Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta408.02.20174

10786-2016 (016)

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumisen seuranta

Tiivistelmä: -

Tastm § 4

Erityisasiantuntija Anssi Kaisti 2.2.2017:

Kaupunginhallitus on 29.2.2016 (§ 87) kokouksessaan hyväksynyt noudatettavaksi Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman suunnitelmakaudelle 2015 - 2017. Suunnitelmassa todetaan, että sen toimeenpanosta tulee raportoida kaupunginhallitukselle suunnitelmakauden puolivälissä.

Tiedot Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumisesta sekä eri toimijoiden toimenpiteistä on pyydetty raportoimaan 20.1.2017. Seurantatiedot raportoidaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle helmi-maaliskuun aikana 2017.

Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman seurantaan on pyydetty tiedot konsernihallinnon eri ryhmiltä sekä toimialoilta:

- miten Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa konsernihallinnolle/toimialalle määritellyt tavoitteet ja kehittämistoimenpiteet on huomioitu ja mitä kehittämistoimenpiteistä on käynnissä tai suunnitteilla,

- mitä muita tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuteen liittyviä toimenpiteitä konsernihallinnossa/toimialalla on käynnissä tai suunnitteilla,

- miten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus työ on organisoitu?

Henkilöstöön liittyvät tiedot ja toimenpiteet raportoidaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle keväällä 2017.

Liite 1Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman raportointiluonnos

EhdotusTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta keskustelee raportoiduista toimenpiteistä ja tekee tarvittavat huomiot esitettäväksi kaupunginhallitukselle.

PäätösTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta päätti raportoida kaupunginhallitukselle tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteiden toteuttamisesta.

Liite 1Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman seuranta ja raportointi

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan huomiot tasa-arvo- ja

yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteiden toteuttamisesta:

Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2015- 2017 raportoinnissa konsernihallinnosta ja toimialoilta saadut vastaukset on ryhmitelty viiden kaupunkitasoisen näkökulman mukaisesti:

- Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvon toteutumista kuvaavan tiedon käyttö suunnittelussa ja päätöksenteossa

- Esteettömyyden huomioiminen suunnittelussa ja ohjauksessa

- Osallisuuden lisääminen

- Asukkaiden kuuleminen ja kuunteleminen

- Kuntalaisvaikutusten arviointi

 

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta toteaa seuraavaa kaupunginhallitukselle ohjelman toteuttamisesta:

- Toimialat sekä konsernihallinnon toimijat ovat tunnistaneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön omista lähtökohdistaan ja ovat toteuttaneet sitä kunkin toimialan erityispiirteiden mukaan.

- Toimenpiteitä on erityisesti tehty esteettömyyden huomioimisessa kaupungin toiminnassa, osallisuuden lisäämisessä ja eri käyttäjäryhmien osallistamisessa palveluiden kehittämiseen sekä asukkaiden ja asiakkaiden palautteen hyödyntämisessä.

- Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvon toteutumista kuvaavan tiedon käyttöä on kuvattu kahden toimialan osalta, kaikilta osin ei selviä, miten kerättyä tietoa hyödynnetään suunnittelussa ja päätöksenteossa.

- Vastauksista käy ilmi, että toimintatapaa kuntalaisvaikutusten arviointiin ei ole koko kaupunkitasolla vielä otettu käyttöön.

- Lisäksi seurannassa on selvitetty, miten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö on eri toimijoiden osalta organisoitu. Toimialoilla on eri käytäntöjä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus työn organisointiin. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat on todettu olevan osa päivittäistä johtamista, toisaalta toimialoilla omistajuus ei näy selvästi.

- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteille on määritelty tavoitteet, niistä johdetut kehittämistoimenpiteet sekä vastuutahot. Suunnitelman ohjausvaikutuksen kannalta on kuitenkin haasteellista, että ohjelmassa ei ole määritelty tavoitetasoja tai toiminnan onnistumista kuvaavia mittareita.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Tastm § 4
Liite 1:Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman raportointiluonnos