Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta53030.11.20224

789-2022 (02 08 00)

Terveydenhuoltolain perusteella ostettavat jalkojenhoitopalvelut ajalle 1.1.2023 - 31.12.2023 + 1 v + 1 v optiot

Tiivistelmä:

Terveydenhuoltolain perusteella ostettavien jalkojenhoitopalveluiden seudullisesta hankinnasta on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2023-31.12.2023 kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla. Tarjouksia saatiin yhteensä 20 kpl, 20 eri yritykseltä. Sopimukset esitetään solmittavaksi kaikkien tarjouksen jättäneiden kanssa. Palveluita ostetaan varsinaisella sopimuskaudella seudullisesti noin 2 178 600 milj. eurolla.

Sosterla § 530

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden terveyspalvelun ylilääkäri Heli Leino, terveyspalveluiden ylihoitaja Jaana Piispanen ja konsernihallinnon hankintapalvelujen osuus projektipäällikkö Tuuli Elonen 17.11.2022:

Hankinnan tausta

Hankintapalvelut on hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia terveydenhuoltolain perusteella ostettavien jalkojenhoitopalvelujen hankinnasta ajalle 1.1.2023-31.12.2023 kahdella yhden vuoden optiolla.

Hankinta on seudullinen ja siinä on mukana Turun kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Perusturvakuntayhtymä Akseli, Raision kaupunki, Uudenkaupungin yhteistoiminta-alue, Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä, Kaarinan kaupunki, Liedon kunta ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Seutukunnat ja yhtymät ovat valtuuttaneet Turun kaupungin tekemään hankintapäätöksen, mutta tekevät kuitenkin ovat sopimuksensa. Hankinnan liitteenä olevassa sopimusluonnoksessa mainitaan, että hankinnan kokonaisvolyymi voi kasvaa hyvinvointialueuudistuksen astuessa voimaan. Hyvinvointialueelle on myös sopimuksessa mahdollistettu palvelun laajentaminen muiden hyvinvointialueeseen kuuluvien kuntien alueelle.

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot ylittävästä sosiaali- ja terveyspalveluhankinnasta.

Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 1.10.2022 EU-kynnysarvon ylittävänä E-liitteen mukaisena Sosiaalipalveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä tarjouspalvelu.fi-toimittaja-

portaalissa.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-portaalissa. Samassa yhteydessä tehtiin tarjouspyyntöön kaksi korjausta lisätietokysymysten perusteella. Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osakokonaisuuksittain.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä kuvattiin pisteytettävät laatuvaatimukset. Hinnan ja laadun painoarvoksi ilmoitettiin hinta 60% ja laatu 40%. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia oli mahdollista jättää ja osatarjoukset hyväksyttiin osa-alueittain. Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä. Palvelun kilpailuttajana toiminut Turun kaupunki on kaksikielinen (suomi ja ruotsi). Palvelussa on noudatettava, mitä kielilaissa (423/2003) ja muussa kielilainsäädännössä sanotaan.

Hankinnan ennakoitu arvo vuodessa on noin 2.178 600,00€. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

Hankinta on jaettu kolmeentoista (13) eri osakokonaisuuteen tilaajittain seuraavasti:

1. Turun kaupunki

2. Kemiönsaaren kunta

3. Perusturvakuntayhtymä Akseli

4. Raision kaupunki

5. Uudenkaupungin yhteistoiminta-alue

6. Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä

7. Kaarinan kaupunki

8. Liedon kunta

9. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Salon seutukunnan alueelle

10. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Vakka-Suomen seutukunnan alueelle

11. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Loimaan seutukunnan alueelle

12. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Turun seutukunnan alueelle

13. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Turunmaan seutukunnan alueelle

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus kokonaistaloudellisesti edullisimpien palveluntarjoajien kanssa. Palveluntarjoajia valitaan osakokonaisuuksittain: Turun kaupunki, korkeintaan 5 palveluntuottajaa, Kemiönsaaren kunta, korkeintaan 5 palveluntuottajaa, Perusturvakuntayhtymä Akseli, korkeintaan 5 palveluntuottajaa, Raision kaupunki, korkeintaan 12 palveluntuottajaa, Uudenkaupungin yhteistyöalue, korkeintaan 8 palveluntuottajaa, Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä, korkeintaan 5 palveluntuottajaa, Kaarinan kaupunki, korkeintaan 5 palveluntuottajaa, Liedon kunta, korkeintaan 5 palveluntuottajaa, VSSHP Salon seutukunnan alueelle, korkeintaan 5 palveluntuottajaa, VSSHP Vakka-Suomen seutukunnan alueelle, korkeintaan 12 palveluntuottajaa, VSSHP Loimaan seutukunnan alueelle, korkeintaan 12 palveluntuottajaa, VSSHP Turun seutukunnan alueelle, korkeintaan 12 palveluntuottajaa, VSSHP Turunmaan seutukunnan alueelle, korkeintaan 12 palveluntuottajaa.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 3.11.2022 klo 13.00 mennessä osakokonaisuuksittain seuraavasti:

1.​​​​ Turun kaupunki​ 7 tarjousta, 7 tarjoajalta

2. Kemiönsaaren kunta​ 3 tarjousta, 3 tarjoajalta

3. Perusturvakuntayhtymä Akseli​ 7 tarjousta, 7 tarjoajalta

4. Raision kaupunki​ 10 tarjousta, 10 tarjoajalta

5. Uudenkaupungin yhteistoiminta-alue​ 3 tarjousta, 3 tarjoajalta

6. Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä​ 4 tarjousta, 4 tarjoajalta

7. Kaarinan kaupunki​ 5 tarjousta, 5 tarjoajalta

8. Liedon kunta​ 3 tarjousta, 3 tarjoajalta

9. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Salon seutukunnan alueelle​ 4 tarjousta, 4 tarjoajalta

10. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Vakka-Suomen seutukunnan alueelle​ 3 tarjousta, 3 tarjoajalta

11. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Loimaan seutukunnan alueelle​ 2 tarjousta, 2 tarjoajalta

12. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Turun seutukunnan alueelle

8 tarjousta, 8 tarjoajalta

13. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Turunmaan seutukunnan alueelle​ 3 tarjousta, 3 tarjoajalta

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

Kaikki tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 113 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella, seuraavasti:

Palveluntuottajiksi valitaan kokonaistaloudellisesti hinta-laatusuhteeltaan edullisimmat palveluntuottajat sen mukaisesti, montako palveluntuottajaa korkeintaan osakokonaisuuteen on ilmoitettu otettavaksi. Tarjouksia on ilmoitettu arvioitavan hinnan ja laadun perusteella siten, että hinnan painoarvo vertailussa on 60% ja laadun 40%.

Palveluntuottajiksi valitaan useita yrityksiä per tarjouspyynnön osa-alue. Palveluntuottajat valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman hinnan perusteella. Palvelua saava loppuasiakas valitsee oman asuinalueensa valittujen palveluntuottajien joukosta itselleen sopivimman. Asiakkaalla on edelleen mahdollisuus myös hyödyntää palvelusetelipalveluntuottajia.

Koska osakokonaisuuksiin 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ja 13 ei saatu yhtä monta tarjousta kuin oli tarjouspyynnössä ilmoitettu osakokonaisuuksittain otettavaksi palveluntuottajiksi, ei vertailua näiden osakokonaisuuksien osalta tehty. Kaikki soveltuvuuskriteerit täyttävät ja tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen jättäneet tarjoajat esitetään näiden osakokonaisuuksien osalta otettavan palveluntuottajiksi, liitteen 1 mukaisesti.

Osakokonaisuuteen 1 ja 3 saatiin enemmän tarjouksia kuin oli ilmoitettu otettavan palveluntuottajiksi, joten näiden osakokonaisuuksien osalta suoritettiin tarjousten kokonaisvertailu, jossa huomioitiin sekä hinta että laatu tarjouspyynnössä ilmoitetun mukaisesti. Tarjousten vertailun perusteella esitetään, että palveluntuottajiksi valitaan osakokonaisuuden 1 (Turku) osalta: Jalkahoitola Kauniit Jalat, Jalkahoitola Kymppi, Jalkaterapia Askel, Lounais-Suomen Diabetes Oy ja Mehiläinen Oy ja osakokonaisuuden 3 (Perusturvakuntayhtymä Akseli) osalta: Jalkaterapia Askel, Lounais-Suomen Diabetes, Tmi Anju-Mirina Kyrö-Heikelä Hyvinvointipiste Lumo, Tmi Eevi Sippola ja Tmi IhaNina.

Palvelun vähimmäisvaatimukset ja laatu on varmistettu tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitetyillä vaatimuksilla.

Tarjousten julkinen vertailu liitteessä 2

Liite 1Palveluntuottajiksi valittavat tarjoajat osakokonaisuuksittain

Liite 2Kokonaisvertailu osakokonaisuudet 1 ja 3

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 23.11.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että terveydenhuoltolain perusteella ostettavan jalkojenhoidon ostopalveluhankinnan palveluntuottajaksi/toimittajaksi ajalle 1.1.2023 (tavoite) – 31.12.2023 valitaan osakokonaisuuksiin 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ja 13 osalta kaikki hyväksytyn tarjouksen jättäneet palveluntuottajat tarjotuilla hinnoilla liitteen 1 mukaisesti ja että osakokonaisuuksiin 1 ja 3 valitaan liitteen 1 mukaiset palveluntuottajat tarjotuilla hinnoilla.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Mahdollisista optiovuosien käyttöönotoista päätetään erikseen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPalveluntuottajat
tiedElonen Tuuli
tiedJärvinen Sari
tiedLeino Heli
tpvLeppänen Saara
tiedMustila Taina
tiedPiispanen Jaana
tiedPurhonen Kerkko
tiedPyysalo Elina
tiedSalakoski Minna
tiedSandell Joni
tiedSarvanto-Hohtari Susanna


Liitteet:

Sosterla § 530
Liite 1:Palveluntuottajiksi valittavat tarjoajat osakokonaisuuksittain
Liite 2:Kokonaisvertailu osakokonaisuudet 1 ja 3