Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta52730.11.20221

12004-2021 (02 08 00)

Lasten, nuorten ja aikuisten puheterapiapalvelut ajalle 1.1.2023-31.12.2023 +1+1 optiot

Tiivistelmä:

Lasten, nuorten ja aikuisten puheterapiapalvelujen hankinnasta on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2023-31.12.2023 kahdella yhden vuoden optiolla. Tarjouksia saatiin yhteensä 83 kpl. Sopimukset esitetään solmittavaksi Liitteen 1 mukaisten palveluntuottajien kanssa. Palveluita ostetaan varsinaisella sopimuskaudella noin 144 000 eurolla seudullisesti.

Sosterla § 527

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, vs. palvelualuejohtaja Jane Marttila, ylilääkäri Taru Falenius, osastonhoitaja Tiina Ajalin ja vastaava terapeutti Sanna Niemi sekä konsernihallinnon hankintapalveluiden osuus hankinta-asiantuntija Hanna Nurmi 15.11.2022:

Hankinnan tausta

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Lasten, nuorten ja aikuisten terapiapalveluiden hankintaan Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden käyttöön ajalle 01.01.2023-31.12.2023, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa Tilaajan kirjallisella päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden pituisella optiokaudella.

Hankinta on seudullinen ja siinä ovat mukana Auran kunta, Vehmaan kunta ja Kemiönsaaren kunta. Seutukunnat ovat valtuuttaneet Turun kaupungin tekemään hankintapäätöksen, mutta seutukunnat tekevät kuitenkin omat sopimuksensa. Hankinnan liitteenä olevassa sopimusluonnoksessa mainitaan, että hankinnan kokonaisvolyymi voi kasvaa hyvinvointialueuudistuksen astuessa voimaan.

Hankinnassa on kysymys julkisista palveluhankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot ylittävästä sosiaali- ja terveyspalveluhankinnasta.

Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 2.9.2022 EU-kynnysarvon ylittävänä E-liitteen mukaisena Sosiaalipalveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 23.9.2022.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä kuvattiin pisteytettävät laatuvaatimukset.

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

Hankinnan ennakoitu arvo vuodessa on noin 144 000 €. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

Hankinta on jaettu kolmeen (3) eri osakokonaisuuteen ja kirjalliset sopimukset tehdään osakokonaisuuksittain seuraavasti:

1. Lasten ja nuorten yksilöpuheterapia: viidenkymmenen (50) palveluntuottajan kanssa

2. Aikuisten yksilöpuheterapia: kahdenkymmenenviiden (25) palveluntuottajan kanssa

3. Aikuisten ryhmäpuheterapia: kymmenen (10) palveluntuottajan kanssa

Tarjouksia saatiin määräaikaan 4.10.2022 klo 11.00 mennessä osakokonaisuuksittain seuraavasti:

1. Lasten ja nuorten yksilöpuheterapia, 74 kpl

2. Aikuisten yksilöpuheterapia, 37 kpl

3. Aikuisten ryhmäpuheterapia, 16 kpl

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjoushinta tuli ilmoittaa verottomana hintana 45 minuutin vastaanottokäynnille.

Sopimushinta on kiinteä koko sopimuskauden.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

Kaikki tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 113 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Arvioinnissa todettiin tarjousten täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin kokonaistaloudellinen edullisuus, pisteytys. Pisteet muodostuivat tarjoajan koulutuksesta ja työkokemuksesta.

Pisteet muodostuivat seuraavasti:

Liite 1Vertailutaulukko (julkinen)

Liite 2Vertailutaulukko (salassa pidettävä, julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)

Liite 3Arvontapöytäkirja

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 23.11.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyin perustein, että lasten, nuorten ja aikuisten puheterapiapalveluiden palveluiden hankinnan palveluntuottajiksi ajalle 01.01.2023 - 31.12.2023 valitaan Liite 1 vertailutaulukon​mukaisesti tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKemiönsaaren kunta
aoPalveluntuottajat
tiedVehmaan kunta
tiedAaltonen Marju
tiedFalenius Taru
tiedLehtonen Anna
tiedLehtonen Jaakko
tpvLeppänen Saara
tiedNiemi Sanna
tpvNurmi Hanna
tiedSarvanto-Hohtari Susanna
tiedÖsterman Marianne


Liitteet:

Sosterla § 527
Liite 1:Liite 1 Vertailutaulukko (julkinen)
Liite 2:Liite 2 Vertailutaulukko (salassa pidettävä, julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)
Liite 3:Liite 3 Arvontapöytäkirja