Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta52930.11.20223

936-2022 (02 08 00)

Kohdun kaulaosan syövän joukkoseulontapalvelu ajalle 1.1.2023 - 31.12.2023 + optiot 1 v. + 1 v.

Tiivistelmä:

Kohdun kaulaosan syövän joukkoseulontapalveluiden seudullisesta hankinnasta on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2023-31.12.2023 kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla. Tarjouksia saatiin yhteensä 2 kpl, 2 eri yritykseltä. Palveluita ostetaan varsinaisella sopimuskaudella seudullisesti noin 378 150 eurolla.

Sosterla § 529

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden palvelualuejohtaja Jane Marttila, terveyspalveluiden ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen ja​ konsernihallinnon hankintapalvelujen osalta projektipäällikkö Tuuli Elonen 16.11.2022:

Hankinnan tausta

Hankintapalvelut on hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia kohdun kaulaosan syövän seulontapalvelujen hankinnasta ajalle 1.1.2023-31.12.2023 kahdella yhden vuoden optiolla.

Hankinta on seudullinen ja siinä on mukana Turun kaupunki, Kaarinan kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Liedon kunta, Salon kaupunki ja Uudenkaupungin yhteistoiminta-alue. Seutukunnat ovat valtuuttaneet Turun kaupungin tekemään hankintapäätöksen, mutta tekevät kuitenkin ovat sopimuksensa. Hankinnan liitteenä olevassa sopimusluonnoksessa mainitaan, että hankinnan kokonaisvolyymi voi kasvaa hyvinvointialueuudistuksen astuessa voimaan. Hyvinvointialueelle on myös sopimuksessa mahdollistettu palvelun laajentaminen muiden hyvinvointialueeseen kuuluvien kuntien alueelle.

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot ylittävästä sosiaali- ja terveyspalveluhankinnasta.

Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 29.9.2022 EU-kynnysarvon ylittävänä E-liitteen mukaisena Sosiaalipalveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä tarjouspalvelu.fi-toimittaja-

portaalissa.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-portaalissa. Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osakokonaisuuksittain.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Hinnan painoarvoksi ilmoitettiin 100%, josta 30% painoarvo muodostui irtosolunäytteen hinnasta ja 70% HPV- ja irtosolunäytteen yhteishinnasta. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset hyväksyttiin osa-alueittain. Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä. Palvelun kilpailuttajana

toiminut Turun kaupunki on kaksikielinen (suomi ja ruotsi).Palvelussa on noudatettava, mitä kielilaissa (423/2003) ja muussa kielilainsäädännössä sanotaan.

Hankinnan ennakoitu arvo vuodessa on noin 378​150 €. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

Hankinta on jaettu ¨kuuteen (6) eri osakokonaisuuteen tilaajittain seuraavasti:

1. Turun alueen joukkoseulonta

2. Kemiönsaaren alueen joukkoseulonta

3. Uudenkaupungin yhteistyöalueen joukkoseulonta

4. Kaarinan alueen joukkoseulonta

5. Liedon alueen joukkoseulonta

6. Salon alueen joukkoseulonta

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus kokonaistaloudellisesti edullisimpien palveluntarjoajien kanssa. Palveluntarjoajia valitaan osakokonaisuuksittain yksi. Lisäksi saatetaan valita varapalveluntuottaja, mikäli tarjoajat ovat antaneet sille tarjouksessaan luvan.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 7.11.2022 klo 13.00 mennessä osakokonaisuuksittain seuraavasti:

1.​​​​ Turun alueen joukkoseulonta, 1 tarjous

2. Kemiönsaaren alueen joukkoseulonta, 1 tarjous

3. Uudenkaupungin yhteistyöalueen joukkoseulonta, 1 tarjous

4. Kaarinan alueen joukkoseulonta, 2 tarjousta

5. Liedon alueen joukkoseulonta, 2 tarjousta

6. Salon alueen joukkoseulonta, 2 tarjousta

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

Molemmat tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 113 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella, seuraavasti:

Annetuista tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin halvimman hinnan perusteella. Hinnan enimmäispisteet ovat 100, ja myös vertailupisteiden enimmäispisteet ovat 100. Kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous valitaan osa-alueittain tarjouskilpailun voittajaksi.

Osakokonaisuuksittain esitetään tarjouskilpailun voittajiksi kokonaisedullisimman tarjouksen perusteella:

  1. Turun alueen joukkoseulonta: Mehiläinen Oy
  2. Kemiönsaaren alueen joukkoseulonta: Pihlajalinna Lääkärikeskus Oy
  3. Uudenkaupungin yhteistyöalueen joukkoseulonta: Mehiläinen Oy
  4. Kaarinan alueen joukkoseulonta: Mehiläinen Oy
  5. Liedon alueen joukkoseulonta: Mehiläinen Oy
  6. Salon alueen joukkoseulonta: Mehiläinen Oy

Molemmat tarjoajat ilmoittivat tarjouksessaan, etteivät ole halukkaita ryhtymään varapalveluntuottajiksi. Pihlajalinna Lääkärikeskus Oy ilmoitti lisäksi tarjouksensa liitteessä, että on mahdollisesti kiinnostunut varapalveluntuottajana toimimiseen joidenkin kuntien alueilla, mutta pyysi asiasta erillisiä neuvotteluja siinä tapauksessa, etteivät voita tarjouskilpailua.

Palvelun vähimmäisvaatimukset ja laatu on varmistettu tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitetyillä vaatimuksilla.

Tarjousten julkinen vertailu liitteessä 1

Liite 1Vertailutaulukko (julkinen)

Liite 2Vertailutaulukko (salassa pidettävä, julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 17.11.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että kohdun kaulaosan syövän joukkoseulonnan ostopalveluntuottajaksi ajalle 1.1.2023 (tavoite)–31.12.2023 valitaan yllä mainitut, liitteen 1 mukaiset palveluntuottajat tarjotuilla hinnoilla.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Mahdollisista optiovuosien käyttöönotoista päätetään erikseen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPalveluntuottajat
tpvElonen Tuuli
tiedLeppänen Saara
tiedMarttila Jane
tiedSarvanto-Hohtari Susanna


Liitteet:

Sosterla § 529
Liite 1:Vertailutaulukko (julkinen)
Liite 2:Vertailutaulukko (salassapidettävä, julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)