Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta51430.11.202227

10393-2019 (02 08 00, 05 04 00)

Kehitysvammaisten henkilöiden palveluasumisen hinnantarkastus - Kristillinen Suojakoti-säätiö

Tiivistelmä:

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus hankkii (Hankintapäätös Sosterla 16.9.2020 § 341) ajalla 1.1.2021 € 31.12.2025 kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluita. Hankittavat asumismuodot ovat tuettu asuminen, palveluasuminen, tehostettu palveluasuminen, vaativa tehostettu palveluasumi-nen ja erittäin vaativa tehostettu palveluasuminen. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa Tilaaja voi ostaa palveluja hankintapäätöksestä poiketen. Puitesopimuksen mukaan palveluntuottaja on sitoutunut kiinteään sopimushintaan 31.12.2022 saakka.

Sosterla § 514

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja controller Samuli Koskinen:

Sopimushintojen tarkistus voidaan tehdä kaksi (2) kertaa sopimuskauden aikana. Sopimushinta on kiinteä kaksi (2) ensimmäistä vuotta, jonka jälkeen Palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hinnan muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti. Muutetut hinnat tulevat voimaan 1.1.2023. Esitykset hinnan muutoksista on esitettävä Tilaajalle kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen ehdotetun hinnanmuutoksen voimaantuloa. Tilaajalla on oikeus kieltäytyä puutteellisesti perustellusta hinnanmuutoksesta.

Kristillinen Suojakoti-säätiö esittää 16.5.2022 lähetetyssä hinnantarkastusesityksessä asumispalveluiden osalta hinnankorotusta 3,5 %.

Liite 1Kristillinen Suojakoti-Säätiö hinnantarkastusesitys 2023, salainen, Julkisuuslaki 24 § 1 mom. 17 kohta

Liite 2Kristillinen Suojakoti-Säätiön hinnat 1.1.2023 alkaen, salainen, Julkisuuslaki 24 § 1 mom. 17 kohta

Hinnantarkastusesityksen arviointi

Hintojen tarkistamisen ja hinnan korotusesitysten arvioinnin perusteena ovat henkilökustannusten ja muiden kustannusten muutokset. Henkilöstökustannusten muutosta arvioidaan Tilastokeskuksen palkansaajien Terveydenhuoltopalveluiden toimialakohtaisen ansiotasoindeksin muutoksen perusteella. Henkilökustannusten muutos lasketaan Tilastokeskuksen Ansiotasoindeksi (ISSN=1796-3737), liitetaulukko 8, alaindeksi 86 Terveydenhuoltopalvelut muutoksen perusteella, tästä lähtien indeksi A. Muiden kustannusten muutosta arvioidaan elinkustannusindeksin (indeksi B) muutoksen perusteella. Muiden kustannusten muutos lasketaan Tilastokeskuksen Kuluttajahintaindeksin (ISSN=1796-3524), liitetaulukko 3 Elinkustannusindeksin muutoksen perusteella, tästä lähtien indeksi B.

Hintojen muutos on edellä määritellyn hinnanmuutosajankohtana viimeisimmän saatavilla olevan indeksiluvun ja

a) sopimuksen allekirjoituskuukautena (ennen 01/2021) saatavilla olevan viimeisimmän indeksiluvun tai

b) edellisen hintojen muutosajankohdan indeksiluku,

sen mukaisesti, kumpi näistä on viimeisin.

Henkilöstökustannusten muutoksen painoarvo on 70 % ja muiden kustannusten muutoksen painoarvo on 30 %. Kokonaiskorotus ei kuitenkaan voi ylittää 3,5 prosenttia. Yleisen kustannustason ja henkilöstökustannusten tarkistamisen arvioinnissa käytetään viimeisiä saatavissa olevia valtakunnallisia tilastokeskuksen tilastotietoja.

Hinnanmuutos = voimassaoleva sopimuksen hinta * (0,7 * (indeksin A arvo tarkistusajankohtana / indeksin A arvo vertailuajankohtana) + 0,3 * (indeksin B arvo tarkistusajankohtana / indeksin B arvo vertailuajankohtana ) – 1)

Mikäli alakohtainen lainsäädäntö tai viranomaisohjeet edellyttävät ja Tilaajan kanssa sovitaan palvelun sisällössä tai järjestämisessä olennaisia muutoksia, hintaa voidaan tarkistaa muutosta vastaavasti.

Asiakas vastaa itse vuokran ja aterioiden kustannuksista.

Asiakkaalta perittävät korvaukset

Sopimuksen mukaan, kun palveluntuottaja tekee asiakkaan kanssa asuinhuoneiston vuokraamisesta annetun lain tarkoittaman vuokrasopimuksen, asiakkaalta perittävä vuokra ei saa ylittää valtioneuvoston vuosittain hyväksymiä enimmäisasumiskustannuksia. Enimmäisasumismenojen katto on määritelty Valtioneuvoston asetuksessa eläkkeensaajan asumistuen määräytymisperusteista. Vuokra ei voi ylittää Kelan eläkkeensaajan asumistuen määrittelyssä käytettyä enimmäisvuokran hyväksyttyä neliöhintaa. 

Ateriapäivän hinta saa olla korkeintaan 13,80 €. Aamupalan hinta 1,80 €, lounaan 5,00 € ja päivällisen 4,00 €, väli- ja iltapala 1,50 €. Asiakaslaskutuksen tulee perustua toteutuneisiin aterioihin ja niihin tilattuihin aterioihin, joita ei ole peruttu ennalta sovitun, kohtuullisen ajan sisällä. 

Palveluntuottaja voi korottaa vuokria ja ateriamaksuja todellisen kustannuskehityksen perusteella enintään kerran vuodessa. Vuokra ei saa kuitenkaan ylittää valtioneuvoston vuosittain hyväksymiä enimmäisasumiskustannuksia. Hintojen muutoksista on tiedotettava Tilaajaa ateriamaksujen ja ympärivuorokautisten asumispalvelujen vuokrien osalta kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen hinnanmuutoksen voimaantuloa (seuraavan vuoden alusta 1. tammikuuta). 

Vuokrien tarkistamisen perusteena ovat yleisen kustannustason muutokset ja niitä arvioidaan Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksin (kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi rakennustyypeittäin 2015=100, asuinkerrostalo) perusteella. Indeksin vertailuajankohtana on sopimuksen allekirjoituskuukausi tai edellinen hintojen tarkistusajankohta, sen mukaisesti, kumpi näistä on viimeisin.

Hinnanmuutos = voimassa oleva vuokran hinta * ((indeksin arvo tarkistusajankohtana / indeksin arvo vertailuajankohtana) – 1)

Aterioiden tarkistamisen perusteena ovat yleisen kustannustason muutokset ja niitä arvioidaan palvelujen tuottajahintaindeksin (I majoitus- ja ravitsemustoiminta, 56 ravitsemustoiminta) muutokseen. Hintatason muutos todetaan viimeisimmän käytettävissä olevan Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin vuosineljänneksen muutoksen perusteella. Tilaaja ei hyväksy hinnanmuutoksia tuottajahintaindeksin muutoksen ollessa alle 1 %. Mikäli tuottajahintaindeksin muutos ylittää 2 %, Tilaaja hyväksyy enintään kahden prosentin hinnanmuutoksen. Indeksin vertailuajankohtana on sopimuksen allekirjoituskuukausi tai edellinen hintojen tarkistusajankohta, sen mukaisesti, kumpi näistä on viimeisin.

Hinnanmuutos = voimassaoleva aterian hinta * ((indeksin arvo tarkistus-ajankohtana / indeksin arvo vertailuajankohtana) – 1)

Tilaaja tarkistaa ja hyväksyy esitettyjen vuokrien ja ateriamaksujen suuruuden.

Hinnantarkastusesityksen arvioinnin perusteena olevien indeksien muutokset ja sopimuksen mukainen enimmäismuutos ovat seuraavat:

Q4/2020 vs Q3/2022 Hoito- ja hoivapalvelut 5,8 %, sopimuksen mukainen enimmäismuutos 3,5 %

Q4/2020 vs Q3/2022 Ateriapäivä 6,8 %, Sopimuksen mukainen enimmäismuutos 2 %, esitys sopimuksen mukainen 3,8 %.

Q4/2020 vs Q2/2022 Vuokra 10,05 %, sopimuksen mukainen 10,05 %.

Palveluntuottajan esitys

Hoito- ja hoivapalvelut        3,5 %

Ateriapäivä (ateriat)            0 %

Vuokra                                0 %

Vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualue esittää, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Kristillinen Suojakoti-Säätiö kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluita koskevan hinnankorotusesityksen 1.1.2023 alkaen seuraavasti:

Q4/2020 vs Q3/2022 Hoito- ja hoi vapalvelut 3,5 %

Q4/2020 vs Q3/2022 Ateriapäivä  3,8 %

Vuokrasopimus on palveluntuottajan ja asukkaan välinen. Tilaajalla on oikeus saada sopimukset, jotta Tilaaja voi tarkistaa, että vuokrasopimukset ovat palvelun tuottamisen sopimuksen mukaiset. Vuokrasopimuksissa tulisi olla ehto, miten vuokria korotetaan. Tilaajan ja palveluntuottajan välisessä sopimuksessa on vuokrien tarkistamisen perusteet.

Vuokraa voi korottaa sopimuksen mukaisesti Q4/2020 vs Q2/2022 Vuokra 10,05 %. Palveluntuottajan esitys on hyväksyttävissä, kuitenkin siten, että että vuokra ei ylitä valtioneuvoston vuosittain hyväksymiä enimmäisasumiskustannuksia eikä korotus ole muiden sopimuksessa mainittujen ehtojen vastainen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 22.11.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Kristillinen Suojakoti-Säätiö kehitysvammaisten henkilöiden asumispalveluita koskevan hinnankorotusesityksen 1.1.2023 alkaen seuraavasti:

Hoito- ja hoivapalvelut 3,5 %

Ateriapäivä 3,8 %

Vuokra sopimuksen mukaan mahdollista 10,05 %, kuitenkin siten, että vuokra ei ylitä valtioneuvoston vuosittain hyväksymiä enimmäisasumiskustannuksia eikä tilaajan ja palvelun tuottajan sopimuksessa mainittuaja muita ehtoja.

Ylläpitomaksu tulee perustua asiakkaan todelliseen käyttöön, esimerkiksi yhteiskäytössä olevat siivousaineet ja -tarvikkeet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKristillinen Suojakoti-säätiö
tiedAhonen Sari
tiedKiiski Kaisa
tiedKoskinen Samuli


Liitteet:

Sosterla § 514
Liite 1:Kristillinen Suojakoti-Säätiö hinnantarkastusesitys 2023, salainen, Julkisuuslaki 24 § 1 mom. 17 kohta
Liite 2:Kristillinen Suojakoti-Säätiön hinnat 1.1.2023 alkaen, salainen, Julkisuuslaki 24 § 1 mom. 17 kohta