Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta42920.10.20222

6729-2021 (02 08 00)

Asia poistettiin esityslistalta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 429

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, palvelualuejohtaja, Jane Marttila, ylilääkäri Paula Viikari, osastonhoitaja Tiina Ajalin, erityisasiantuntija Ari Mäkinen sekä konsernihallinnon hankintapalveluiden osuus projektipäällikkö Pekka Lång 30.9.2022:

Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuus ja muut tarjouspyynnössä mainitut kunnat ja kaupungit (myöh. Tilaajat)ostavat laitoskuntoutuksen ja vaativan laitoskuntoutuksen palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta niille Turun kaupungissa ja tarjouspyynnössä mainituille kunnille ja kaupunkien kotipaikan omaaville potilaille, joilla on kunnan/kaupungin hyvinvointipalvelukokonaisuuden maksusitoumus.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 09.06.2021 § 243, että laitoskuntoutuksen ja vaativan laitoskuntoutuksen ostopalvelujen kilpailutusta esitetään tehtäväksi ajalle 1.1.2023-31.12.2025, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla. Hankinnan kustannukset varsinaisella sopimuskaudella ovat noin 2,6 miljoonaa euroa ja vuosittain noin 1,3 miljoonaa euroa.

Hankintapalvelut on hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia laitoskuntoutuksen ja vaativan laitoskuntoutuksen ostopalveluista ajalle 1.1.2023-31.12.2025.

Hankinta on seudullinen ja siinä ovat mukana Koski TI kunta, Laitilan kaupunki, Liedon kunta, Oripään kunta, Marttilan kunta, Maskun kunta, Mynämäen kunta, Nousiaisen kunta, Perusturvakuntayhtymä Akseli, Pyhärannan kunta, Raision kaupunki, Ruskon kunta, Sauvon kunta ja Uudenkaupungin kaupunki. Seutukunnat ovat valtuuttaneet Turun kaupungin tekemään hankintapäätöksen, mutta seutukunnat tekevät kuitenkin omat sopimuksensa. Hankinnan liitteenä olevassa sopimusluonnoksessa mainitaan, että hankinnan kokonaisvolyymi voi kasvaa hyvinvointialueuudistuksen astuessa voimaan.

Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 11.8.2022 EU-kynnysarvon ylittävänä E-liitteen mukaisena Sosiaalipalveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-portaalissa 13.8.2022.

Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 12.9.2022 klo 11.00 mennessä yksi (1) kpl.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjoushinta tuli ilmoittaa verottomana hoitovuorokauden hinta/potilas (alv 0 %).

Sopimushinta on kiinteä koko sopimuskauden.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Hankinta jaetaan seuraaviin osakokonaisuuksiin, joihin valitaan mainittu määrä palveluntuottajia:

1. Kuntoutus, ortopedinen ja geriatrinen, 2 palveluntuottajaa

2. Vaativa kuntoutus, geriatrinen ja ortopedinen, 2 palveluntuottajaa

3. Vaativa kuntoutus, neurologinen, 2 palveluntuottajaa

Palveluntuottaja voi tarjota useampaan osakokonaisuuteen. Mikäli useampi

palveluntuottaja, käytetään etusijajärjestystä.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään- tai arvoon.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten vertailu ja valinta.

Hankintamenettelyn keskeyttäminen

Hankintalain  3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 125 §:n 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Oikeuskäytännössä on katsottu, että todellisena ja perusteltuna syynä voi olla se, että tarjouksista on muodostunut hankintayksikölle liian kalliita (ks. esim. MAO 791/14). Oikeuskäytännössä on lisäksi katsottu (ks. esim. MAO 491/20), että hankintamenettelyn keskeyttäminen ei edellytä vakavien tai poikkeuksellisten seikkojen olemassaoloa.  

Hankintalain 125 §:n 2 momentin mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään hankintalain 123 §:ssä. Hankintalain 123 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Keskeyttämisen syynä on se, että saadut tarjoukset ovat osoittautuneet selkeästi hankinnan ennakoitua arvoa kalliimmaksi.

Hankintayksiköllä on edellä mainitusta syystä todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankintamenettely. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä toimitaan tasapuolisesti ja tarjoajia syrjimättä.

Hankintayksikkö tulee käynnistämään hankinnan kohteessa uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi. Hankinta-asiakirjat sen osalta tuodaan hyväksyttäviksi sosiaali- ja terveyslautakunnan 9.11. kokoukseen.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että kilpailutus laitoskuntoutuksen ja vaativan laitoskuntoutuksen ostopalveluiden 1.1.2023 – 31.12.2025 osalta keskeytetään. Hankinnan kohteesta käynnistetään uusi hankintamenettely.

Lisäksi lautakunta päättää tarkistaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella