Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta55715.12.20225

1478-2022 (01 00 02)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Viivu Seilan ym. aloitteeseen kouluterveydenhuollon, kotihoidon, neuvolapalveluiden, perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä terveysasemien henkilöstön tilan korjaamiseksi

Tiivistelmä: -

Sosterla § 557

Viivu Seila ja SDP:n muu sosiaali- ja terveyslautakuntaryhmä on tehnyt 2.2.2022 aloitteen kouluterveydenhuollon, kotihoidon, neuvolapalveluiden, perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä terveysasemien henkilöstön tilan korjaamiseksi. Aloitteen tekijät esittävät, että erityisiä toimenpiteitä aloitetaan kriisiytyneiden palveluiden korjaamiseksi. Aloitteen tekijät ovat listanneet toimenpiteet, joita he esittävät tilanteen korjaamiseksi:

Terveyspalvelut, vs. palvelualuejohtaja Jane Marttila, perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualuejohtaja , vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja henkilöstöpäällikkö Tuuli Lindström:

Aloitteessa todettuihin epäkohtiin tehtyjä korjaustoimenpiteitä on esitelty sosiaali- ja terveyslautakunnalle joko suullisina esittelyinä tai iltakouluasioina kuluvan vuoden aikana. Tähän vastaukseen on koottu yleisellä tasolla vastauksia aloitteentekijöiden toimenpide-esityksiin.

Terveysasemien osalta vastauksen liitteenä on avosairaanhoidon vastuualuejohtaja Päivi-Leena Honkisen selvitys alkuvuoden tilanteesta. Tilanne terveysasemilla on ollut erityisen haasteellinen koko pandemian ajan. Tilanne on parantunut tehtyjen toimenpiteiden ansiosta loppukevään 2022 aikana. Terveysasemien kehittämistoimien etenemistä ja vaikutuksia on raportoitu sosiaali- ja terveyslautakunnalle. Kehittämissuunnitelma on vaikuttanut toivotulla tavalla ja terveysasemien henkilöstötilanne ja saavutettavuus on parantunut. Tilanteen paraneminen on osaltaan vaikuttanut psykososiaalista kuormitusta vähentävästi.

Liite 1​Päivi-Leena Honkisen selvitys​

Perhe- ja sosiaalipalveluissa on vuoden 2022 aikana selvitetty tarkemmin neuvolan henkilöstötilannetta ja tehty suunnitelma syntyneen tarkastusvelan hoitamiseksi. Sosterla 23.8.2022 § 337 esiteltiin neuvolaselvitys, jossa esitettiin lisäresurssiksi uusia vakansseja neljä terveydenhoitajaa, kolme perheohjaajaa sekä yksi lähihoitaja. Tämän lisäksi esitettiin täytettäväksi pysyvästi yhden osastonhoitajan sekä yhden perheohjaajan olemassa olevat vakanssit. Nämä muutokset ovat nyt käynnissä ja rekrytoinnit osin tehty. Tarkastusvelkaa on saatu kurottua kiinni osin viikonloppuihin avatuilla lisäajoilla ja henkilökunnan vapaaehtoisella ylityöllä. Kouluterveydenhoidossa henkilöstötilannetta on pyritty parantamaan aktiivisella rekrytoinnilla ja lisäresurssilla. Lastensuojelun ja lapsiperhesosiaalityön sekä perhe- ja sosiaalipalvelujen tilannetta esiteltiin lautakunnalle maaliskuussa iltakouluasiana. Lastensuojelua on resurssoitu kuluvan vuoden aikana myös yli hyväksytyn henkilöstösuunnitelman. Resurssitilannetta ja lastensuojelulain asettaman henkilöstömitoituksen ja lastensuojelun palvelutakuiden toteutumista seurataan systemaattisesti.

Kotihoidon osalta on todettava, että oppisopimuskoulutus on ollut hyvin pitkään kattavasti käytössä. Viimevuosina oppisopimuskoulutuksella on koulutettu lähihoitajia ja hoiva-avustajia. Vakituisiin työsuhteisiin rekrytoidaan kotihoidossa henkilöstöä jatkuvasti, eikä määräaikaisia työsopimuksia solmita ilman lakisääteistä perustetta. Lisäksi työkuormaa on pyritty vähentämään ottamalla käyttöön Sarastia-rekryn palvelut ja vuokraamalla hoitohenkilöstöä Hanselin kilpailuttamasta tuottajaringistä. Edelleen kotihoidon henkilöstön tilannetta on pyritty parantamaan kehittämällä itseohjautuvaa työskentely -mallia, kehittämällä palkitsemisjärjestelmä kotihoidon henkilöstölle ja lähiesimiehille, sekä tukemalla lähiesimiesten johtamistyötä.

Sote-alan palkoista saatiin sopimusratkaisu 3.10.2022, kun SOTE ry ja KT hyväksyivät valtakunnansovittelijan 2.10.2022 tekemän sovintoehdotuksen. Sopimustilanteen ollessa avoin ei paikallisten palkkaratkaisujen tekeminen ollut tarkoituksenmukaista. Koska hyvinvointialueen toiminta käynnistyy 1.1.2023, ei ole myöskään ollut tarkoituksenmukaista tehdä yksittäistä kuntaa koskevia harmonisointiratkaisuja. Hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa on vakinaistettu vuoden 2022 aikana tilapäisiä vakansseja tilanteissa, joissa tehtävien tarve on vakiintunut, kyse on pysyvästä työvoiman tarpeesta, eikä määräaikaisille palvelussuhteille ole työsopimuslain edellyttämää perustetta. Määräaikaisesti esim. pitkissä sijaisuuksissa työskenteleviä ei ole mahdollista vakinaistaa vakanssiin, jolla on jo vakinainen hoitaja. Turun kaupungin henkilöstöä koskeva säännöstö ei mahdollista henkilöstön palkkaamista ilman vakinaista tai tilapäistä vakanssia, eikä näin mittavaan järjestelmämuutoksen ole ollut perusteita, koska sote-henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle 1.1.2023.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 8.12.2022:

Ehdotus​Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa Viivu Seilan ym. aloitteeseen edellä olevan vastauksen ja samalla merkitsee aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Jakelu

vastXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 557
Liite 1:Päivi-Leena Honkisen selvitys