Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta6820.11.20149

10437-2012 (231, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös jätehuoltolautakunnan jätteenkuljetuspäätöksestä

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut jätehuoltolautakunnan päätöksen alueen jätteenkuljetusjärjestelmistä siltä osin, kuin siinä on päätetty jätteen kuljetuksen järjestämisestä jätelain 37 §:n mukaisena kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Ehdotuksen mukaan hallinto-oikeuden päätös merkitään tiedoksi.

Tksjhulk § 68

Jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen 14.11.2014:

Turun hallinto-oikeus on käsitellyt valitukset, jotka tehtiin jätehuoltolautakunnan päätöksestä 29.5.2013 (§ 31) koskien alueen jätteenkuljetusjärjestelmiä. Päätöksessään 7.11.2014 (päätösnumero 14/0318/1) hallinto-oikeus on kumonnut jätehuoltolautakunnan päätöksen siltä osin, kuin siinä on päätetty jätteen kuljetuksen järjestämisestä jätelain 37 §:n mukaisena kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Hallinto-oikeudenpäätös on oheismateriaalina.

Perusteluissaan hallinto-oikeus on korostanut, että uusi laki on tiukentanut kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen edellytyksiä ja että kiinteistön haltijan järjestämään jätteenkuljetukseen voidaan siirtyä vain laissa asetettujen edellytysten täyttyessä. Asiaa koskevan päätöksen tulee näin ollen perustua näiden laissa sille asetettujen edellytysten täyttymisen tarkasteluun.

Hallinto-oikeuden mukaan lautakunnan päätöksen perusteluiden perusteella ei voi todeta, että kaikki uuden jätelain mukaiset kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen edellytykset kuntakohtaisesti täyttyvät.  Muutoinkaan ei ole selvitetty, että kyseiset kunnat olisivat jätelaissa tarkoitetulla tavalla varmistuneet vastuulleen säädetyn jätteen osalta jätteenkuljetuspalvelujen saatavuudesta, laadukkuudesta ja toimivuudesta.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 7.11.2014 nro. 14/0318/1

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta päättää merkitä hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi. Samalla lautakunta päättää ettei päätös anna aihetta muutoksenhakuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 6-6 puheenjohtaja Aholan äänen ratkaistessa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Ahola, Kinnunen, Kiukainen, Roos, Tamminen ja Timonen.

Ollikkalan Paateron kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Elomaa, Koskivaara, Tuimala ja Vähä-Rahka.

Ollikkalan ehdotus oli seuraava:

Lautakunta valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen sillä perusteella, että lautakunnan kuljetusjärjestelmää koskeva päätös on tehty jätelain mukaisesti ja tehdyt selvitykset ovat olleet riittävät.

Karlsson ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Heinonen oli poissa kokouksesta.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMarttilan kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedParaisten kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedTarvasjoen kunta
tiedTurun Seudun Jätehuolto Oy
tiedKaupunginhallitus