Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta43909.11.20223

10132-2022 (00 01 02, 01 00 00)

Vastaus Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön koskien THL:n henkilöstömitoitusseurannan tuloksia Runosmäen vanhuskeskuksen 3a ja 3b-osastoilla

Tiivistelmä: -

Sosterla § 439

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja asumispalvelujen johtaja Sari Hievanen:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää 5.10.2022 päivätyllä selvityspyynnöllään (LSAVI/12669/05.06.02/2022 ) Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalta selvitystä koskien lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista Runosmäen 3a ja 3b -osastoilla. Selvityspyyntö koskee THL:n julkaisemia henkilöstömitoitusseurannan tuloksia ajalta 2.–22.5.2022.

Aluehallintovirasto pyytää Turun sosiaali- ja terveyslautakunnalta selvitystä erityisesti seuraavista asioista:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa kahdesti vuodessa henkilöstömitoituksen toteutumista tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon toimintayksiköissä. Seuranta toteutetaan THL:n sähköpostitse lähettämän kyselylinkin kautta.  Kyselylinkin saavat yksiköiden esimiehet, jotka myös vastaavat kyselyyn. Kyselyyn kirjataan päivittäin toteutuneet työtunnit ja minuutit jokaisen työntekijän osalta. Samaan taulukkoon kirjataan myös viikoittainen asukasmäärä. THL:n taulukkoon täydennettävistä työaikatiedoista on asumispalveluissa ollut vielä oma seuranta, jota verrataan THL:n kyselyyn kirjattuihin työaikoihin. Tällä on pyritty minimoimaan virheellisten tietojen siirtymisen riski THL:lle.

Seurantajaksolla 2.–22.5.2022 THL:lle annettujen tietojen perusteella Runosmäen vanhuskeskuksen 3a ja 3b -osastoilla lakisääteinen henkilöstömitoitus ei olisi toteutunut. Runosmäen osasto 3:n antaman vastauksen perusteella välittömän asiakastyön toteutunut henkilöstömitoitus on ollut 0,48 työntekijää/asiakas, kun vanhuspalvelulain mukainen mitoitusvaatimus on vähintään 0,60 työntekijää asiakasta kohti.

Olemme pyytäneet asumispalvelujen päällikkö Jouni Karppiselta kirjallisen selvityksen Aluehallintoviraston pyytämiin asiakohtiin. Selvityksen mukaan Runosmäen osasto 3:n osalta työaikatiedot on lähetetty tarkastettuna ja niiden mukaan henkilöstömitoitus on seurantajaksolla ollut 0,63 työntekijää asukasta kohden. Näin ollen henkilöstömäärä on ollut riittävä. Eroavaisuutta THL:n julkaisemien tietojen ja kaupungin välillä selvitettäessä ilmeni virhe asukasmäärän ilmoittamisessa. Runosmäen osastoilla 3 a ja b on 40 pitkäaikaishoidon asukaspaikkaa ja THL:lle on valitettavasti ilmoitettu virheellisesti näiden lisäksi sama määrä lyhytaikaishoidon paikkoja viikolla 9.5.-15.5. Tämän mukaan yhden viikon asiakasmäärä olisi ollut 80, jolloin henkilöstömitoitus laski tämän johdosta virheellisesti.

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö

Liite 2Asumispalvelujen päällikkö Jouni Karppisen selvitys

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 26.10.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa oheisen selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle

Jakelu

vastLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 439
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö
Liite 2:Asumispalvelujen päällikkö Jouni Karppisen selvitys