Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta508.02.20175

13229-2016 (011, 015)

Lausuntopyyntö Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta 2016 - 2017

Tiivistelmä: -

Tastm § 5

Erityisasiantuntija Anssi Kaisti 2.2.2017:

Esteettömyystyöryhmä pyytää lauta- ja johtokunnilta sekä vaikuttajaryhmiltä lausuntoa esteettömyyssuunnitelmasta 24.2.2017 mennessä.

Nyt valmistellussa Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmassa 2016 - 2017 määritellään tavoitteet ja toimenpiteet esteettömyyden edistämiseksi konsernihallinnon, toimialojen ja palvelukeskusten toiminnassa. Suunnitelmassa painotetaan aiempaa esteettömyysohjelmaa enemmän konkreettisia toimenpiteitä. Työryhmän esitys sisältää kolme tavoitetta, joiden toteuttamiseksi on osoitettu useita toimenpiteitä. Suunnitelman tärkeimpänä tavoitteena on selkeyttää vastuuta esteettömyysasioista. Lisäksi tavoitteena on lisätä esteettömyystyön suunnitelmallisuutta ja vaikuttavuutta sekä esteettömyysosaamista ja -tietoisuutta.

Annettavassa lausunnossa pyydetään ottamaan kantaa ennen kaikkea suunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuteen, toteuttamiskelpoisuuteen ja konkreettisuuteen. Tämän lisäksi lausunnossa voidaan esittää näkemyksiä suunnitelman perusteella laadittaviin esteettömyyden tasoa määrittäviin kriteereihin ja käytäntöihin.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma

EhdotusTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta keskustelee esteettömyyssuunnitelmasta ja antaa lausuntonsa esteettömyystyöryhmälle.

PäätösTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan päätti antaa seuraavan lausunnon Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta:

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta toteaa lausuntonaan seuraavaa:

- Esteettömyyssuunnitelman tavoitteen asettelu tukee hyvin kaupungissa tehtävää esteettömyystyötä. Eri toimijoiden roolien selkeyttäminen on erityisen tärkeää, jotta toimenpiteet voidaan jalkauttaa kattavasti kaupunkiorganisaatioon. On varmistettava, että esteettömyystyö on kytketty kaupungin johtamisjärjestelmään.

- Turun kaupungin Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa 2015 - 2017 on osaltaan huomioitu kaupungissa tehtävä esteettömyystyö. Yhdeksi ohjelman kaupunkitasoiseksi toiminnallisen tasa-arvon tavoitteeksi on määritelty Esteettömyyden huomioiminen suunnittelussa ja ohjauksessa. Tavoitteelle on määritelty kehittämistoimenpiteet sekä vastuutahot. Esteettömyyssuunnitelman osalta tulee varmistaa, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteenasettelu on otettu huomioon ja että ohjelmien kehittämistoimenpiteet tukevat toisiaan. 

- Ohjelman toimenpiteiden määrittelyssä tulee varmistaa, että toimenpiteet ja niiden vastuutahot ovat mahdollisimman selkeät. Lisäksi ohjelman toimenpiteille tulisi olla aikataulutus, mille vuosille eri toimenpiteet kohdistuvat.

- Jotta toiminnan ja suunnitelman etenemistä voidaan mitata ja arvioida, tulee suunnitelmalla olla mitattavat tavoitteet.

- Lisäksi toimikunta kiinnitti huomiota suunnitelman pituuteen. Toimikunnan näkemyksen mukaan tiiviimpi esitystapa tukisi suunnitelman luettavuutta ja jäsentäisi paremmin suunnitelmaa.

Jakelu

lausEsteettömyystyöryhmä