Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1314.03.20196

3261-2019 (12 00 01)

Ändring i timfördelningen från 1.8.2019

Sammandrag: -

Ssnfu § 13

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 8.3.2019:

 

 

Svenska sektionen har till uppgift att för sin egen språkgrupps del godkänna lokala och enhetsvisa läroplaner. Timfördelningen är en del av den lokala läroplanen.

 

Svenska sektionen godkände timfördelningen som en del av den lokala läroplanen 16.4.2015 § 28 och med ett revideringsbeslut 21.4.2016 § 29. Nuvarande timfördelning trädde i kraft 1.8.2016. Vid revideringen placerades 1 veckotimme modersmål till i åk 1 och 2. Den extra timmen i årskurserna 7-9 används till det andra inhemska språket. På detta sätt görs en gemensam satsning i de svenskspråkiga skolorna på modersmålet i nybörjarundervisningen. Detta är befogat med tanke på det språkligt sätt heterogena elevmaterialet som finns i de svenskspråkiga skolorna och med tanke på att stöda elevernas språkliga färdigheter i ett så tidigt skede som möjligt.

 

I och med tidigareläggandet av A1-språket kommer två veckotimmar till i timfördelningen på årskurserna 1-2. Detta är utöver tidigare timantal och resurseras via kommunernas statsandelar i fortsättningen. I det nya förslaget till timfördelning tidigareläggs också undervisningen i A2-språket, så att det börjar med två årsveckotimmar i åk 3 i stället för i åk 4 som tidigare. Därtill sätts också en timme till i A2-språket i åk 9. Tidigareläggandet och satsningen på timmar i A2-språket betyder att en tilläggsresurs på 3 årsveckotimmar satsas på A2-spåket.

 

Att inleda språkstudierna tidigt under den grundläggande utbildningen är pedagogiskt motiverat och ger eleverna möjlighet att lära sig språk när de är som mest mottagliga för inlärning.

 

Bilaga 1               Nuvarande timfördelning

Bilaga 2               Nytt förslag till timfördelning

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Gällande den nya timfördelningen som träder i kraft 1.8.2019 besluts följande:

 

1.Timfördelningen följer det förslag som presenteras i bilaga 2.

2.A2-språket i årskurserna 3-6 är utöver minimanatalet timmar.

3.De valfria ämnena preciseras i de skolvisa läroplanerna. Skolorna gör upp årskursvisa planer beträffande mål och innehåll för dessa ämnen.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgKarlsson Christer
åtgKurtén Elise
åtgLindfors Johanna
åtgWulff Nicke


Bilagor:

Ssnfu § 13
Bilaga 1:Nuvarande timfördelning
Bilaga 2:Nytt förslag till timfördelning