaatiojärjestelmä sekä elinkaarensa loppua lähestyvä maksujärjestelmä vaativat yksityiskohtaista suunnittelua ja määrittelyä ennen hankintaa.  

Liikenteen järjestämistapaan liittyvä taustaselvitys päätösesityksineen tehdään Turun seudullisen joukkoliikennetoimen toimesta. Joukkoliikenteen nykyisen informaatiojärjestelmän sekä maksujärjestelmän kehittämismahdollisuuksia tutkitaan Western Systems Oy:n toimesta ja taksajärjestelmää ja hinnoittelua vaikutusarvioineen Tampereen Teknillisen Yliopiston kanssa.

Joukkoliikennetoimisto on kartoittanut konsulttialan osaamista esitetyssä tehtävässä ja neuvotellut tämän pohjalta selvityksen tekemisestä Tieto Finland Oy:n kanssa, jolla on laaja ja monipuolinen kokemus joukkoliikenteen järjestelmien määrittelyjen, hankintojen valmistelun ja varsinaisten hankintojen osalta. Tieto Finland Oy on puolueeton toimija ja sillä on joukkoliikennetoimiston näkemyksen mukaan paras asiantuntemus tehdä Turun kaupunkiseudun maksujärjestelmäselvitys.

Esitetty työ alittaa kansallisen kynnysarvon. Yllä olevassa kappaleessa esitetyistä syistä joukkoliikennetoimisto katsoo, että Turun kaupungin hankintaohjeissa esitetyt suorahankintaperusteet täyttyvät, sillä tarjouskilpailun järjestämisen kustannukset ylittäisivät kilpailuttamisesta saatavan hyödyn.

Nyt hyväksyttäväksi esitettävän konsulttityön tavoitteena on selvittää Turun seudun joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmien uudistamiseen liittyvät kehittämis- ja hankintatoimet. Työ tehdään liitteenä olevan konsultointisopimuksen ja työsuunnitelman mukaisesti. Työ sisältää mm.  

Työ esitetään aloitettavaksi tammikuussa 2012, jolloin sen valmistuu huhtikuun 2012 loppuun mennessä.

Selvityksen kokonaishinnaksi esitetään 15.000 euroa (alv 0 %). Kokonaishinta sisältää työn kaikki kustannukset lukuun ottamatta mahdollisia matkakustannuksia.

Kustannukset esitetään katettavaksi seudullisen viranomaisen kehittämis- ja tutkimusrahasta.

Kaikkien edellä mainittujen joukkoliikenteen selvitysten tuloksista syntyy kokonaisuus jonka perusteella Turun seudullinen joukkoliikennetoimi tekee kunnille ja Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle päätösesitykset Turun seudun joukkoliikenteen järjestämistavasta ja kehittämisestä.

Oheismateriaali 1Konsultointisopimusluonnos Nro 2011/02048198/2
(ei julkinen, laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6.1 § 3 kohta)

Oheismateriaali 2Tieto Finland Oy:n työohjelma (ei julkinen, laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6.1 § 3 kohta)

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 19.1.2012:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä joukkoliikennetoimen ja Tieto Finland Oy:n välisen sopimuksen liitteenä olevan sopimusluonnoksen ja työohjelman mukaisesti ja valtuuttaa joukkoliikennejohtajan tilaamaan ja allekirjoittamaan maksu- ja informaatiojärjestelmäselvitys sopimuksen liitteenä olevien sopimusluonnoksen ja työohjelman mukaisesti hintaan 15.000 euroa + matkakustannukset (alv. 0%). Kustannukset maksetaan Turun seudun joukkoliikennelautakunnan ”kehittäminen ja tutkimus” määrärahasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTieto Finland Oy
tiedAhokanto Timo